Tilka in Alojz Bogataj v zorilnici sira

Izkušnje se odražajo tudi v luknjah sira

Sirarka Tilka Bogataj iz Gorenje vasi je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejela pet zlatih priznanj za mlečne izdelke.

Tilka Bogataj: »Kriza ne vpliva na obseg prodaje, vendar pa stranke kupujejo manjše kose in več posegajo po svežih izdelkih.« Na kmetiji se bodo v bližnji prihodnosti lotili gradnje prizidka k hlevu. Naložba jim bo omogočila povečanje črede krav in olajšala molžo.

Gorenja vas – Pr' Leskovc, kot se po domače reče Bogatajevi kmetiji, ima govedoreja že dolgo tradicijo. Ko sta najprej Alojz in nato še žena Tilka pustila službo in prevzela gospodarske vajeti kmetije v svoje roke, sta začela razmišljati o tem, kako bi zaslužila še kaj več. Poskusila sta z vzrejo perutnine, a sta z njo tudi hitro zaključila in sta se raje odločila za predelavo mleka. Najprej sta mleko sirila v loncih, nato v kotlu za žganjekuho. Ker sta vse izdelke, ki sta jih naredila, lahko tudi prodala, sta dobila voljo, povečevala obseg in širila ponudbo. Prelomno je bilo 1995. leto, takrat so zgradili novo hišo in v njeni kleti uredili sirarno, ki so jo dokončno opremili pred tremi leti.

Obdelujejo dvanajst hektarjev lastnih in še osemnajst hektarjev najetih kmetijskih zemljišč. »Zemlje ni lahko dobiti v najem, interesentov je veliko pa tudi kmetijstvo se pri nas še ohranja. Kmetovanje opuščajo predvsem zaradi smrti v družini in generacijskih sprememb,« pravi Alojz in dodaja, da trenutno redijo štirideset krav molznic, vse živine je okrog šestdeset živali. Dnevno predelajo v mlečne izdelke okrog osemsto litrov mleka, od tega ga približno dve tretjini namolzejo doma, tretjino pa ga dokupijo s kmetije Tilkinih staršev v Javorjah.

Tilka se »suče« predvsem v sirarni, kjer delo ni le strokovno zahtevno, ampak tudi precej težaško, saj so hlebci sira težki tudi šestnajst kilogramov. Za mleko, ki po ceveh teče iz hleva v sirarno, je »odgovoren« Alojz. »Če dobim dobro mleko, se lahko »hecam«,« pravi Tilka in poudarja, da je kakovostno mleko prvi pogoj za kakovostne izdelke, tudi za prave luknje v siru. V izdelkih se poleg kakovostne surovine odražajo tudi znanje in izkušnje, teh se je nabralo že za dvajset let. Mleko predelujejo v trideset vrst izdelkov, poleg enajstih vrst sirov delajo še smetano, skuto, navadni in sadni jogurt, sveži sir, namaze, kislo mleko … Najbolje se prodajata sira Tilen in Pretovč, v zadnjem času se je precej povečalo povpraševanje po skuti, narejeni iz sirotke, ki ima zdravilne učinke. Ponudbo prilagajajo željam strank, tako jim v velikonočnem času ponudijo hrenov sirni namaz, v spomladanskem času čemaževega …

Izdelke prodajajo doma na kmetiji, na tržnicah v Škofji Loki in v Kranju, v Biomaxovi trgovini v Kosezah in v nekaterih mesnicah, za prodajo s pomočjo avtomatov pa se niso navdušili. »Pomemben je stik s kupci, tako zvemo tudi za pohvale, pripombe, želje …,« pravi Tilka in dodaja, da je zjutraj namolzeno mleko še isti dan na tržnici in da tudi izdelkov ne delajo na zalogo, ampak jih naredijo le toliko, kot jih lahko prodajo. Lani so na ocenjevanje za razstavo Dobrote slovenskih kmetij dali tri izdelke in za vse tri dobili zlato priznanje, letos jim je komisija prisodila zlato za vseh pet izdelkov – za sir Tilen, sir Pretovč, jogurt, sadni jogurt in za kislo kravje mleko. »Priznanja nam veliko pomenijo, a še večje je zadovoljstvo, če na tržnici vse prodamo in so kupci zadovoljni,« pravi Tilka in dodaja, da so ob pomoči dveh zaposlenih v delo na kmetiji, v sirarni in pri prodaji izdelkov »vpeti« tudi otroci: Jerneja - študentka farmacije, Matej - študent živinoreje, Mojca, ki končuje osnovno šolo, in najmlajša Ajda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 22. julij 2007 / 07:00

Najbolj priljubljeni imeni sta Luka in Nika

Na lestvici najpogostejših imen, ki ji starši zadnja leta dajejo otrokom, so Luka, Jan, Nejc, pri deklicah pa Nika, Ana in Sara.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Traktor se je prevračal

Cerklje – V ponedeljek popoldne se je pod Štefanjo Goro v občini Cerklje zgodila nesreča pri delu s traktorjem. 65-letni domačin je s traktorjem opravljal dela v gozdu. Na strmem...

Gospodarstvo / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Izkušnje se odražajo tudi v luknjah sira

Sirarka Tilka Bogataj iz Gorenje vasi je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejela pet zlatih priznanj za mlečne izdelke.

Zanimivosti / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Različnost bogati življenje

Kranj - V avli Tehniškega šolskega centra (TŠC) Kranj je bila v sredo prireditev ob desetletnici samostojnega delovanja Varstveno delovnega centra Kranj (VDC). Program, ki so ga...

Prosti čas / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Zvezde plešejo: nedeljski finale

V nedeljo se bodo v plesnem finalu pomerili Alenka Tetičkovič z Mihom Vodičarjem ter Saša Krajnc in Špela Kralj.

Prosti čas / nedelja, 30. maj 2010 / 07:00

Gorenjski Joe Cocker

"Prepričajte se, da med mojim nastopom v bližini ne bo otrok, če bo slučajno kdo začel plesati striptiz," pred nastopom v polfinalni oddaji Slovenija ima talent svetuje pevec Daniel Rampre iz Žirov.