Jernej je pripravljal tajske spomladanske zvitke. (Foto: Tina Dokl)

Na Bled na tajske zavitke

Že nekaj časa vam ni več treba na Tajsko, da bi okušali njihovo hrano. Zapeljete se v blejsko restavracijo Rikli in naročite tajske spomladanske zvitke. Ne bodo vas nič čudno pogledali, kvečjemu bodo vprašali, ali želite v njih svinjino ali morda piščanca.

V restavraciji Rikli dajo velik poudarek na lahko prehrano. Jedilnik imajo prilagojen tudi za vegetarijance. V vinski karti lahko izbirate med 55 vrstami buteljčnih vin iz vseh vinorodnih okolišev, med njimi so tudi sladka vina, vina barrique in penine. Restavracija sprejme do štirideset gostov, lahko izbirate med meniji različnih cenovnih razredov, pripravijo pa vam hrano tudi po vaši želji.

V bogastvu doživetij, ki jih ponuja Bled z okolico, je neskončen vir energije. Ne glede na to, ali ste kraj izbrali za poživljajoče dejavne ali sprostitvene počitnice, za izlet v oazo alpske svežine ali za poslovno srečanje, vam bo prijal obisk gostinskih lokalov v Sava Hotelih Bled. Ker boste lahko izbirali med pisano paleto jedi, pijač in različnimi okolji, boste zlahka našli ozračje, ki bo ustrezalo vašim pričakovanjem. Dan, ki si ga boste poživili z dišečo jutranjo kavo, s slastnim kosilom ob spokojnem jezeru, s pomenkom ob koktajlu in kremni rezini ali pa z romantično večerjo, bo zagotovo nepozaben.

Tako piše na spodnji strani menija a la carte Restavracije Rikli, ki je že dobrih sedem let ob blejski promenadi, nasproti kavarne Park, pod hotelom Park.

Tokrat je meni ponujal tri različne menije, četrti pa je bil še posebej zanimiv. Vseboval je tajske zvitke v solatnem šopku, tajske rezance s piščancem in arašidi in pečen ananas z vanilijevim sladoledom.

Tajski meni? Točno to. Odkar so v hotelu Park od aprila lani svojo ponudbo dopolnili s Thai Centrom, kjer so vam na voljo tradicionalne tajske masaže, so prišli na zanimivo idejo, da bi njihova restavracija Rikli, katere ponudba temelji pretežno na lahki prehrani, gostu ponudila tudi tajske okuse. Pri sestavljanju jedilnika so aktivno sodelovala tudi dekleta iz Centra. Nastal je zanimiv jedilnik. Za jedi s tajskega jedilnika restavracije Rikli vodja kuhinje Jernej Rozman pravi, da so malce prilagojene slovenskemu gostu, ker so drugače tajske jedi precej pekoče. Razloži še: »Tajci pri pripravi svojih jedi ne uporabljajo toliko govejega mesa, bolj svinjino ali piščanca. Uporabljajo veliko zelenjave, vse pa temelji na tem, da je zelo hitro prepraženo, narejeno, čim bolj sveže. Načeloma naša restavracija bazira na zdravi prehrani. V tem času so recimo popularne rižote. Z jurčki, s panceto, z radičem, s škampovimi repki.«

 

Kdo bi si mislil, da bomo v isti restavraciji naleteli na še enega Rozmana. In to celo Jernejevega brata. Tudi Gregor je kuhar. Oba prihajata s škofjeloškega konca. Medtem ko je Jernej pripravljal tajske spomladanske zvitke in smo mimogrede izvedeli, kaj vse vsebujejo, se je Gregor ukvarjal s pripravo rezancev z beluši, kozicami in čemaževim pestom ter cimetovo peno z jabolčnim ragujem. Povprašali smo ga še po vinu. Kaj bi priporočil k belušem in kaj k sladici. »Hm, k belušem in kozicam bi priporočil Ščurka. Staro brajdo. Letnik 2006. K cimetovi peni pa Batiča. Valentino.«

Kaj pa prija k spomladanskim tajskim zavitkom? Tu pa je Jernej smeje se izstrelil, da kozarec ledenega piva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 17. marec 2011 / 07:00

Čili spomladi (1)

Po dolgem zimskem spanju je na pragu pomladi čas, da skupaj z rožami in drevesi vzbrstimo in zacvetimo tudi mi. A kaj, ko v tem prelepem letnem času nekaterim nesrečnežem veselje kvarijo seneni nahod,...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / ponedeljek, 17. junij 2013 / 17:12

Občina že bliže lastništvu graščine

Prizadevanja občine Preddvor, da bi od države dobila v last graščino Dvor, so s pogodbo, sprejeto na občinskem svetu, že bliže rešitvi.

Nasveti / ponedeljek, 17. junij 2013 / 16:52

Uvajanje v vrtec

Če ste med starši, ki bodo jeseni dali otroka v vrtec, potem je že sedaj čas, da ga začnete uvajati. Poskusite vsaj zadnji mesec pred vstopom v vrtec ujeti podoben ritem, kot ga bo otrok deležen v...

Žirovnica / ponedeljek, 17. junij 2013 / 16:47

Rebalans zaradi drage zimske službe

Žirovnica - Žirovniški občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli drugi rebalans letošnjega proračuna. Glavni razlog za spremembo so bili stroški izvajanja zimske službe, ki so zaradi ob...

GG Plus / ponedeljek, 17. junij 2013 / 16:40

Nebo je naju štrafalo (3)

»Dajala sva mu ogromno ljubezni, ščitila sva ga pred drugimi otroki, varovala sva ga kot punčico svojega očesa. Kar se je spomnil, sva mu kupila, kajti želja omogočiti mu vse, ni imela meja. Trpela sv...

GG Plus / ponedeljek, 17. junij 2013 / 15:31

Na koroškem športnem vrhu

Slovenci se vztrajno vzpenjajo proti koroškemu in tudi avstrijskemu športnemu vrhu. Nekateri pa so že na vrhu. Nordijski kombinatorec Tomaž Druml iz Ziljske Bistrice, sin Pepce in Ludvika Druml in...