Zlati zgornjegorenjski kmetje
Na sejmu Dobrote slovenskih kmetij odlično ocenjeni gorenjsko žganje, jabolčnik in marmelade, nagrade tudi za mesnine.
Dvorska vas, Dovje – Konec prihodnjega tedna bodo na sejmu Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju podelili nagrade in priznanja za najboljše mlečne in mesne izdelke, vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadna vina, marmelade, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja s slovenskih kmetij. Prvi rezultati ocenjevanj pa so že znani. Na zgornjem Gorenjskem so z doseženim zelo zadovoljni. Kot je povedala Ana Beden, svetovalka z leške enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, so za zdaj znani rezultati ocenjevanj sokov, marmelad in žganja in mesnin, kjer so se gorenjski kmetje odlično odrezali.
Mihael Kosmač z Dovjega bo tako dobil zlato priznanje za domači hruškovec ter domači sadjevec. S sadjarstvom in kuhanjem žganja se je začel ukvarjati pred trinajstimi leti, ko se je odločil, da bo obnovil stari sadovnjak. Ko je bil sadovnjak pomlajen, se je sam lotil kuhe in priprave žganja: orehovca, borovničevca, sadjevca, hruškovca in viljamovke. Soproga je na svoja ramena prevzela predelavo sadja in zdaj so tudi njeni suhi krhlji znani daleč naokrog. Že nekaj let se s svojimi pridelki udeležujeta različnih ocenjevanj in tekmovanj. Letos so bili med drugim nagrajeni tudi na mednarodnem tekmovanju v Avstriji: za svoj sadjevec sta prejela zlato medaljo, za orehovec pa srebrno medaljo. Kot pravi Kosmač, so recept za uspeh trdo delo, dobra oprema in predvsem kvalitetno sadje, ki ga uporabi za kuho žganja.
Zlato za jabolčnik in marmelado
Ivo Potočnik, lastnik kmetije Pr' Turk iz Rovt pri Podnartu, bo na Ptuju dobil zlato priznanje za jabolčni sok, prav tako z Rovt pri Podnartu pa je Jože Bešter, ki je v ocenjevanje na Ptuj poslal žganje: za Markovo hruškovo žganje mu je komisija dodelila srebrno priznanje in bronasto za Markovo mešano žganje.
Franc Gogala (kmetija pr' Markot') iz Dvorske vasi bo dobil zlato priznanje za domačo mešano marmelado. Na ocenjevanje se je letos prijavil prvič, pravi, le zato, da ugotovi, »ali je njegova marmelada kaj vredna«. Očitno je okusna mešanica kutine, jabolka in rumene buče z »dva in pol decilitra ruma za pogum« na deset kilogramov prepričala ocenjevalce, saj so Gogalovi marmeladi prisodili zlato. V kuhanju marmelad so odlični tudi na Turistični kmetiji Mulej na Selu pri Bledu, saj bodo za svojo jagodno marmelado z ribezom in za slivovo marmelado dobili srebrno priznanje.
Nagrajene tudi mesnine
Medtem ko bodo mlečne izdelke na Ptuju ocenjevali šele prihodnji teden, pa so že znani tudi rezultati ocenjevanj mesnin. Tako bo Janez Langus z Jesenic za svojo grobo kmečko salamo prejel bronasto priznanje, Barbara in Igor Robič iz Martuljka pa bosta bronasto priznanje dobila za Rjavčevo rol šunko in klobase v zaseki.