Jernej je pripravljal tajske spomladanske zvitke. (Foto: Tina Dokl)

Na Bled na tajske zavitke

Že nekaj časa vam ni več treba na Tajsko, da bi okušali njihovo hrano. Zapeljete se v blejsko restavracijo Rikli in naročite tajske spomladanske zvitke. Ne bodo vas nič čudno pogledali, kvečjemu bodo vprašali, ali želite v njih svinjino ali morda piščanca.

V restavraciji Rikli dajo velik poudarek na lahko prehrano. Jedilnik imajo prilagojen tudi za vegetarijance. V vinski karti lahko izbirate med 55 vrstami buteljčnih vin iz vseh vinorodnih okolišev, med njimi so tudi sladka vina, vina barrique in penine. Restavracija sprejme do štirideset gostov, lahko izbirate med meniji različnih cenovnih razredov, pripravijo pa vam hrano tudi po vaši želji.

V bogastvu doživetij, ki jih ponuja Bled z okolico, je neskončen vir energije. Ne glede na to, ali ste kraj izbrali za poživljajoče dejavne ali sprostitvene počitnice, za izlet v oazo alpske svežine ali za poslovno srečanje, vam bo prijal obisk gostinskih lokalov v Sava Hotelih Bled. Ker boste lahko izbirali med pisano paleto jedi, pijač in različnimi okolji, boste zlahka našli ozračje, ki bo ustrezalo vašim pričakovanjem. Dan, ki si ga boste poživili z dišečo jutranjo kavo, s slastnim kosilom ob spokojnem jezeru, s pomenkom ob koktajlu in kremni rezini ali pa z romantično večerjo, bo zagotovo nepozaben.

Tako piše na spodnji strani menija a la carte Restavracije Rikli, ki je že dobrih sedem let ob blejski promenadi, nasproti kavarne Park, pod hotelom Park.

Tokrat je meni ponujal tri različne menije, četrti pa je bil še posebej zanimiv. Vseboval je tajske zvitke v solatnem šopku, tajske rezance s piščancem in arašidi in pečen ananas z vanilijevim sladoledom.

Tajski meni? Točno to. Odkar so v hotelu Park od aprila lani svojo ponudbo dopolnili s Thai Centrom, kjer so vam na voljo tradicionalne tajske masaže, so prišli na zanimivo idejo, da bi njihova restavracija Rikli, katere ponudba temelji pretežno na lahki prehrani, gostu ponudila tudi tajske okuse. Pri sestavljanju jedilnika so aktivno sodelovala tudi dekleta iz Centra. Nastal je zanimiv jedilnik. Za jedi s tajskega jedilnika restavracije Rikli vodja kuhinje Jernej Rozman pravi, da so malce prilagojene slovenskemu gostu, ker so drugače tajske jedi precej pekoče. Razloži še: »Tajci pri pripravi svojih jedi ne uporabljajo toliko govejega mesa, bolj svinjino ali piščanca. Uporabljajo veliko zelenjave, vse pa temelji na tem, da je zelo hitro prepraženo, narejeno, čim bolj sveže. Načeloma naša restavracija bazira na zdravi prehrani. V tem času so recimo popularne rižote. Z jurčki, s panceto, z radičem, s škampovimi repki.«

 

Kdo bi si mislil, da bomo v isti restavraciji naleteli na še enega Rozmana. In to celo Jernejevega brata. Tudi Gregor je kuhar. Oba prihajata s škofjeloškega konca. Medtem ko je Jernej pripravljal tajske spomladanske zvitke in smo mimogrede izvedeli, kaj vse vsebujejo, se je Gregor ukvarjal s pripravo rezancev z beluši, kozicami in čemaževim pestom ter cimetovo peno z jabolčnim ragujem. Povprašali smo ga še po vinu. Kaj bi priporočil k belušem in kaj k sladici. »Hm, k belušem in kozicam bi priporočil Ščurka. Staro brajdo. Letnik 2006. K cimetovi peni pa Batiča. Valentino.«

Kaj pa prija k spomladanskim tajskim zavitkom? Tu pa je Jernej smeje se izstrelil, da kozarec ledenega piva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 19. november 2009 / 07:00

Z novim trenerjem na vrhu

Nogometaši Velesovega so lani na lestvici 1. gorenjske nogometne lige končali na šestem mestu, po letošnjem jesenskem delu pa so na vrhu. Pred spomladanskim delom načrtujejo celo priprave v tujini.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / petek, 15. maj 2015 / 16:01

Prepevalo je tristo otrok

Šenčur – V Šenčurju ta teden poteka občinska revija pevskih zborov. V sredo je na odru doma krajanov nastopilo štirinajst otroških in mladinskih glasbenih skupin, danes, 15. maja, pa bo ob 19.30 še...

Gospodarstvo / petek, 15. maj 2015 / 14:01

Za Hotel Bellevue še upanje

Hotel Zlatorog nezadržno propada, medtem pa Japec Jakopin za Hotel Bellevue napoveduje rešitev v dveh letih.

Kamnik / petek, 15. maj 2015 / 13:54

Na Starem gradu bo jutri čistilna akcija

Kamnik – Občina Kamnik, ki je pred dnevi po več letih pravdanja z dosedanjim najemnikom znova dobila ključe poslovnega objekta na Starem gradu, katerega lastnica je, bo jutri, 16. maja, organiziral...

Radovljica / petek, 15. maj 2015 / 13:53

Slovenski škofje na Brezjah

Brezje – Jutri, 16. maja, ob 10. uri bodo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah maševali slovenski škofje. Z mašo, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, bodo počastili spomin...

Kultura / petek, 15. maj 2015 / 13:53

Đurđevdanske igre

Kranj – Jutri, v soboto, 16. maja, ob 19.30 bo v Prešernovem gledališču tradicionalni že 12. celovečerni koncert KD Brdo Kranj z naslovom Đurđevdanske igre. Na prireditvi bo nastopilo več kot sto š...