Jedi za zimske dni

Nadevana jajca po florentinsko

Sestavine: 4 jajca, 20 dag masla ali margarine, 2 sardelna fileta, malo pretlačene špinače, sol, poper, 20 dag sveže kuhane špinače.

Priprava: Jajca kuhamo in jih med kuhanjem mešamo, da ostane rumenjak na sredini. Kuhana jajca razpolovimo in jim poberemo rumenjak, beljake pa napolnimo s pripravljenim nadevom iz pretlačenih rumenjakov, sesekljanih sardelnih filetov, umešanega masla ali margarine, sesekljane špinače in začimb. Jajca postavimo na kuhane in dobro odcejene špinačne liste. Liste pokapljamo z vinaigretsko omako.

Omaka: Sesekljamo 1 kuhano jajce, nekaj šalotk in eno kislo kumarico. Dodamo 1 dl olja, nekaj kapljic kisa, solimo, popopramo in dobro razmešamo.

Domača juha

Sestavine: 30 dag govejih reber, 30 dag slabših kosov domače kokoši, 2 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršilj, paradižnik, košček sveže paprike), sol, poper, muškatni orešček, žafran, drobnjak.

Priprava: Juho pristavimo kot govejo juho, le da ji dodamo še perutnino in tudi perutninske želodčke. Juho kuhamo približno 2 uri. Meso perutnine uporabimo za jušni vložek, narežemo ga na rezance in vložimo v juho. Goveja rebra pa uporabimo za nadevanje ali pa v solati s čebulo. V juho vložimo še zdrobove žličnike.

Zdrobovi žličniki: 6 dag maščobe (masti, margarine ali masla) umešamo, dodamo 2 celi jajci, peteršilj ali drobnjak in zdrob. Vse skupaj narahlo premešamo. Vodo zavremo in vanjo zakuhamo enakomerne žličnike. Vrejo naj 15 do 20 minut. Žličnike vzamemo iz vode tik pred serviranjem, sicer postanejo trdi.

Kaneloni s perutnino

Testo za palačinke: 2,5 dl mleka, 3 jajca, mehka moka po potrebi, sol, 3 žlice olja. Paniranje: 2 jajci, 10 dag mehke moke, 10 dag drobtin, olje za cvrtje.

Nadev: 10 dag čebule, 4 dag maščobe, 40 dag perutnine, 10 dag blitve ali špinače, poper, sol, juha za zalivanje.

Priprava: Iz sestavin naredimo testo za palačinke, ki ga pustimo nekaj časa počivati. Nato spečemo tanke palačinke, ki jih nadevamo s pripravljenim nadevom. Perutnino očistimo, razkoščičimo in narežemo na kocke, nato jih kuhamo skupaj z blitvo, ki smo jo prav tako narezali na kocke. Kuhano precedimo, začinimo in na drobno sesekljamo. S tem premažemo palačinke in jih zvijemo v kanelone – sarmice. Nato jih dunajsko paniramo in v vročem olju ocvremo. Poleg ponudimo drobnjakovo omako.

Drobnjakova omaka: Skuhamo 2 jajci in 10 dag krompirja, vse skupaj sesekljamo, dodamo pol dl olja, malo kisa, sol, poper, ščep sladkorja in šopek drobnjaka. Vse sestavine zmešamo in ponudimo.

Jelenov hrbet

Sestavine: 1 kvašen jelenov hrbet, 8 dag masla ali margarine, četrt l kisle smetane, sol, poper, rožmarin, šetraj, brinove jagode, lovorov list, 4 drobna jabolka, 4 žličke brusničnega kompota, 1,5 dl rdečega vina, gorčica, olje.

