Mihael Kosmač bo tokrat na sejmu Dobrote slovenskih kmetij dobil zlato priznanje za sadjevec in orehovec. (Foto: Anka Bulovec)

Zlati zgornjegorenjski kmetje

Na sejmu Dobrote slovenskih kmetij odlično ocenjeni gorenjsko žganje, jabolčnik in marmelade, nagrade tudi za mesnine.

Dvorska vas, Dovje – Konec prihodnjega tedna bodo na sejmu Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju podelili nagrade in priznanja za najboljše mlečne in mesne izdelke, vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadna vina, marmelade, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja s slovenskih kmetij. Prvi rezultati ocenjevanj pa so že znani. Na zgornjem Gorenjskem so z doseženim zelo zadovoljni. Kot je povedala Ana Beden, svetovalka z leške enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, so za zdaj znani rezultati ocenjevanj sokov, marmelad in žganja in mesnin, kjer so se gorenjski kmetje odlično odrezali.

Mihael Kosmač z Dovjega bo tako dobil zlato priznanje za domači hruškovec ter domači sadjevec. S sadjarstvom in kuhanjem žganja se je začel ukvarjati pred trinajstimi leti, ko se je odločil, da bo obnovil stari sadovnjak. Ko je bil sadovnjak pomlajen, se je sam lotil kuhe in priprave žganja: orehovca, borovničevca, sadjevca, hruškovca in viljamovke. Soproga je na svoja ramena prevzela predelavo sadja in zdaj so tudi njeni suhi krhlji znani daleč naokrog. Že nekaj let se s svojimi pridelki udeležujeta različnih ocenjevanj in tekmovanj. Letos so bili med drugim nagrajeni tudi na mednarodnem tekmovanju v Avstriji: za svoj sadjevec sta prejela zlato medaljo, za orehovec pa srebrno medaljo. Kot pravi Kosmač, so recept za uspeh trdo delo, dobra oprema in predvsem kvalitetno sadje, ki ga uporabi za kuho žganja.

Zlato za jabolčnik in marmelado

Ivo Potočnik, lastnik kmetije Pr' Turk iz Rovt pri Podnartu, bo na Ptuju dobil zlato priznanje za jabolčni sok, prav tako z Rovt pri Podnartu pa je Jože Bešter, ki je v ocenjevanje na Ptuj poslal žganje: za Markovo hruškovo žganje mu je komisija dodelila srebrno priznanje in bronasto za Markovo mešano žganje.

Franc Gogala (kmetija pr' Markot') iz Dvorske vasi bo dobil zlato priznanje za domačo mešano marmelado. Na ocenjevanje se je letos prijavil prvič, pravi, le zato, da ugotovi, »ali je njegova marmelada kaj vredna«. Očitno je okusna mešanica kutine, jabolka in rumene buče z »dva in pol decilitra ruma za pogum« na deset kilogramov prepričala ocenjevalce, saj so Gogalovi marmeladi prisodili zlato. V kuhanju marmelad so odlični tudi na Turistični kmetiji Mulej na Selu pri Bledu, saj bodo za svojo jagodno marmelado z ribezom in za slivovo marmelado dobili srebrno priznanje.

Nagrajene tudi mesnine

Medtem ko bodo mlečne izdelke na Ptuju ocenjevali šele prihodnji teden, pa so že znani tudi rezultati ocenjevanj mesnin. Tako bo Janez Langus z Jesenic za svojo grobo kmečko salamo prejel bronasto priznanje, Barbara in Igor Robič iz Martuljka pa bosta bronasto priznanje dobila za Rjavčevo rol šunko in klobase v zaseki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / nedelja, 26. maj 2013 / 07:00

Sprejeli prostorski načrt za nekdanjo vojašnico

Škofja Loka - Občinski svet v Škofji Loki je po drugi obravnavi sprejel usklajeni predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje nekdanje vojašnice. Na severovzhodnem delu je...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Dobrodelna akcija v Adergasu

Adergas - Člani Kulturno-umetniškega društva Pod lipo Adergas konec tedna pripravljajo dobrodelno akcijo Bodi zvezda in daruj. Zbirali bodo hrano z daljšim rokom uporabnosti (mok...

Zanimivosti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Pomoč invalidom

Člani Medobčinskega društva invalidov Kranj so se ob petkovem zboru razveselili čeka, ki jim ga je namenila kranjska enota Zavarovalnice Triglav.

Nasveti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Domača praznična potica

Dan pred peko zmeljemo orehe, presejemo moko in jo postavimo na toplo, običajno za peč, rozine pa čez noč namočite v rumu. Za peko si vzemite dovolj časa, približno štiri ure, potrebujete še tope...

Gospodarstvo / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Finančne spodbude za tržno povezovanje

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je v petek objavilo javni razpis, v okviru katerega bo namenilo do 1,8 milijona evrov za spodbujanje tržnega povezovanja pridelovalcev...

Prosti čas / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem zelo neprijetne sanje, da so mi izpadli spodnji zobje, desni štirje. Bolečin ni bilo, zobe so pa bili majavi. Odpravila sem se do zobozdravnika, ki ni našel časa, da bi mi naredil no...