Tadej Pogačar / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv Gorenjskega glasa)

Pogačar dobil še etapo na Planche des Belles Filles, Roglič tretji

Colmar – Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zmagovalec sedme etape kolesarske dirke po Franciji in ostaja v rumeni majici vodilnega. Na vrhu ciljnega vzpona na Super Planche des Belles Filles je v tesnem dvoboju ugnal Danca Jonasa Vingegaarda in svojega rojaka Primoža Rogliča.

Za Pogačarja (UAE Team Emirates), ki so ga na vrhu ciljnega vzpona pričakali starši ter zaročenka Urška Žigart, je bila to 42. zmaga v karieri, 12. v sezoni ter že osma na dirki po Franciji. Obenem je bila to druga zaporedna etapna zmaga, potem ko je vse najboljše ugnal že v četrtkovi najdaljši etapi 109. izdaje Toura.

Danes je 23-letnik s Klanca pri Komendi v zadnjem trenutku prehitel Vingegaarda (Jumbo-Visma), ki je silovito napadel na najbolj strmem delu tik pred ciljem. Dvanajst sekund za njima pa je končal drugi slovenski as Roglič (Jumbo-Visma), ki je prav tako v zadnjem delu prehitel zadnjega ubežnika, Nemca Lennarda Kämno (Bora-Hansgrohe).

V skupnem seštevku je Pogačar povišal prednost pred tekmeci, saj Vingegaard na drugem mestu zaostaja 35 sekund. Tretji je Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki si je nabral že 1:10 minute zaostanka. Roglič je napredoval na 13. mesto, za rojakom pa zaostaja 2:45 minute.

V etapi moštvo UAE Team Emirates ni želelo nikomur brez boja prepustiti rumene majice, zato je hitro začelo lov na sprva 11 ubežnikov. Toda ti so ob nekaterih napadih, s katerimi so razredčili vrste, povečali prednost tudi nad tri minute pred glavnino, do zadnjega vzpona pa so imeli še dobro minuto naskoka.

Ubežniki so dolgo vztrajali v ospredju, še posebej Nemec Kämna, ki mu je skoraj uspelo zadržati prednost pred glavnino, a so ga po napadu Vingegaarda trije vendarle ujeli. Predvsem Danec je silovito pospešil, sledil pa mu je zgolj Pogačar, ki se je v zadnjih 20 m le odpeljal mimo 26-letnika in slavil osmo etapno zmago na Touru.

Številni favoriti so zašli v težave ob močnem narekovanju ritma ekipe UAE Team Emirates, presenetljivo je 1:39 minute izgubil tudi Rus Aleksander Vlasov (Bora-Hansgrohe), ki je pred dirko veljal za enega največjih tekmecev obema Slovencema in Dancu, ki so bili izrazito favorizirani za zmago na Touru.

V soboto bo na sporedu osma etapa od Doleja do Lozane v Švici, s čimer bo 109. izdaja dirke po Franciji vstopila še v četrto državo po Danski, Belgiji in Franciji. Na 186,3 km dolgi trasi bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone vključno z zadnjim, 4,8 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom 4,6 odstotka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 18. april 2017 / 08:01

Tovornjaki kar skozi Jesenice

Zaradi zastojev pred predorom Karavanke so nekateri vozniki težkih tovornjakov našli obvoz: z avtoceste zavijejo že na izvozu Lipce in se zapeljejo skozi Jesenice. Zato so odgovorni postavili prometni...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 8. julij 2022 / 17:46

Pogačar dobil še etapo na Planche des Belles Filles, Roglič tretji

Colmar – Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zmagovalec sedme etape kolesarske dirke po Franciji in ostaja v rumeni majici vodilnega. Na vrhu ciljnega vzpona na Super Planche des Belles Filles...

Gorenjska / petek, 8. julij 2022 / 17:38

Varčujmo z vodo

Visoke temperature in pomanjkanje padavin v zadnjem obdobju se že kažejo v zmanjšani izdatnosti vodnih virov, zato komunalna podjetja pozivajo k preudarni porabi pitne vode.

Gorenjska / petek, 8. julij 2022 / 17:34

Pohod veteranskih organizacij na Triglav

Rudno polje – Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica in Odbor veteranskih organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častni...

Zanimivosti / petek, 8. julij 2022 / 16:34

Deset Matejev Mohoričev

Med prebivalci Slovenije, ki imajo isto kombinacijo imena in priimka kot slovenski kolesarji na letošnji dirki po Franciji, je največ Matejev Mohoričev.

GG Plus / petek, 8. julij 2022 / 16:29

Pozabili smo, da živimo v raju

Gorenjec Simon Prosen intenzivno raziskuje preteklost. Pri tem se ne omejuje. Njegova zgodba nastaja iz upoštevanja vsega, od duhovnosti, zgodovine, arheologije, bajeslovja in toponimov do ljudskega i...