Čokoladni ježki

Gotovo poznate tiste rjave kroglice, ki jim pravimo ježki. Nekateri jim pravijo tudi rumove kroglice. Če v te kroglice vnesemo malo domišljije in kreativnosti, lahko iz njih pripravimo prave ježke. So enostavni za pripravo, hkrati pa nas spravijo v dobro voljo ne le z dobrim okusom, temveč tudi s svojo simpatičnostjo.

Za pripravo ježkov potrebujemo: 400 g keksov, 250 g margarine, 100 g čokolade v prahu, 100 g sladkorja v prahu, 1 žlico kakava, 1 vanilin sladkor, 1 žlico marmelade; za preliv in okrasitev: 100 g čokolade v prahu, 50 g margarine, 3 žlice vode, čokoladne mrvice in pisane bombone.

Kekse zdrobimo in jih s pomočjo mešalnika zmeljemo v drobtine. Piškotne drobtine pomešamo s kakavom, čokolado v prahu, mletim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. V zmes narežemo margarino, dodamo marmelado in prelijemo z rumom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo ter zgnetemo v testo. Iz pripravljene mase oblikujemo kroglice, ki jih na enem koncu stisnemo, tako da oblikujemo ježku rilček. Ježke postavimo za eno uro v hladilnik.

Za preliv v skodelici zmešamo čokolado v prahu z margarino in prilijemo tri žlice vode. Vse skupaj stopimo v vodni kopeli. Na dno ježka zapičimo zobotrebec in ga pomočimo v stopljeno čokolado. Posujemo ga s čokoladnimi mrvicami (rilčka ne posujemo). Z raznimi bomboni napravimo še oči in smrček. Ježke postavimo na hladno, da se čokolada strdi.

Nasvet: Ker ježke po vsej verjetnosti pripravljamo za otroke, lahko rum zamenjamo s pomarančnim sokom. Najboljši so naslednji dan, ko se okusi prepojijo. Zaradi čokolade je priporočljivo, da jih hranimo v hladnejšem prostoru ali v hladilniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 7. avgust 2017 / 15:10

S prvo razstavo zaživela nova galerija

Z razstavo slikarke Alenke Sušnik je v Kamniku vrata odprla Galerija Dika.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 28. januar 2010 / 07:00

Obratuje tudi smučišče v Kamni Gorici

Kamna Gorica - Letošnja zima je dovolj bogata s snegom, da je ob koncih tedna živahno tudi na manjših smučiščih, kakršno je v Kamni Gorici. Tamkajšnja žičnica obratuje ob sobotah...

Zanimivosti / četrtek, 28. januar 2010 / 07:00

Anketa: Občudovali pogumne plavalce

Na Bledu je od petka do nedelje potekalo svetovno prvenstvo v zimskem plavanju. Več kot sedemsto udeležencev prvenstva je plavalo v Blejskem jezeru, ki ima te dni le dobre štiri stopinje nad ničlo. Za...

Gospodarstvo / četrtek, 28. januar 2010 / 07:00

Zadruge bi kupile delnice

Kmetijske zadruge se pogajajo s prodajalci več kot polovičnega lastniškega deleža Ljubljanskih mlekarn, vendar se jim cena štirinajst evrov za delnico zdi previsoka.

Gospodarstvo / četrtek, 28. januar 2010 / 07:00

Mešetar

Cene klavnih polovic prašičjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v okviru tržno informacijskega sistema pripravila tržno poročilo za prašičje mes...

Gospodarstvo / četrtek, 28. januar 2010 / 07:00

Ugotovili veliko kršitev

Prometni in davčni inšpektorji so pri 22 prevoznikih potnikov ugotovili 85 kršitev predpisov.