Mladi glasbeniki Godalnega orkestra Arseia in Mladinskega orkestra Carlow bodo glasbeno druženje nadaljevali sredi maja na Irskem. Na skupinski fotografiji nastopajočih sta dirigenta Majella Swan in Armin Sešek, prva oziroma sedmi z leve. (Foto: Polona Mlakar Baldasin)

Glasba združuje

V soboto smo v Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki na tretjem večeru letošnjega Mednarodnega cikla koncertov poslušali dva mlada orkestra, Škofjeloški godalni orkester Arseia in Mladinski orkester iz irskega Carlowa. Številno občinstvo navdušeno.

Mednarodni cikel koncertov, ki ga pod okriljem Centra za kulturne in mednarodne dejavnosti v okviru občine Škofja Loka letos pripravljajo že drugič, se je po sobotnem koncertu sodeč odlično prijel, saj je tokratne nastopajoče, domači Godalni orkester Arseia in gostujoči Mladinski godalni orkester Carlow iz istoimenskega mesta na Irskem, z aplavzom pozdravila polna Kristalna dvorana. »Obisk na dosedanjih koncertih je bil dober in mislim, da bo tako tudi danes,« je pred koncertom razmišljala koordinatorka, zagotovo pa najbolj zaslužna, da je Škofja Loka dobila tako prepoznaven Mednarodni cikel koncertov, Andreja Ravnihar Megušar. In je bilo.

V navzočnosti predstavnikov občin obeh mest, Škofje Loke in Carlowa, irskega veleposlanika v Sloveniji Patricka McCabeja in predsednika državnega zbora Blaža Kavčiča je po uvodnih pozdravih in nagovorih na oder prvi stopil Godalni orkester Arseia, čigar umetniški vodja in dirigent je že od vsega začetka violinist Armin Sešek. Najprej smo slišali zelo zahtevno izvedbo skladbe Navarra Pabla de Sarasateja. Pravi cukrček za soliste violiniste, kar sta odlično izkoristili solistki Ana Dovžan in Živa Ciglenečki. Željam občinstva po znanih melodijah so godalci zadostili z Mozartovo Malo nočno glasbo, sledili pa sta še skladbi Romunski plesi Bele Bartoka in Moto perpletuo sodobnega srbskega skladatelja Koste Babića, v katerem smo lahko zaslutili tudi delček melosa, značilnega za vojvodinske ravnice. Godalni orkester Arseia, ki je v preteklosti deloval v okviru Glasbene šole Škofja Loka, se je letos osamosvojil, v njem pa trenutno deluje osemnajst mladih glasbenikov, starih od štirinajst do dvaindvajset let. O njih bomo v prihodnje zagotovo še slišali.

Domačemu orkestru so na odru sledili mladi irski glasbeniki, združeni v Mladinskem orkestru Carlow, ki je pred štirinajstimi leti nastal v okviru zasebnega Glasbenega kolidža Carlow, čigar ustanoviteljica in vodja je glasbenica Majella Swan. Kot je povedala, je tokrat s seboj pripeljala približno polovico orkestra, okrog dvajset mladih glasbenikov, starih od trinajst do osemnajst let, medtem ko je druga polovica ostala doma, saj je na Irskem trenutno čas izpitov. Mladi irski glasbeniki so predstavili zelo raznolik program, v katerem smo slišali od Mendelsshonovega Plesa klovnov, Bizetove Farandole, do skladbe Mama Ingver iz baleta Hrestač P. I. Čajkovskega, in sodobnejših skladb, kot je priredba pesmi Penny Lan, ki so jo nekoč igrali The Beatles, in tradicionalne Londonderry Air. »Na našem kolidžu igramo glasbo različnih zvrsti in slogov, program, ki smo ga tokrat predstavili, je nekakšna mešanica tega. Najstniki radi igrajo popularno glasbo, seveda pa svoje inštrumentalno znanje nabirajo predvsem v zahtevnejših klasičnih skladbah. Seveda so tudi aranžmaji primerni njihovi mladosti in znanju,« je povedala Majella Swan in dodala, da je tokrat prvič v Sloveniji, tako kot tudi mladi orkestraši. Navdušena je nad čudovito pokrajino in našo gostoljubnostjo, hkrati pa je poudarila, da je pravi privilegij igrati na istem odru, kjer je pred njimi igral tako kakovosten godalni orkester, kot je Arseia. »Orkester ima postavljene zelo visoke standarde, a ker je glasba mednarodni jezik, smo v zaključku hitro prišli skupaj in zaigrali dve skladbi skupaj. Združena orkestra sta dvorano dvignila na noge z enim od plesov, ki ga je napisal Rimski Korsakov, še bolj pa s skladbo iz filma Titanic. Saj se spomnite trenutka, ko je revni filmski Irec Jack bogato Rose popeljal v podpalubje Titanika, kjer so Irci imeli svojo zabavo …

Sodelovanje med Škofjo Loko in Carlowom, predvsem na športnem in kulturnem nivoju poteka že sedmo leto in se bo nadaljevalo maja, ko bo Godalni orkester Arseia Ircem vrnil obisk.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. april 2011 / 07:00

Največ škode povzročajo prašiči

Upravljavci gorenjskih lovišč so za škodo po divjadi lani izplačali nekaj več kot enajst tisoč evrov odškodnine, poleg tega so opravili še 990 delovnih ur. Največ škode še vedno povzročajo divji praši...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

V Naklem pokopali pobite pod Storžičem

O prikritem grobišču ob poti med Lovrencem in Poljano, v katerem so novembra lani našli ostanke štirih žrtev, je prva pisala oktobra leta 2004 Marjeta Smolnikar v Gorenjskem glasu.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Vodarina prinaša izgubo

Komunala Radovljica je lani poslovala z dobičkom, prvič po petnajstih letih so pozitivno poslovale tudi javne gospodarske službe, vodarina pa še vedno prinaša precejšnjo izgubo.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Brezposelnost postopoma upada

Konec februarja je bilo v radovljiški občini registriranih 316 brezposelnih, več kot polovica brezposelnih je žensk.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Lekarna postaja pretesna

Radovljica - Javni zavod Gorenjske lekarne ima v radovljiški občini lekarni v Radovljici in v Lescah ter lekarniško podružnico v Kropi. Lekarne so lani poslovale pozitivno, pri tem pa je r...

Splošno / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Otroštvo te zaznamuje za vse življenje

Otroška ljubezen do trga pred domačimi vrati je prerasla v ljubezen do mesta. Na sprehodu z dr. Cenetom Avguštinom skozi gabrov drevored do graščine.