Jernej je pripravljal tajske spomladanske zvitke. (Foto: Tina Dokl)

Na Bled na tajske zavitke

Že nekaj časa vam ni več treba na Tajsko, da bi okušali njihovo hrano. Zapeljete se v blejsko restavracijo Rikli in naročite tajske spomladanske zvitke. Ne bodo vas nič čudno pogledali, kvečjemu bodo vprašali, ali želite v njih svinjino ali morda piščanca.

V restavraciji Rikli dajo velik poudarek na lahko prehrano. Jedilnik imajo prilagojen tudi za vegetarijance. V vinski karti lahko izbirate med 55 vrstami buteljčnih vin iz vseh vinorodnih okolišev, med njimi so tudi sladka vina, vina barrique in penine. Restavracija sprejme do štirideset gostov, lahko izbirate med meniji različnih cenovnih razredov, pripravijo pa vam hrano tudi po vaši želji.

V bogastvu doživetij, ki jih ponuja Bled z okolico, je neskončen vir energije. Ne glede na to, ali ste kraj izbrali za poživljajoče dejavne ali sprostitvene počitnice, za izlet v oazo alpske svežine ali za poslovno srečanje, vam bo prijal obisk gostinskih lokalov v Sava Hotelih Bled. Ker boste lahko izbirali med pisano paleto jedi, pijač in različnimi okolji, boste zlahka našli ozračje, ki bo ustrezalo vašim pričakovanjem. Dan, ki si ga boste poživili z dišečo jutranjo kavo, s slastnim kosilom ob spokojnem jezeru, s pomenkom ob koktajlu in kremni rezini ali pa z romantično večerjo, bo zagotovo nepozaben.

Tako piše na spodnji strani menija a la carte Restavracije Rikli, ki je že dobrih sedem let ob blejski promenadi, nasproti kavarne Park, pod hotelom Park.

Tokrat je meni ponujal tri različne menije, četrti pa je bil še posebej zanimiv. Vseboval je tajske zvitke v solatnem šopku, tajske rezance s piščancem in arašidi in pečen ananas z vanilijevim sladoledom.

Tajski meni? Točno to. Odkar so v hotelu Park od aprila lani svojo ponudbo dopolnili s Thai Centrom, kjer so vam na voljo tradicionalne tajske masaže, so prišli na zanimivo idejo, da bi njihova restavracija Rikli, katere ponudba temelji pretežno na lahki prehrani, gostu ponudila tudi tajske okuse. Pri sestavljanju jedilnika so aktivno sodelovala tudi dekleta iz Centra. Nastal je zanimiv jedilnik. Za jedi s tajskega jedilnika restavracije Rikli vodja kuhinje Jernej Rozman pravi, da so malce prilagojene slovenskemu gostu, ker so drugače tajske jedi precej pekoče. Razloži še: »Tajci pri pripravi svojih jedi ne uporabljajo toliko govejega mesa, bolj svinjino ali piščanca. Uporabljajo veliko zelenjave, vse pa temelji na tem, da je zelo hitro prepraženo, narejeno, čim bolj sveže. Načeloma naša restavracija bazira na zdravi prehrani. V tem času so recimo popularne rižote. Z jurčki, s panceto, z radičem, s škampovimi repki.«

 

Kdo bi si mislil, da bomo v isti restavraciji naleteli na še enega Rozmana. In to celo Jernejevega brata. Tudi Gregor je kuhar. Oba prihajata s škofjeloškega konca. Medtem ko je Jernej pripravljal tajske spomladanske zvitke in smo mimogrede izvedeli, kaj vse vsebujejo, se je Gregor ukvarjal s pripravo rezancev z beluši, kozicami in čemaževim pestom ter cimetovo peno z jabolčnim ragujem. Povprašali smo ga še po vinu. Kaj bi priporočil k belušem in kaj k sladici. »Hm, k belušem in kozicam bi priporočil Ščurka. Staro brajdo. Letnik 2006. K cimetovi peni pa Batiča. Valentino.«

Kaj pa prija k spomladanskim tajskim zavitkom? Tu pa je Jernej smeje se izstrelil, da kozarec ledenega piva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Veselili so se prve zmage

Košarkarji Loka kave TCG, ki so v prvem krogu letošnje lige UPC Telemach le za točko izgubili pri Zlatorogu, so na prvi tekmi v domači dvorani ugnali ekipo Kopra. V soboto prvi letošnji gorenjski obra...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 28. februar 2016 / 18:10

Peter Prevc v Kazahstanu spisal del svetovne zgodovine smučarskih skokov

Peter Prevc je v daljnem v Kazahstanu, na novem prizorišču svetovnega pokala v smučarskih skokih v Almatyju, spisal del svetovne zgodovine svojega športa. Šest tekem pred koncem sezone, ki se bo sklen...

Kronika / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Ko se iz pisma usuje beli prah

Kranjski poklicni gasilci so se ta teden usposabljali za interveniranje ob grožnji z neznanim belim prahom, ki bi lahko bil antraks.

Kronika / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Potrebovali helikopter

Vogel, Cerkno – Na smučišču Cerkno se je v sredo hudo poškodovala smučarka, ki so ji prvo pomoč nudili reševalci na smučišču, nato pa jo je dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči prepe...

Zanimivosti / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Gorenjska misijonarja usmiljenja

Med 17 slovenskimi misijonarji usmiljenja s posebnim papeževim mandatom sta tudi dva z Gorenjske: frančiškan dr. Robert Bahčič z Brezij in kapucin Mitja Ponikvar iz Škofje Loke.

Zanimivosti / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Šolarji spoznavali prehransko dediščino

Ponovno se je začelo tekmovanje v kuharskih veščinah in pripravljanju avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, ki letos poteka na ravni slovenskih osnovnih šol že petič. Mladi nadobudni gorenjs...