Priprava: Jelena vzamemo iz kvaše, ga pretaknemo s slanino, popopramo in solimo, namažemo z gorčico. V posodi segrejemo maščobo, na njej opečemo mariniran jelenov hrbet z vseh strani. Dodamo nekaj sveže zelenjave in prepražimo na maščobi, v kateri se je pekel hrbet, dodamo nekaj zelenjave iz kvaše in tudi to nekoliko prepražimo. Zalijemo, dodamo začimbe in vložimo hrbet ter dušimo pokrito do mehkega. Vmes večkrat zalijemo in premešamo. Ko je meso mehko, ga damo nad soparo, omako najprej pokuhamo, nato jo nekoliko pomokamo in znova zalijemo. Omako dobro prevremo in nato pretlačimo, dodamo ji kislo smetano, rdeče vino in po okusu še začinimo. Poleg ponudimo dušena jabolka z brusnicami in diplomatski krompir.

Dušena jabolka: 4 jabolkom z žličko izdolbemo peščišče in jih olupimo. V kozici jabolkom dodamo malo vode, jo sladkamo, dodamo cimetovo skorjo in v limonino lupino nabodene klinčke. Prilijemo še malo vina in dušimo do mehkega.

Diplomatski krompir: 2 dl vode, 7 dag maščobe, 12 dag moke, 3 jajca, sol, poper, muškatni orešček in 10 dag gnjati.

Priprava: Vodi v kotličku dodamo maščobo in začimbe. Ko zavre, dodamo še moko. Ko nastane cmok, odstavimo, ohladimo, dodamo drugega za drugim jajca in sesekljano gnjat. Olje za cvrtje segrejemo. Z žlico naredimo male žličnike in jih zlato rumeno ocvremo. Masi lahko dodamo še en ali dva kuhana in pretlačena krompirja.

Sadna rezina

Sestavine: 60 dag jagod, 5 rumenjakov, 3 mangi, 10 dag biskvita za torte, 3 kiviji.

Nadev: 15 dag fino mletih mandljev, 10 dag masa ali margarine, 12 dag sladkorja v prahu, malo grand marnierja, 1,5 dl sladke smetane.

Priprava: Sadje operemo, očistimo in olupimo. Mango, kivije in jagode zrežemo na enakomerne kocke. Naredimo biskvit, ki ga barvno zlijemo skupaj po diagonali, da pride do lepe kombinacije. Umešamo sestavine za mandljevo kremo. Ko se biskvit ohladi, ga narežemo in oblikujemo v model, namažemo s pripravljeno mandljevo kremo in dodamo sadje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 21. julij 2009 / 07:00

Poleg čipk tudi kranceljni

Zaključek Čipkarskih dnevov je v nedeljo v Železnike privabil prek tri tisoč obiskovalcev.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 1. november 2010 / 07:00

Minister predlagal komisijo za reševanje prašičereje

Luksemburg - Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na nedavnem zasedanju Sveta EU kmetijskih in ribiških ministrov predlagal ustanovitev posebne skupine z...

Kranjska Gora / ponedeljek, 1. november 2010 / 07:00

Prva seja novega občinskega sveta

Kranjska Gora - V sredo se je v Kranjski Gori na konstitutivni seji zbral novoizvoljeni občinski svet. Največ sedežev v njem, kar pet, ima tako kot v prejšnjem mandatu LDS, iz vr...

Slovenija / ponedeljek, 1. november 2010 / 07:00

Referendum o zakonu o RTV

Ljubljana - Državni svet ni sprejel veta na zakon o RTV, zato sedaj skupina poslancev zahteva referendum. Zahtevo je vložilo 32 poslancev (SDS in SNS ter Andrej Magajna iz SD), k...

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. november 2010 / 07:00

Uspešni rejci plemenskih ovc

Kmetija Komar v Zabreznici se je pred 16 leti iz govedoreje preusmerila v ovčjerejo. Za rejo plemenskih ovc jezersko solčavske pasme je prejela tudi priznanje kmetijskega ministrstva.

Radovljica / ponedeljek, 1. november 2010 / 07:00

Učinkovitejši in prijaznejši

Med sedmimi slovenskimi centri za socialno delo, ki so poskusno vpeljali evropski model kakovosti, je tudi radovljiški.