Stane in Sonja Martinjak iz Zabreznice uspešno redita plemenske ovce jezersko solčavske pasme. (Foto: Anka Bulovec)

Uspešni rejci plemenskih ovc

Kmetija Komar v Zabreznici se je pred 16 leti iz govedoreje preusmerila v ovčjerejo. Za rejo plemenskih ovc jezersko solčavske pasme je prejela tudi priznanje kmetijskega ministrstva.

Zabreznica – Na kmetiji Komar v Zabreznici (občina Žirovnica) so se vrsto let ukvarjali z govedorejo in pridelavo mleka, nato pa so se pred šestnajstimi leti zaradi pomanjkanja časa preusmerili v ovčjerejo. Da so pri tem uspešni, dokazuje tudi priznanje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za dosežke pri vzreji plemenskih ovc jezersko solčavske pasme, ki ga je gospodar Stane Martinjak pred kratkim prejel v Trenti. Pred šestnajstimi leti so začeli z dvajsetimi ovcami, v zadnjih letih jih imajo tudi štirikrat toliko. »Od leta 1996 smo vključeni v kontrolirani trop pri selekcijski službi Kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj, ki izvaja kontrole in bedi nad vzgojo plemenskih živali,« je pojasnil gospodar.

Od sredine aprila do sredine novembra se ovce pasejo na pašnikih v Zabreznici. »Pred leti, ko v dolini ni bilo zadosti pašnih površin, smo jih gnali tudi na Stol, zdaj pa zaradi opuščanja kmetijstva v dolini ni več težko dobiti pašnika v najem. Lastne in najete zemlje imamo skupaj za deset hektarjev,« pove Stane. Ovce s popašenih površin na nov pašnik prestavljajo približno enkrat na teden. Ograjene so z električnim pastirjem, nanje pa pridno pazi tudi osemletna ambruška ovčarka Ajka, ki je zaradi gostega belega kožuha v tropu skoraj neopazna. »Psi čuvaji so na pašnikih danes redki, vendar pa njihova prisotnost veliko odvrne. Odbijajo ljudi, zato imajo ovce več miru, pa tudi morebitne tatove električnega pastirja,« je razložil gospodar. Kljub prisotnosti psice čuvajke trikrat na dan obiščejo pašnik, že zaradi kotitev.

S kmetijo živi vsa družina. Pozimi, ko so ovce v hlevu, je njihova glavna skrbnica gospodarjeva žena Sonja, ki je pred leti zaradi odpuščanja v tekstilni industriji ostala doma, glavni traktorist pri pospravljanju krme je sin Nejc, ki je tako kot oče zaposlen na farmi v Poljčah, po svojih zmožnostih pa pomaga tudi hči Tina, sicer študentka gostinstva. »V hlevu ovce krmimo s travno silažo in senom. Stremimo h kvalitetni krmi, redno pa dobivajo tudi vitaminske dodatke. Strižemo jih dvakrat letno,« je povedala Sonja. Jezersko solčavska pasma ovce je mesni tip ovce. Povpraševanje po ovčetini se povečuje, ugotavlja Stane, za kilogram mesa pa je treba odšteti približno pet evrov.

V prihodnje si želijo stalež ovc, ki se ta čas giblje med sedemdeset in 75, znova povečati na osemdeset, več pa hlev tako ali tako ne bi dopuščal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / / 07:00

Odprli novo info točko

Jesenice - Fundacija Vincenca Drakslerja iz Kranja je na Jesenicah odprla info točko za nevladne organizacije. Sedež bo imela v poslovnih prostorih Razvojne agencije zgornje Gore...

Objavljeno na isti dan


Kronika / / 20:55

Brez odškodnine za rušenje

Janez Tičar in Marko Bogataj na sodišču od Darsa in države nista iztožila skoraj 400 tisoč evrov.

Kranjska Gora / / 20:54

Urejajo prometne režime

Parkiranje v središču Kranjske Gore bo še naprej brezplačno, a časovno omejeno, v Jasni bo za parkiranje treba plačati. Do začetka glavne poletne turistične sezone bodo uredili tudi parkirišče v Zelen...

Zanimivosti / / 20:53

Peljali bi jih v Avstrijo

Letošnje Srečanje turističnih društev obvodnih krajev Slovenije je bilo v Zbiljah. Udeležilo se ga je več kot štiristo prostovoljcev in turističnih zanesenjakov iz vse Slovenije.

Razvedrilo / / 20:52

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, z...

Nasveti / / 20:51

Sladke jagode

Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami....