Jernej je pripravljal tajske spomladanske zvitke. (Foto: Tina Dokl)

Na Bled na tajske zavitke

Že nekaj časa vam ni več treba na Tajsko, da bi okušali njihovo hrano. Zapeljete se v blejsko restavracijo Rikli in naročite tajske spomladanske zvitke. Ne bodo vas nič čudno pogledali, kvečjemu bodo vprašali, ali želite v njih svinjino ali morda piščanca.

V restavraciji Rikli dajo velik poudarek na lahko prehrano. Jedilnik imajo prilagojen tudi za vegetarijance. V vinski karti lahko izbirate med 55 vrstami buteljčnih vin iz vseh vinorodnih okolišev, med njimi so tudi sladka vina, vina barrique in penine. Restavracija sprejme do štirideset gostov, lahko izbirate med meniji različnih cenovnih razredov, pripravijo pa vam hrano tudi po vaši želji.

V bogastvu doživetij, ki jih ponuja Bled z okolico, je neskončen vir energije. Ne glede na to, ali ste kraj izbrali za poživljajoče dejavne ali sprostitvene počitnice, za izlet v oazo alpske svežine ali za poslovno srečanje, vam bo prijal obisk gostinskih lokalov v Sava Hotelih Bled. Ker boste lahko izbirali med pisano paleto jedi, pijač in različnimi okolji, boste zlahka našli ozračje, ki bo ustrezalo vašim pričakovanjem. Dan, ki si ga boste poživili z dišečo jutranjo kavo, s slastnim kosilom ob spokojnem jezeru, s pomenkom ob koktajlu in kremni rezini ali pa z romantično večerjo, bo zagotovo nepozaben.

Tako piše na spodnji strani menija a la carte Restavracije Rikli, ki je že dobrih sedem let ob blejski promenadi, nasproti kavarne Park, pod hotelom Park.

Tokrat je meni ponujal tri različne menije, četrti pa je bil še posebej zanimiv. Vseboval je tajske zvitke v solatnem šopku, tajske rezance s piščancem in arašidi in pečen ananas z vanilijevim sladoledom.

Tajski meni? Točno to. Odkar so v hotelu Park od aprila lani svojo ponudbo dopolnili s Thai Centrom, kjer so vam na voljo tradicionalne tajske masaže, so prišli na zanimivo idejo, da bi njihova restavracija Rikli, katere ponudba temelji pretežno na lahki prehrani, gostu ponudila tudi tajske okuse. Pri sestavljanju jedilnika so aktivno sodelovala tudi dekleta iz Centra. Nastal je zanimiv jedilnik. Za jedi s tajskega jedilnika restavracije Rikli vodja kuhinje Jernej Rozman pravi, da so malce prilagojene slovenskemu gostu, ker so drugače tajske jedi precej pekoče. Razloži še: »Tajci pri pripravi svojih jedi ne uporabljajo toliko govejega mesa, bolj svinjino ali piščanca. Uporabljajo veliko zelenjave, vse pa temelji na tem, da je zelo hitro prepraženo, narejeno, čim bolj sveže. Načeloma naša restavracija bazira na zdravi prehrani. V tem času so recimo popularne rižote. Z jurčki, s panceto, z radičem, s škampovimi repki.«

 

Kdo bi si mislil, da bomo v isti restavraciji naleteli na še enega Rozmana. In to celo Jernejevega brata. Tudi Gregor je kuhar. Oba prihajata s škofjeloškega konca. Medtem ko je Jernej pripravljal tajske spomladanske zvitke in smo mimogrede izvedeli, kaj vse vsebujejo, se je Gregor ukvarjal s pripravo rezancev z beluši, kozicami in čemaževim pestom ter cimetovo peno z jabolčnim ragujem. Povprašali smo ga še po vinu. Kaj bi priporočil k belušem in kaj k sladici. »Hm, k belušem in kozicam bi priporočil Ščurka. Staro brajdo. Letnik 2006. K cimetovi peni pa Batiča. Valentino.«

Kaj pa prija k spomladanskim tajskim zavitkom? Tu pa je Jernej smeje se izstrelil, da kozarec ledenega piva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Gremo na Pokljuko ...

»Minca svoj'ga Luko pelje na Pokljuko. Ta s težavo cesto melje, žena ga po gobe pelje. Luka pri seniku tam na Zatrniku žejo hudo je začutil, pa prijel ga je en glaž. Minca šla brez Luke je zvečer...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:31

Osumljenci orožje zbirali preveč navdušeno

Hišne preiskave v okviru mednarodne kriminalistične preiskave nedovoljene trgovine z vojaškim orožjem so potekale tudi na Gorenjskem. Osumljence opisujejo kot pretirano navdušene zbiralce.

GG Plus / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:31

Tisočkrat je stal na vrhu Triglava

Franjo Potočnik iz Mojstrane je 17. oktobra dopolnil osemdeset let. Prejšnji petek je uresničil svoj malodane neverjeten načrt: na vrh Triglava se je povzpel tisočič v življenju.

GG Plus / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:29

Boj za golo preživetje ni romantičen

S terena med prebežniki na naši južni meji so v minulih dneh pripovedovali fotografa Matic Zorman in Kemal Jufri, prostovoljka Rdečega križa Biljana Djakovič in aktivistka Petra Čičić. Gre za krizo čl...

Razvedrilo / ponedeljek, 2. november 2015 / 13:51

Rad imam traparije

Pred Andrejem Šifrerjem je nova koncertna turneja, v sklopu katere bo 2. novembra gostoval na Bledu, 5. novembra v Ljubljani in 12. novembra še v Mariboru.

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. november 2015 / 13:15

Velike spremembe pri državnih gozdovih

Država naj bi za gospodarjenje z državnimi gozdovi ustanovila družbo Slovenski državni gozdovi. Za izvedbo gozdarskih del se bodo lahko potegovali tudi sedanji koncesionarji, ki ocenjujejo, da bo zako...