Pregledniki največ pozornosti namenjajo krmilnemu mehanizmu in zavoram.

Za manj nevarnih traktorjev

Začeli so se tehnični pregledi traktorjev in priklopnikov.

Cerklje – Na območju kranjske upravne enote se v maju in juniju na terenu izvajajo tehnični pregledi traktorjev in traktorskih priklopnikov. Preglede so začeli prejšnji teden v Cerkljah, sledijo pa še na območjih občin Cerklje, Šenčur, Preddvor, Naklo in Jezersko ter mestne občine Kranj.

Skupaj bodo pregledali okoli 1500 traktorjev, namen pregledov je povečanje varnosti v cestnem prometu in skrb za registracijo traktorjev. Pregledniki največ pozornosti namenjajo zavornemu in krmilnemu sistemu, svetlobnim napravam in obvezni opremi traktorjev, največ pomanjkljivosti na starejših traktorjih pa je na zavorah, krmilnih mehanizmih in svetlobnih telesih. Na terenu se opravi tudi celotna registracija traktorjev od zavarovanja do podaljšanja registracije. Največ najhujših nesreč s traktorji se zgodi v Sloveniji na hribovitih območjih, med vzroki pa je treba omeniti neuporabo varnostnih lokov in kabin, ki morajo biti atestirani, neprimerno opremljene traktorje, preobremenitve, uporabo na nevarnih strminah, prevelike nagibe in neustrezno uporabo zavor. V Sloveniji je še vedno okoli trideset tisoč traktorjev, ki nimajo ustreznega varnostnega loka ali kabine. Samo v letih od 2000 do 2006 je v prometnih in delovnih nesrečah umrlo 297 traktoristov. Največ nesreč se zgodi zaradi prevrnitve traktorja, ki pod seboj pokoplje voznika ali sopotnika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 12. april 2007 / 07:00

V spomin Stanetu Žagarju

Župan Damijan Perne je s sodelavci v petek, 30. marca, položil venec k spomeniku Staneta Žagarja v kranjski vojašnici. V kulturnem programu so z recitacijami nastopili učenci Osnovne šole Staneta...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema Za 4 do 6 oseb 1 kg buč hokkaido 1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Naklo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vežice v Dupljah novembra

Pokopališče v Spodnjih Dupljah bodo razširili. Tam so že začeli graditi poslovilne vežice, kar je stara želja krajanov.

Medvode / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vesela harmonika v Gunclje

Harmonikarji, največ je bilo mladih, so tekmovali na Veseli harmoniki na Senici. Prevladovali so Gorenjci, zmagi pa sta šli na Dolenjsko in v Ljubljano.

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Kačasta in stebrasta smreka

Gozdar Martin Umek je v revirju Nemilje odkril gozdna posebneža - v bližini Jamnika kačasto smreko, v Zgornji Besnici pa še stebrasto.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."