Jernej je pripravljal tajske spomladanske zvitke. (Foto: Tina Dokl)

Na Bled na tajske zavitke

Že nekaj časa vam ni več treba na Tajsko, da bi okušali njihovo hrano. Zapeljete se v blejsko restavracijo Rikli in naročite tajske spomladanske zvitke. Ne bodo vas nič čudno pogledali, kvečjemu bodo vprašali, ali želite v njih svinjino ali morda piščanca.

V restavraciji Rikli dajo velik poudarek na lahko prehrano. Jedilnik imajo prilagojen tudi za vegetarijance. V vinski karti lahko izbirate med 55 vrstami buteljčnih vin iz vseh vinorodnih okolišev, med njimi so tudi sladka vina, vina barrique in penine. Restavracija sprejme do štirideset gostov, lahko izbirate med meniji različnih cenovnih razredov, pripravijo pa vam hrano tudi po vaši želji.

V bogastvu doživetij, ki jih ponuja Bled z okolico, je neskončen vir energije. Ne glede na to, ali ste kraj izbrali za poživljajoče dejavne ali sprostitvene počitnice, za izlet v oazo alpske svežine ali za poslovno srečanje, vam bo prijal obisk gostinskih lokalov v Sava Hotelih Bled. Ker boste lahko izbirali med pisano paleto jedi, pijač in različnimi okolji, boste zlahka našli ozračje, ki bo ustrezalo vašim pričakovanjem. Dan, ki si ga boste poživili z dišečo jutranjo kavo, s slastnim kosilom ob spokojnem jezeru, s pomenkom ob koktajlu in kremni rezini ali pa z romantično večerjo, bo zagotovo nepozaben.

Tako piše na spodnji strani menija a la carte Restavracije Rikli, ki je že dobrih sedem let ob blejski promenadi, nasproti kavarne Park, pod hotelom Park.

Tokrat je meni ponujal tri različne menije, četrti pa je bil še posebej zanimiv. Vseboval je tajske zvitke v solatnem šopku, tajske rezance s piščancem in arašidi in pečen ananas z vanilijevim sladoledom.

Tajski meni? Točno to. Odkar so v hotelu Park od aprila lani svojo ponudbo dopolnili s Thai Centrom, kjer so vam na voljo tradicionalne tajske masaže, so prišli na zanimivo idejo, da bi njihova restavracija Rikli, katere ponudba temelji pretežno na lahki prehrani, gostu ponudila tudi tajske okuse. Pri sestavljanju jedilnika so aktivno sodelovala tudi dekleta iz Centra. Nastal je zanimiv jedilnik. Za jedi s tajskega jedilnika restavracije Rikli vodja kuhinje Jernej Rozman pravi, da so malce prilagojene slovenskemu gostu, ker so drugače tajske jedi precej pekoče. Razloži še: »Tajci pri pripravi svojih jedi ne uporabljajo toliko govejega mesa, bolj svinjino ali piščanca. Uporabljajo veliko zelenjave, vse pa temelji na tem, da je zelo hitro prepraženo, narejeno, čim bolj sveže. Načeloma naša restavracija bazira na zdravi prehrani. V tem času so recimo popularne rižote. Z jurčki, s panceto, z radičem, s škampovimi repki.«

 

Kdo bi si mislil, da bomo v isti restavraciji naleteli na še enega Rozmana. In to celo Jernejevega brata. Tudi Gregor je kuhar. Oba prihajata s škofjeloškega konca. Medtem ko je Jernej pripravljal tajske spomladanske zvitke in smo mimogrede izvedeli, kaj vse vsebujejo, se je Gregor ukvarjal s pripravo rezancev z beluši, kozicami in čemaževim pestom ter cimetovo peno z jabolčnim ragujem. Povprašali smo ga še po vinu. Kaj bi priporočil k belušem in kaj k sladici. »Hm, k belušem in kozicam bi priporočil Ščurka. Staro brajdo. Letnik 2006. K cimetovi peni pa Batiča. Valentino.«

Kaj pa prija k spomladanskim tajskim zavitkom? Tu pa je Jernej smeje se izstrelil, da kozarec ledenega piva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Planinska priznanja

Ljubljana - Minulo soboto je bila v Osnovni šoli Brezovica slovesna seja Planinske zveze Slovenije. Na njej so podelili Svečane listine PZS, najvišja priznanja zaslužnim pla...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 13. junij 2015 / 11:00

Cvetlični dnevi

Posestvo Vila Bled je konec tedna gostilo trinajsto državno cvetličarsko tekmovanje. Kreacije so bile za javnost ves konec tedna na ogled v parku vile in paviljonu Belvedere. Tokrat je šla zmaga v rok...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 10:33

Preprosto »Koncert«

Kranj – Da, Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, eden najuspešnejših gorenjskih zborovskih sestavov z več kot petinštiridesetletno zgodovino, številnimi uspešnimi nastopi doma in v tujini t...

Gospodarstvo / sobota, 13. junij 2015 / 13:38

Srečanje pridelovalcev žit

Zgornje Bitnje – Kmetijsko gozdarski zavod (KGZ) Kranj pripravlja strokovno srečanje pridelovalcev žit. Srečanje bo v ponedeljek, 15. junija, ob 10. uri na Šifrerjevi njivi v Zgornjih Bitnjah (ob l...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 09:23

En Bled, dva festivala

Tudi v letošnjem letu na Blejskem gradu in na Bledu pripravljajo pestro koncertno dogajanje. Osrednji prireditvi sta vsekakor julijski Festival Bled in Okarina etno festival julija in avgusta. Prvi v...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 09:21

Slikarska razstava Morje je pesem

Kranj – V sredo, 17. junija, ob 19. uri bo v galeriji Kranjske hiše odprtje slikarske razstave Katje Šinkovec z naslovom Morje je pesem. Razstava bo na ogled do 13. julija.