Gospodar Gregor Šlibar pojasnjuje kontrolorju in potrošnikom podrobnosti o pridelovanju špargljev.

Da bi tudi dvomljivci verjeli!

Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije je pri Šlibarju v Kovorju pripravila Dan s kontrolorjem, na katerem so (dvomljive) potrošnike poskušali prepričati, da ekološko kmetovanje poteka po pravilih in da je nadzorovano.

V Sloveniji je v ekološko kmetovanje vključenih okrog dva tisoč kmetij ali manj kot tri odstotke vseh. »V zadnjih letih se je razvoj ustavil, novih kmetij skorajda ni, že obstoječe povečujejo površine,« je dejal Boris Fras, predsednik Združenja ekoloških kmetov Slovenije, in ob tem opozoril na velike težave pri uvajanju ekološko pridelane hrane v šolsko prehrano in na razne afere, ki močno škodijo ekološkemu kmetijstvu.  

Kovor – Kontrola je le v prvem letu po vključitvi kmetije v ekološko kmetovanje vnaprej najavljena, potlej je vedno nenapovedana, enkrat, dvakrat ali celo trikrat na leto, lahko tudi ob sobotah ali nedeljah … Tokratna kontrola na Šlibarjevi ekološki kmetiji je bila promocijska, v okviru projekta Bio užitek, a kljub temu je kontrolor Bernard Sadek z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze Maribor »pretaknil« domala vse kotičke kmetije in zastavljal tudi neprijetna vprašanja. V spremstvu potrošnikov si je ogledal hlev, izpust za živino in kokoši, sadovnjak, njivo s šparglji in s piro, kokošnjak, gnojišče in gnojnično jamo, prostore za predelavo, spraševal je o raznih dokazilih – računih, deklaracijah, zapiskih in želel vedeti, kako so na kmetiji pridobili semenski krompir in sadike za šparglje, kako v sadovnjaku uničujejo škodljivce, s čim krmijo kokoši, s čim gnojijo travnike, koliko je bila živina pozimi v izpustu – in tako dalje. Tudi potrošniki so bili zvedavi, enega med njimi je zanimalo, kako na njivi s piro zatirajo plevel. »S štriglom ali s česalom!« je odgovoril gospodar Gregor in potlej tudi pokazal to enostavno, a priročno napravo za mehansko uničevanje plevela.

 

Na Šlibarjevi kmetiji so se v ekološko kontrolo vključili pred devetimi leti in dve leti kasneje pridobili certifikat. Imajo šest hektarjev njiv, enajst hektarjev travnikov in dvajset hektarjev gozda. Redijo okrog dvajset goved in dva prašiča, od sedemdeset do osemdeset kokoši in štiri race. Mleko porabijo doma ali ga predelajo v skuto, meso od goved, zaklanih v klavnici, prodajo kot sveže meso ali ga predelajo v salame. Pridelujejo piro, pšenico, ječmen, proso, ajdo, krompir, koruzo, zelenjavo in šparglje, v okviru dopolnilne dejavnosti meljejo žito, pečejo kruh in pecivo ter kisajo zelje, del sadja prodajo kot sveže sadje, preostalega porabijo za suho sadje, sokove, marmelade, žganje in likerje. Večino pridelkov in izdelkov prodajo na ekoloških tržnicah, drugo pa doma, v specializiranih trgovinah in prek spleta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 20. julij 2022 / 12:40

V spomin vsem kristinam

V nedeljo je v Šmelovem vrtu v Kropi prvič »zasvetila« nova pesniška nagrada kresníce, ki so jo pripravili v gibanju Kultura – Natura Slovenija. Za pesniško zbirko Sled ognjenega svinčnika jo je preje...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Prvi festival Roženvenskega klanca

Od 12. do 23. aprila bo potekal CREINAVIVA 2008 - prvi festival Roženvenskega (Mohorjevega) klanca v Kranju. Uradnemu odprtju na Plečnikovih stopnicah v soboto, 12. aprila, ob 10. uri bo sledila...

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Plavalne počitnice za otroke v Pepetovi družbi

V Športni šoli Pepe se že pripravljajo na šolske počitnice na letnem bazenu v Kranju. Tudi letos bosta Luka Berdajs in Marko Roner organizirala, ob pomoči Plavalnega kluba Merit Triglav Kranj in...

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Še kaj napiši. Bom.

Tomaž Završnik Foma, legenda kranjskega pihalnega orkestra, bo v sredo, 9. aprila, ob 19. uri v Prešernovem gledališču dirigiral Pihalnemu orkestru MO Kranj, ki bo izvajal samo njegove aranžmaje.

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Nostalgija po rojstnem kraju

Novoustanovljeno Srbsko kulturno društvo Petar Kočić Kranj ohranja kulturno dediščino Bosanske Krajine.

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Ljudi spodbuja k darovanju

Miha Jereb iz Besnice in Anže Šuštar iz Železnikov sta se lani domislila zanimive ideje. Razvila sta spletni portal, daritveni oglasnik, prek katerega lahko ljudje podarijo še uporabne predmete, ki ji...