Jedi za spomladanske dni

Drage gospodinje, tako se je kuhalo nekoč tudi na Gorenjskem. To so jedi, ki so jih dobro poznale naše babice in gredo že v pozabo. Tega ne bomo dovolili, zato jih obnovimo.

Jagodna juha s kruhovimi kockami

Sestavine: 40 dag jagod, liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina

Priprava: Oprane jagode kuhamo z malo cimeta, limonine lupine, dvema klinčkoma, malo sladkorja in malo vina. V ponvi razpustimo malo masla, dodamo žličko sladkorja in ko se speni, dodamo še žlico moke. Prežganje zalijemo in ga dodamo kuhanim jagodam. Če želimo, lahko jagode pretlačimo ali pustimo cele. Na juhi serviramo še popečene kruhove kocke.

Rižev narastek z gobami in mladim grahom

Sestavine: 20 dag riža, 1 l zelenjavne juhe, 1 jajce, 6 dag graha, 8 dag gob, 4 dag maščobe, sol, poper, peteršilj, 1 srednje debela čebula

Priprava: Riž skuhamo v vreli zelenjavni juhi in na pol ohlajenemu zamešamo jajce in solimo. Grah nekoliko podušimo na malo vode, dodamo poparjene gobe (če so suhe, jih prej namočimo in nato narežemo). V ognjevarno posodo nalagamo izmenoma riž, potem grah, malo riža, gobe in končamo z rižem. Vse skupaj potresemo s prepraženo čebulo, s sesekljanim peteršiljem in v pečici zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato z narezanimi redkvicami in na krhlje narezanim paradižnikom.

Piščanec z orehi

Sestavine: 1 kg težak piščanec, sol, poper, vejica peteršilja, 1 dl vode, 50 dag očiščenih orehovih jedrc, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 5 strokov drobno sesekljanega česna

Priprava: Očiščenega in opranega ter osušenega piščanca solimo, popramo, ga položimo v ognjevarno posodo, dodamo vodo, pokrijemo in v pečici pečemo 50 minut. Pečenega piščanca razrežemo na osem delov. Maščobo in moko prepražimo, dodamo mlete orehe, sesekljan česen in omako od pečenega piščanca. Tako pripravljeno omako dobro prevremo in prelijemo po piščancu. Jed postavimo za kratek čas v pečico in jo še vročo ponudimo. Poleg piščanca ponudimo pečen krompir in zelenjavo po dunajsko.

Zelenjava po dunajsko: V slan krop stresemo očiščeno in oprano zelenjavo (grah, korenje, cvetača, sveža špinača, brokoli). Vode sme biti v posodi, da pokrije zelenjavo. Skuhamo jo do tri četrt. Posebej na maslu ali margarini prepražimo moko, prilijemo juho ali vodo, da se prežganje razkuha in ga vlijemo po odcejeni in kuhani zelenjavi. Kuhamo še najmanj 10 minut. Nazadnje dodamo še limonov sok, malo sladkorja in sesekljanega peteršilja. Jed izboljšamo še s kislo smetano, razredčeno z vodo.

Domača metina potica

Sestavine: pol kg testa za navaden kmečki kruh

Nadev: Ocvirki, topljena smetana, jajce, in sveže posušena meta

Priprava: Kadar peče kmečka gospodinja kruh, naredi navadno tudi potico, ki je običajno prej pečena kot kruh. Za hlebec testa razvaljamo na tanko, ga namažemo z navedenimi sestavinami. Segrejemo žlico nasekljanih ocvirkov, dodamo nekaj žlic goste kisle smetane, eno jajce in eno ali dve žlici sveže posušenih listov mete. Vse skupaj dobro premešamo in namažemo po razvaljanem testu. Zvijemo v štrukelj in ga damo v pomaščen pekač. Spečemo v pečici. Poleg ponudimo kislo mleko ali pa sadjevec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 19. oktober 2023 / 18:41

Odprtje ceste skozi dolino Radovne

Radovna – Konec prejšnjega tedna so odprli državno regionalno cesto skozi Radovno, cesti v Krmo in Kot ostajata do nadaljnjega zaprti zaradi vzdrževalnih del in odprave posledic vetroloma.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. januar 2020 / 21:50

Življenje je posvetil sabljanju

Kamničan Peter Krajnc je star komaj šestnajst let, pa že natanko ve, kaj si v življenju želi početi. Karkoli, da bo le povezano s sabljanjem. Slovenija je zanj postala premajhna, saj je na tekmovalnem...

Gospodarstvo / ponedeljek, 13. januar 2020 / 21:45

Nima se časa postarati

Priznanje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in naziv najstarejšega obrtnika leta je ob koncu minulega leta prejel kranjski orodjar Ludvik Kavčič. Čeprav je v 83. letu, je še vedno aktiven tako v d...

GG Plus / ponedeljek, 13. januar 2020 / 21:40

V kitajskih Benetkah je lepo

Tako pravita Kranjčana Urša in Anzej Lemut, ki že osemnajst let živita v kitajskem mestu Suzhou, kjer so se jima rodili tudi trije otroci. Mesto, znano tudi kot kitajske Benetke, je v teh letih dožive...

Zanimivosti / ponedeljek, 13. januar 2020 / 21:40

Riklijeva slika spet na Bledu

Margarethe Simak - Rikli, potomka švicarskega naravnega zdravilca Arnolda Riklija, ki velja za začetnika zdraviliškega turizma na Bledu, je blejski občini podarila eno izmed slik iz Riklijeve zapuščin...

Razvedrilo / ponedeljek, 13. januar 2020 / 21:34

Zasedba iz Rateč

Zahod Band je letos igral na organiziranem silvestrovanju na prostem na Jesenicah, lani je nastopil v Mojstrani. Fantje v skupini se spominjajo dni, ko so imeli tudi po dva »špila« na dan in so igrali...