Prispevek znižali za polovico

Komendski občinski svetniki so sklenili, da se komunalni prispevek za kanalizacijo zniža za 51 odstotkov, celotni komunalni prispevek za stavbe za rejo živali pa za šestdeset odstotkov.

Komenda – Komendski občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka, v katerem so opredelili tudi višino prispevka za zgrajeno kanalizacijo, za katero se je do sedaj plačevala priključnina.

Cilj novega odloka je bil, da komunalni prispevek za kanalizacijo ostane v okvirih dosedanje priključnine. Sprva so za ta namen predvidevali 60-odstotno znižanje prispevka, vendar se je kasneje pokazalo, da bi zaradi problematične določitve gradbene parcele pri obstoječih objektih (včasih v gradbenem dovoljenju gradbena parcela ni bila določena) ta znašal tudi manj kot tisoč evrov, medtem ko je bilo treba za dosedanjo priključnino plačati 1.200 evrov. Ker občina v naslednjih letih pričakuje, da se bo na kanalizacijo priključilo približno sedemsto že zgrajenih objektov, bi ob tako nizkem prispevku občinski proračun ostal prikrajšan za sto do sto petdeset tisoč evrov prihodkov. Zato so se na koncu odločili za 51-odstotno znižanje, tako da bo komunalni prispevek za kanalizacijo za že obstoječe objekte povprečno znašal 1287 evrov, za novozgrajene enostanovanjske hiše z dvesto kvadratnih metrov tlorisne površine na petsto kvadratnih metrov veliki gradbeni parceli pa 1576 evrov.

V predlaganem odloku je bilo tudi predvideno, da se celotni komunalni prispevek za nestanovanjske kmetijske stavbe zniža za sedemdeset odstotkov, a so občinski svetniki po razpravi odločili, da znižanje velja samo za kmetijske stavbe za rejo živali, in sicer v višini šestdeset odstotkov. V razpravi je bilo med drugim slišati dvom, da bi lahko v primeru, da znižanje velja za vse kmetijske objekte, prišlo do zlorab.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Iskraemeco poplačal petino dolgov

Lani so v Iskraemecu skoraj za petino znižali stroške poslovanja in za prav toliko poplačali celoten dolg iz preteklosti. Ustvarili so za 5,4 milijona evrov izgube.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

S kuhalnico do olimpijske medalje

Na pobudo Janeza Lenčka so slovenski vojaški kuharji svoje znanje začeli predstavljati tudi svetu. Pred dvema letoma so na svetovnem prvenstvu osvojili srebro, sedaj se odpravljajo na olimpijado v Nem...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Tudi slepi uživajo v lepotah

Petra Možina si je za diplomsko nalogo na oddelku za krajinarsko arhitekturo pri Biotehniški fakulteti izbrala ureditev parka pred Starološkim gradom ter vodilno pot za slepe in slabovidne v Škofji Lo...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Učiteljski poklic je privilegij

Mirjana Pretnar, upokojena profesorica defektologije, je prejela državno nagrado za življenjsko delo na področju šolanja otrok s posebnimi potrebami.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Nenavadna podražitev elektrike

Elektro Gorenjska se je reševanja prenizkih cen električne energije za gospodinjstva lotil na nenavaden način - odslej bodo zaračunavali stroške vodenja računa in kaznovali potratne uporabnike.

Kronika / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Planincu na skalah spodrsnilo

V ponedeljek dopoldne se je na pobočju Košute oziroma pod Košutnikovim turnom smrtno ponesrečil 26-letni planinec iz Dobove.