Gospodar Gregor Šlibar pojasnjuje kontrolorju in potrošnikom podrobnosti o pridelovanju špargljev.

Da bi tudi dvomljivci verjeli!

Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije je pri Šlibarju v Kovorju pripravila Dan s kontrolorjem, na katerem so (dvomljive) potrošnike poskušali prepričati, da ekološko kmetovanje poteka po pravilih in da je nadzorovano.

V Sloveniji je v ekološko kmetovanje vključenih okrog dva tisoč kmetij ali manj kot tri odstotke vseh. »V zadnjih letih se je razvoj ustavil, novih kmetij skorajda ni, že obstoječe povečujejo površine,« je dejal Boris Fras, predsednik Združenja ekoloških kmetov Slovenije, in ob tem opozoril na velike težave pri uvajanju ekološko pridelane hrane v šolsko prehrano in na razne afere, ki močno škodijo ekološkemu kmetijstvu.  

Kovor – Kontrola je le v prvem letu po vključitvi kmetije v ekološko kmetovanje vnaprej najavljena, potlej je vedno nenapovedana, enkrat, dvakrat ali celo trikrat na leto, lahko tudi ob sobotah ali nedeljah … Tokratna kontrola na Šlibarjevi ekološki kmetiji je bila promocijska, v okviru projekta Bio užitek, a kljub temu je kontrolor Bernard Sadek z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze Maribor »pretaknil« domala vse kotičke kmetije in zastavljal tudi neprijetna vprašanja. V spremstvu potrošnikov si je ogledal hlev, izpust za živino in kokoši, sadovnjak, njivo s šparglji in s piro, kokošnjak, gnojišče in gnojnično jamo, prostore za predelavo, spraševal je o raznih dokazilih – računih, deklaracijah, zapiskih in želel vedeti, kako so na kmetiji pridobili semenski krompir in sadike za šparglje, kako v sadovnjaku uničujejo škodljivce, s čim krmijo kokoši, s čim gnojijo travnike, koliko je bila živina pozimi v izpustu – in tako dalje. Tudi potrošniki so bili zvedavi, enega med njimi je zanimalo, kako na njivi s piro zatirajo plevel. »S štriglom ali s česalom!« je odgovoril gospodar Gregor in potlej tudi pokazal to enostavno, a priročno napravo za mehansko uničevanje plevela.

 

Na Šlibarjevi kmetiji so se v ekološko kontrolo vključili pred devetimi leti in dve leti kasneje pridobili certifikat. Imajo šest hektarjev njiv, enajst hektarjev travnikov in dvajset hektarjev gozda. Redijo okrog dvajset goved in dva prašiča, od sedemdeset do osemdeset kokoši in štiri race. Mleko porabijo doma ali ga predelajo v skuto, meso od goved, zaklanih v klavnici, prodajo kot sveže meso ali ga predelajo v salame. Pridelujejo piro, pšenico, ječmen, proso, ajdo, krompir, koruzo, zelenjavo in šparglje, v okviru dopolnilne dejavnosti meljejo žito, pečejo kruh in pecivo ter kisajo zelje, del sadja prodajo kot sveže sadje, preostalega porabijo za suho sadje, sokove, marmelade, žganje in likerje. Večino pridelkov in izdelkov prodajo na ekoloških tržnicah, drugo pa doma, v specializiranih trgovinah in prek spleta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 21. december 2007 / 07:00

"To je odločitev iz naslanjača!"

Komunala Kranj je dobila začasno okoljevarstveno dovoljenje za odvoz odpadkov v Tenetiše. Civilna iniciativa Mlaka Tenetiše zaradi tega grozi z zaporo ceste do Brda.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:10

Sklad bi vseeno gradil

Stanovanjski sklad RS bi na Jesenicah rad postavil dva večstanovanjska objekta s skupaj 46 stanovanji.

Kranjska Gora / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:09

Podjetja pomagajo žičničarjem

Kranjskogorskim žičničarjem bodo pri pripravah na zimsko sezono s kratkoročnim posojilom pomagala domača podjetja, ki želijo v prihodnje skupaj z lokalno skupnostjo postati večinski lastniki RTC Žični...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:09

Po Gajškovi poti

S Koroške Bele proti Pristavi v Javorniškem Rovtu so uredili pohodniško pot, ki nosi ime Gajškova pot. Ime je dobila po nekdanjem predsedniku Planinskega društva Javornik-Koroška Bela Alojzu Gajšku, d...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:05

»Strokovno ne popuščamo«

V kranjskem Centru Korak so zasadili zdravilni vrt, ki so ga uradno odprli v petek. Tudi oni čutijo krizo na vsakem koraku, a direktorica Centra Korak Mateja Korošec zagotavlja, da strokovno ne popušč...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. september 2013 / 14:41

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vod...