Ni pravnih razlogov za pritožbe

Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da zaradi visokih povprečnih zneskov subvencij ni pravnih razlogov za pritožbe na odločbe o odmeri lanskih obveznosti iz kmetijstva.

Kranj - Kmetje so pred kratkim od davčne uprave prejeli odločbe o odmeri davčnih obveznosti za lani, pri tem pa so ugotavljali, da so se obveznosti v primerjavi s predlani občutno zvišale. Kot se je izkazalo, so na to vplivali občutno višji povprečni zneski subvencij, ki predstavljajo del davčne osnove. Za njive se je povprečni znesek zvišal z 51,36 na 184,04 evra na hektar in za travnike s 109,55 na 185,03 evra. Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da je izračun povprečnih zneskov subvencij le posledica preproste matematike in da na njihovo višino mimo zakonskih določil ni mogoče vplivati. Povprečni znesek so izračunali tako, da so vsoto vseh obdavčljivih kmetijskih subvencij porazdelili na vsa kmetijska in gozdna zemljišča po stanju katastra na dan 30. junij 2009. V letu 2007, ki je pomenilo osnovo za določitev povprečnih zneskov subvencij na hektar za leto 2008, je bilo (brez plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje – OMD) izplačanih 75,8 milijona evrov subvencij, v letu 2008, ki so ga upoštevali za izračun za leto 2009, pa 146,8 milijona evrov. Poleg tega se je v letu 2008 v primerjavi z letom prej spremenilo razmerje med rastlinskimi in živalskimi subvencijami, med plačili je bilo kar 121,5 milijona evrov enotnih plačil, ki so se proporcionalno porazdelila na njive in travnike. Ker takšen sistem obdavčitve na podlagi povprečnih zneskov subvencij ni povezan z višino in vrsto dejanskega dohodka, se praviloma dogaja, da je posameznemu zavezancu pripisan višji (lahko pa tudi bistveno nižji znesek) od dejansko prejetega dohodka iz tega naslova, prav tako pa se povprečni znesek subvencij pripisuje vsem kmetijskim in gozdnim zemljiščem.

Na ministrstvu za finance so v okviru delovne skupine, v kateri so sodelovali tudi predstavniki kmetijsko gozdarske zbornice, že pripravili predlog novega zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki pa prav na zahtevo predstavnikov zbornice v ničemer bistveno ne spreminja načina določanja dohodka od kmetijskih subvencij. Predlog je celo, da bi povprečne zneske subvencij uvrstili v davčno osnovo vseh kmetij, torej tudi tistih, ki subvencij niso uveljavljale. Zakonski predlog je trenutno v ožji strokovni medresorski obravnavi in je pripravljen za širšo razpravo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 23. julij 2021 / 16:27

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Antične izkopanine v Mošnjah

Mošnje – Po treh mesecih bodo v Mošnjah na trasi bodoče gorenjske avtoceste na odseku med Vrbo in Peračico v torek zaključili z arheološkimi izkopavanji. Kot je povedala...

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Kako so na Jesenicah včasih živeli

V knjižici je zbranih šestnajst pripovedi Jeseničanov o tem, kakšne so bile Jesenice nekoč.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Petje je znamenje veselega srca

Trije šolski pevski zbori, v katerih prepeva kar tretjina učencev, in učiteljski pevski zbor Mavrica so krepko ogreli srca in dlani obiskovalcev.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Zaposlitveni center za invalide

V Šentplavžu je trenutno zaposlenih pet invalidov. Radi bi sodelovali s še več podjetji.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Šansoni in zimzelene melodije

Lojze Krajnčan je zasnoval koncert, na katerem se prepletajo zimzelene melodije in sodobni šansoni slovenskih ustvarjalcev.