Barbara Boh in Iztok Altbauer (Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč)

Indonezijski Pendopo

Tradicionalni indonezijski nadstrešek, ki ga lahko sedaj občudujete tudi pri nas. S podelitvijo priznanj najboljšim pa se je pred nekaj dnevi na Bledu zaključil šesti izbor za naj velnes 2013/14.

Sodelovalo je štirinajst centrov, tokrat pa so jih ocenjevali izključno obiskovalci. V uredništvu Dobro jutro, Slovenija se je v času glasovanja nabralo skoraj petnajst tisoč glasov. Sodelujoče centre so razvrstili v tri kategorije: turizem - veliki in turizem - mali ter rezidenti. Vendar med njimi prav gorenjskih velnesov nismo zasledili, razen tistih, ki spadajo pod blagovno znamko Sava Hotels & Resorts. Največ glasov so letos obiskovalci namenili Orhidelii iz Term Olimia, Wellnessu Vodnega mesta Atlantis ter Vitariumu Spa&Clinique iz Šmarjeških Toplic.

Glavni namen izbora je, da širša javnost dobi čim več informacij in podatkov o velnesu in o zdravem načinu življenja na splošno, ter seveda o konkretni ponudbi slovenskih velneških centrov. »Hkrati pa se z izborom spodbuja zdrava konkurenčnost med centri in s tem dviguje kakovost storitev v njih,« o čemer je na izboru, ki je potekal v Wellness centru Živa hotela Golf na Bledu, spremljal pa ga je simpatičen glasbeno-plesni program, spregovorila tudi Barbara Boh, hči radijca Francija Potočnika, ki nadaljuje očetovo delo in je izbor najboljšega velnesa kot najmlajši produkt v tej družini izborov njeno delo.

Prejšnji teden pa so v Arboretumu Volčji Potok slavnostno odprli novo pridobitev: tradicionalen indonezijski nadstrešek iz tika, prvi takšne vrste v Evropi. Znan je tudi pod imenom Pendopo. Postavljen je bil kot simbol prijateljskih odnosov med Indonezijo in Slovenijo.

Velik odprt prostor, pokrit s streho in podprt s stebri, brez sten ali pregrad se običajno stika z glavno hišo in v indonezijski kulturi tovrstna velikost govori o kar bogati družini. Namenjen je druženju, sprejemanju gostov, služi kot sprejemnica in kot dnevni prostor.

Na odprtju so bili prisotni tudi številni predstavniki Indonezije. Poleg pozdravnega govora sultanovega brata iz Džakarte Yudaningrata; indonezijskega ambasadorja za Avstrijo in Slovenijo Rachmata Budimana je prisotne nagovoril tudi slovenski minister za kulturo Uroš Grilc. Odprtje paviljona pa v nadaljevanju predstavlja tudi okvir za vrsto zanimivih dogodkov z indonezijskim pridihom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 24. september 2019 / 08:04

Adria Airways ob začasni prekinitvi letenja išče možnosti za nadaljevanje poslovanja

Družba Adria Airways je za danes in sredo napovedala začasno prekinitev izvajanja vseh svojih letalskih operacij iz in v vse svoje baze - Ljubljane, Prištine in Tirane. Operacije so prekinili zaradi »...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 16. december 2019 / 17:29

Milijonska tožba zoper Dars

Kranjski Iskratel, ki pred leti ni dobil posla za uvedbo sistema elektronskega cestninjenja, je zoper Dars podal odškodninsko tožbo v vrednosti skoraj osemnajst milijonov evrov.

GG Plus / ponedeljek, 16. december 2019 / 17:20

Ko pride ta čas, se bom preprosto vklopil nazaj

V knjigi z naslovom »Vidiš, tukaj boš pa zdaj doma« enajst moških na prestajanju kazni zapora na Dobu in v Mariboru pripoveduje svoje življenjske zgodbe.

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. december 2019 / 17:20

Hotel Razor gre na licitacijo

Za najstarejši kranjskogorski hotel, Hotel Razor iz leta 1902, bo 17. decembra potekala elektronska dražba na način zniževanja izhodiščne cene 1,55 milijona evrov.

Razvedrilo / ponedeljek, 16. december 2019 / 17:19

Darila za otroke iz rejniških družin

Tradicionalni gorenjski novoletni Rotary ples je priložnost, ko se zberejo rotarijci iz vseh gorenjskih klubov in si v dobrodelnem duhu izmenjajo novoletna voščila ter želje.

Gorenjska / ponedeljek, 16. december 2019 / 13:55

Uresničili zastavljene cilje

Na srečanju ob dnevu Pokrajinske zveze društev upokojencev (PZDU) Gorenjske so v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici podelili priznanja za leto 2019.