Čokoladni ježki

Gotovo poznate tiste rjave kroglice, ki jim pravimo ježki. Nekateri jim pravijo tudi rumove kroglice. Če v te kroglice vnesemo malo domišljije in kreativnosti, lahko iz njih pripravimo prave ježke. So enostavni za pripravo, hkrati pa nas spravijo v dobro voljo ne le z dobrim okusom, temveč tudi s svojo simpatičnostjo.

Za pripravo ježkov potrebujemo: 400 g keksov, 250 g margarine, 100 g čokolade v prahu, 100 g sladkorja v prahu, 1 žlico kakava, 1 vanilin sladkor, 1 žlico marmelade; za preliv in okrasitev: 100 g čokolade v prahu, 50 g margarine, 3 žlice vode, čokoladne mrvice in pisane bombone.

Kekse zdrobimo in jih s pomočjo mešalnika zmeljemo v drobtine. Piškotne drobtine pomešamo s kakavom, čokolado v prahu, mletim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. V zmes narežemo margarino, dodamo marmelado in prelijemo z rumom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo ter zgnetemo v testo. Iz pripravljene mase oblikujemo kroglice, ki jih na enem koncu stisnemo, tako da oblikujemo ježku rilček. Ježke postavimo za eno uro v hladilnik.

Za preliv v skodelici zmešamo čokolado v prahu z margarino in prilijemo tri žlice vode. Vse skupaj stopimo v vodni kopeli. Na dno ježka zapičimo zobotrebec in ga pomočimo v stopljeno čokolado. Posujemo ga s čokoladnimi mrvicami (rilčka ne posujemo). Z raznimi bomboni napravimo še oči in smrček. Ježke postavimo na hladno, da se čokolada strdi.

Nasvet: Ker ježke po vsej verjetnosti pripravljamo za otroke, lahko rum zamenjamo s pomarančnim sokom. Najboljši so naslednji dan, ko se okusi prepojijo. Zaradi čokolade je priporočljivo, da jih hranimo v hladnejšem prostoru ali v hladilniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 9. julij 2011 / 07:00

Glasbeni vikend v Kranjski Gori in Subart Festival 2011

V soboto v okviru Subart Festivala 2011 v Kranju, v Rock Baru Down Town ne zamudite popularnih in težko pričakovanih Demolition Group. Danes zvečer pa na trgu pred cerkvijo v Kranjski...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 28. marec 2022 / 21:15

V okolici Preddvora izbruhnil večji požar v naravi

Preddvor – V okolici Preddvora proti izletniški točki Baba nad krajem Potoče je danes okoli 16. ure izbruhnil večji požar v naravi, so sporočili s kranjske policijske uprave. Obsežnejši požar na po...

Tržič / ponedeljek, 28. marec 2022 / 16:05

Direktorica muzeja ostaja Jana Babšek

Tržič – Tržiški svetniki so za direktorico javnega zavoda Tržiški muzej za mandatno dobo petih let ponovno imenovali Jano Babšek. Strinjali so se, da ima za nadaljnje delo izdelan jasen in izvedlji...

Železniki / ponedeljek, 28. marec 2022 / 16:04

Vse bližje tudi zadrževalnik

Direkcija za vode je na Zalem Logu pripravila predstavitev gradnje zadrževalnika pod Sušo, ki je nujen za protipoplavno zaščito Železnikov. Pridobili so že vsa potrebna zemljišča, zato so se zahvalili...

Bled / ponedeljek, 28. marec 2022 / 15:28

Nova direktorica zavoda za kulturo

Bled – Blejski občinski svet je na torkovi seji s tesno večino podal soglasje k imenovanju Lee Ferjan za novo direktorico Zavoda za kulturo Bled, ki ga je doslej vodil direktor Matjaž Završnik. Fer...

GG Plus / ponedeljek, 28. marec 2022 / 15:28

Oče »umne sadjereje« na Kranjskem

Franc Pirc, duhovnik, misijonar in sadjar, je v prvi polovici 18. stoletja največji pečat pustil v Pečah pri Moravčah, v Podbrezjah in v Ameriki, s ponosom pa se ga spominjajo tudi v rodnem Kamniku, k...