Letos parkirišče v Završnici

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica se bo letos osredotočil na upravljanje Prešernove in Finžgarjeve hiše ter urejanje doline Završnice.

Žirovnica - Če so žirovniški občinski svetniki konec februarja zavrnili letošnji program dela Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, ker da je za razvoj turizma in kulture načrtovanih premalo aktivnosti, pa so na zadnji seji minuli teden soglasno potrdili dopolnjeni progam. Kot je pojasnil direktor Janez Dolžan, bodo delovanje zavoda letos zaznamovali predvsem prevzem upravljanja Prešernove in Finžgarjeve hiše ter projekta Karavanke futura in Slow tourism, v sklopu katerih bodo s pomočjo evropskih sredstev v dolini Završnice že letos uredili parkirišče, do leta 2012 pa še trim stezo, prostore za piknike, otroško igrišče, igrišči za odbojko, prostor za prireditve in brunarico s sanitarijami.

Lani je občino Žirovnica obiskalo okoli 29 tisoč obiskovalcev, ki so porabili 71 tisoč evrov. Letos upajo na 31 tisoč obiskovalcev, ki bi potrošili dobrih devetdeset tisoč evrov. »Upamo, da se bo potrošnja s trenutnih 2,44 evra na osebo povečala na 2,81 evra. Povprečna potrošnja je nizka, ker večina obiskovalcev obišče le Prešernovo rojstno hišo v Vrbi (lani dobrih 24 tisoč obiskovalcev), kjer je potrošnja vezana predvsem na vstopnino in v manjši meri na prodajni material. V prihodnje bomo zato obiskovalce skušali pritegniti tudi k obisku drugih znamenitosti v občini, prav tako pa bomo gradili na povečanju prepoznavnosti naših krajev,« je razložil Dolžan. Za obiskovalce so pripravili nova programa Lov za zakladom po poti kulturne dediščine in Vse sladkosti življenja, ki je osredotočen na čebelarsko tradicijo. »Obogatiti nameravamo tudi dogajanje v Vrbi. Aprila smo uvedli mesečno tržnico, na novo pa načrtujemo Poletno noč, literarni dogodek Medana pred Medano in pesniške večere. Bolj pestro bo tudi v Finžgarjevi hiši v Doslovčah. Na predvečer obletnice pisateljeve smrti bo tam potekal projekt Ded so prpodval, načrtujemo pa tudi gledališko predstavo, citrarske, kostanjeve in pravljične večere, prikaz peke kruha v krušni peči, kar bodo izpeljali ne le v Finžgarjevi, pač pa tudi v Čopovi hiši,« je napovedal Dolžan. Finžgarjeva hiša bo zaenkrat odprta le za najavljene skupine, direktor pa upa, da bo teh do konca leta že toliko, da bo hiša stalno odprta vsaj od torka do petka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 26. avgust 2017 / 21:59

Kandidati za čestitke

Letos bomo že šestič v samostojni Sloveniji volili predsednika države, ki ga državljani izbiramo neposredno, prihodnje leto pa nas znova, osmič doslej, čakajo volitve poslancev v državni z...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.