Ni pravnih razlogov za pritožbe

Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da zaradi visokih povprečnih zneskov subvencij ni pravnih razlogov za pritožbe na odločbe o odmeri lanskih obveznosti iz kmetijstva.

Kranj - Kmetje so pred kratkim od davčne uprave prejeli odločbe o odmeri davčnih obveznosti za lani, pri tem pa so ugotavljali, da so se obveznosti v primerjavi s predlani občutno zvišale. Kot se je izkazalo, so na to vplivali občutno višji povprečni zneski subvencij, ki predstavljajo del davčne osnove. Za njive se je povprečni znesek zvišal z 51,36 na 184,04 evra na hektar in za travnike s 109,55 na 185,03 evra. Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da je izračun povprečnih zneskov subvencij le posledica preproste matematike in da na njihovo višino mimo zakonskih določil ni mogoče vplivati. Povprečni znesek so izračunali tako, da so vsoto vseh obdavčljivih kmetijskih subvencij porazdelili na vsa kmetijska in gozdna zemljišča po stanju katastra na dan 30. junij 2009. V letu 2007, ki je pomenilo osnovo za določitev povprečnih zneskov subvencij na hektar za leto 2008, je bilo (brez plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje – OMD) izplačanih 75,8 milijona evrov subvencij, v letu 2008, ki so ga upoštevali za izračun za leto 2009, pa 146,8 milijona evrov. Poleg tega se je v letu 2008 v primerjavi z letom prej spremenilo razmerje med rastlinskimi in živalskimi subvencijami, med plačili je bilo kar 121,5 milijona evrov enotnih plačil, ki so se proporcionalno porazdelila na njive in travnike. Ker takšen sistem obdavčitve na podlagi povprečnih zneskov subvencij ni povezan z višino in vrsto dejanskega dohodka, se praviloma dogaja, da je posameznemu zavezancu pripisan višji (lahko pa tudi bistveno nižji znesek) od dejansko prejetega dohodka iz tega naslova, prav tako pa se povprečni znesek subvencij pripisuje vsem kmetijskim in gozdnim zemljiščem.

Na ministrstvu za finance so v okviru delovne skupine, v kateri so sodelovali tudi predstavniki kmetijsko gozdarske zbornice, že pripravili predlog novega zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki pa prav na zahtevo predstavnikov zbornice v ničemer bistveno ne spreminja načina določanja dohodka od kmetijskih subvencij. Predlog je celo, da bi povprečne zneske subvencij uvrstili v davčno osnovo vseh kmetij, torej tudi tistih, ki subvencij niso uveljavljale. Zakonski predlog je trenutno v ožji strokovni medresorski obravnavi in je pripravljen za širšo razpravo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 28. december 2011 / 07:00

Sedenje na dveh stolih naenkrat

Opel Zafira Tourer povečuje gnečo med enoprostorskimi avtomobili.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 30. julij 2018 / 18:03

Na »črni« četrtek je helikopter v bolnišnici pristal kar šestkrat

V Urgentnem centru Jesenice imajo poleti bistveno več dela kot sicer. Prejšnji četrtek je tako helikopter na heliportu pristal kar šestkrat ...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. julij 2018 / 18:01

Gob ta čas bolj za vzorec

Gobarji bodo na polne košare morali še malo počakati, saj trenutno ni večje rasti gob. V poletnem času je tudi sicer precej redka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:59

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 9. in 15. julijem, ko je bilo zaklanih 366 do dve let...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:58

Sprememba v vodstvu Deželne banke Slovenije

Kranj – Nadzorni svet Deželne banke Slovenije se je prejšnji torek seznanil z odstopom Sonje Anadolli z mesta predsednice uprave banke in soglašal, da ji s tem dnem sporazumno preneha mandat. Za no...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:57

Kako pripraviti steak?

Kulinarični recepti, kako pripraviti okusen steak, segajo že v davno 15. stoletje; sodobni popularni kuharski šovi ter delavnice pa z idejami bogatijo kuharske navdušence vseh generacij, zelo razve...