Jedi za spomladanske dni

Piščančje prsi z ajdovo kašo

Sestavine: 40 dag piščančjih prsi, 20 dag ajdove kaše, 10 dag na kocke narezanega paradižnika, 10 dag vloženih kumaric, 5 dag vloženih gobic, 10 dag šalotk v kisu, sesekljan česen in narezan drobnjak, oljčno olje, balzamični kis, sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo skuhamo, splaknemo, odcedimo in ohladimo. Piščančje prsi solimo, popopramo, jih opečemo na maščobi in ohladimo. (Lahko vzamemo prsi pečenega piščanca.) Zelenjavo poljubno narežemo, primešamo oljčno olje, kis, tri četrt na kocke narezanih piščančjih prsi, sesekljan česen, peteršilj, sol in poper. Na krožnike razporedimo dobro začinjeno solato, jo obložimo z v rožice zvitimi rezinami piščančjih prsi in poljubno okrasimo.

Čemaževa enolončnica

Sestavine: 25 dag kruha, 8 dag svežega čemaža, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja z baziliko, 2 žlici paprike v prahu, liter in pol vode, 2 žlici narezanega drobnjaka.

Priprava: Kruh narežemo na drobno. Čemaž očistimo, operemo in drobno narežemo ter posolimo. Olje z baziliko segrejemo v posodi, dodamo narezan kruh ter blanširan in narezan čemaž. Previdno obračamo, nekoliko zapečemo po obeh straneh. Nato potresemo papriko v prahu in prilijemo hladno vodo. Zavremo in kuhamo pri zmerni temperaturi nekaj minut, nato odstavimo z ognja. Potresemo z narezanim drobnjakom. Še vročo juho ponudimo. Juho lahko zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho, tokrat juhi dodamo še žlico ali dve s hladno vodo razredčeno kislo smetano. K juhi lahko ponudimo še zlate kroglice ali pa kakšno drugo primerno zakuho. Iz čemaža lahko naredimo tudi namaz – pesto. Naredimo ga tako, da čemaž prevremo, ga dobro sesekljamo ali pa kar zmešamo s paličnim mešalnikom, nato vežemo še z oljčnim oljem. Pesto začinimo in damo v primerne kozarce. Čemaž naj bo hermetično zaprt. Uporabljamo ga lahko v različne namene. (Goveji zrezki v omaki s čemažem, popečeni beli kruhki s čemažem itd.)

Dušena govedina v omaki

Sestavine: 70 dag govejega stegna (carski del), sol, poper, 1 žlica gorčice, 7 dag maščobe, 15 dag jušne zelenjave, 8 dag čebule, zeliščni šopek, malo rjavega fonda, 2 dag moke, rdeče vino po potrebi, 3 dl kisle smetane.

Priprava: Mesu odstranimo kožice, posolimo, popopramo in namažemo z gorčico. V posodi segrejemo maščobo in na njej meso opečemo. Opečeno meso položimo v drugo posodo, da se ne ohladi, postavimo na toplo. Na ostanku maščobe prepražimo na kolobarje narezano zelenjavo, še preden zarumeni, dodamo še čebulo in prepražimo. Nato dodamo še zeliščni šopek in meso. Po potrebi zalivamo s fondom ali vodo, meso pa redno obračamo. Po kakšni uri dušenja, govedino znova vzamemo iz omake. Omako nekoliko pomokamo in dobro prepražimo. Omako pretlačimo, ji dodamo vino in razredčeno kislo smetano, po okusu ji lahko dodamo še nekaj kapljic limonovega soka. Meso narežemo na rezine, jih položimo na krožnik in podlijemo z nekoliko omake. Poleg lahko ponudimo kruhov cmok ali pa krompirjeve svaljke.

Motovilec s kruhki

Sestavine: 24 dag motovilca, 2 hruški, 4 rezine popečenega kruha, 12 dag gorgonzole.

Preliv: gorgonzola, oljčno olje, sesekljani lešniki, sol, poper, paprika v prahu.

Priprava: Motovilec operemo in razporedimo na krožnike. Kruhove rezine popečemo na žaru, premažemo z maslom in obložimo z rezinami gorgonzole. Še nekoliko zapečemo. Motovilec prelijemo s prelivom in obložimo s popečenimi kruhki. Solato okrasimo z malimi paradižniki.

Čokoladni narastek

Sestavine: pol l mleka, vanilijev sladkor, 12 dag sladkorja, 10 dag masla ali margarine, 12 dag moke, 6 rumenjakov, sneg 8 beljakov, 15 dag čokolade.

Priprava: Naredimo bešamel, tako da maslo segrejemo, dodamo moko in prilijemo vroče mleko. Dobro mešamo in skuhamo. V ohlajeni bešamel umešamo drugega za drugim rumenjake, stopljeno čokolado in sneg beljakov, v katere smo vtepli sladkor. Maso rahlo premešamo in napolnimo z maslom dobro namazane modelčke in jih potresemo s sladkorjem, da se masa ne sprime. Modelčke napolnimo do tri četrtine, jih dobro zapremo z namazano folijo. Pečemo jih v pekaču s polovico vode 25 minut. Pudinge zvrnemo na krožnike in jih ponudimo s pripravljeno kremo in toplo čokolado.

Krema: 2 rumenjaka umešamo z 10 dag sladkorja, dodamo dobro žlico škrobne moke, zalijemo s pol l vrelega mleka, začinimo z vanilin sladkorjem in dodamo nekoliko maraskina. Kremo kuhamo, da se zgosti. Ohlajeno ponudimo.

Topla čokolada: 2 dl sladke smetane segrejemo, dodamo čokolado, sladkamo in dobro prevremo. Še vročo ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 1. julij 2021 / 09:52

Hvaležen za pomoč

Tim Vodnik, petindvajsetletnik s cerebralno paralizo, se zahvaljuje vsem, ki so mu pomagali pri nakupu športnega kolesa na ročni pogon.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 9. september 2014 / 07:00

Med otroštvom in odraslostjo

Tu so najini otroci: 16, 14, 14, 9, 9. In so v puberteti. Ko sem oni dan prvim trem dejal, da še približno tri do štiri leta in bo lažje za vse nas, me je mlajši takoj opomnil, da temu ne bo tako,...

Razvedrilo / torek, 9. september 2014 / 07:00

Romantično slovo poletju

Koncertno-družabna prireditev Škofjeloška noč je tako z ambientom – množice so zapolnile amfiteater loškega gradu, obsijan od zvezd in skoraj polne lune, kakor tudi z izborom skupin – Siddharta, Zl...

Razvedrilo / torek, 9. september 2014 / 07:00

Na vlaku Z Big bandom

V soboto se bo na festivalu Slovenska popevka z avtorsko skladbo Skozi dan predstavila Kranjčanka Petra Polak.

Slovenija / torek, 9. september 2014 / 07:00

Tek podnebne solidarnosti

Pri Slovenski karitas so v minulem šolskem letu slovenske vrtce in šole spet povabili k Teku podnebne solidarnosti, prek katerega s pretečenimi kilometri gradijo kroge solidarnosti okoli našega pla...

Kronika / torek, 9. september 2014 / 07:00

Prileteli s ponarejenimi potnimi listi

Na brniškem letališču so v prvi polovici leta obravnavali že 102 primera zlorabe potnih listin, letališki policisti pa so v sedmih mesecih prejeli sedemdeset prošenj za mednarodno zaščito.