Stane in Sonja Martinjak iz Zabreznice uspešno redita plemenske ovce jezersko solčavske pasme. (Foto: Anka Bulovec)

Uspešni rejci plemenskih ovc

Kmetija Komar v Zabreznici se je pred 16 leti iz govedoreje preusmerila v ovčjerejo. Za rejo plemenskih ovc jezersko solčavske pasme je prejela tudi priznanje kmetijskega ministrstva.

Zabreznica – Na kmetiji Komar v Zabreznici (občina Žirovnica) so se vrsto let ukvarjali z govedorejo in pridelavo mleka, nato pa so se pred šestnajstimi leti zaradi pomanjkanja časa preusmerili v ovčjerejo. Da so pri tem uspešni, dokazuje tudi priznanje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za dosežke pri vzreji plemenskih ovc jezersko solčavske pasme, ki ga je gospodar Stane Martinjak pred kratkim prejel v Trenti. Pred šestnajstimi leti so začeli z dvajsetimi ovcami, v zadnjih letih jih imajo tudi štirikrat toliko. »Od leta 1996 smo vključeni v kontrolirani trop pri selekcijski službi Kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj, ki izvaja kontrole in bedi nad vzgojo plemenskih živali,« je pojasnil gospodar.

Od sredine aprila do sredine novembra se ovce pasejo na pašnikih v Zabreznici. »Pred leti, ko v dolini ni bilo zadosti pašnih površin, smo jih gnali tudi na Stol, zdaj pa zaradi opuščanja kmetijstva v dolini ni več težko dobiti pašnika v najem. Lastne in najete zemlje imamo skupaj za deset hektarjev,« pove Stane. Ovce s popašenih površin na nov pašnik prestavljajo približno enkrat na teden. Ograjene so z električnim pastirjem, nanje pa pridno pazi tudi osemletna ambruška ovčarka Ajka, ki je zaradi gostega belega kožuha v tropu skoraj neopazna. »Psi čuvaji so na pašnikih danes redki, vendar pa njihova prisotnost veliko odvrne. Odbijajo ljudi, zato imajo ovce več miru, pa tudi morebitne tatove električnega pastirja,« je razložil gospodar. Kljub prisotnosti psice čuvajke trikrat na dan obiščejo pašnik, že zaradi kotitev.

S kmetijo živi vsa družina. Pozimi, ko so ovce v hlevu, je njihova glavna skrbnica gospodarjeva žena Sonja, ki je pred leti zaradi odpuščanja v tekstilni industriji ostala doma, glavni traktorist pri pospravljanju krme je sin Nejc, ki je tako kot oče zaposlen na farmi v Poljčah, po svojih zmožnostih pa pomaga tudi hči Tina, sicer študentka gostinstva. »V hlevu ovce krmimo s travno silažo in senom. Stremimo h kvalitetni krmi, redno pa dobivajo tudi vitaminske dodatke. Strižemo jih dvakrat letno,« je povedala Sonja. Jezersko solčavska pasma ovce je mesni tip ovce. Povpraševanje po ovčetini se povečuje, ugotavlja Stane, za kilogram mesa pa je treba odšteti približno pet evrov.

V prihodnje si želijo stalež ovc, ki se ta čas giblje med sedemdeset in 75, znova povečati na osemdeset, več pa hlev tako ali tako ne bi dopuščal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 18. maj 2017 / 10:56

Šole na skupnih poteh

Ravnateljice Srednje šole Biotehniškega centra iz Strahinja in dveh kmetijskih šol s Koroškega so podpisale nov dogovor o triletnem sodelovanju.

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 17. marec 2019 / 20:01

Od stenske slike do predpražnika

Na razstavi v Galeriji Mestne hiše v Kranju je na ogled izbor predmetov s podobo Josipa Broza - Tita iz zbirk Slavka Hočevarja in Janeza Šublja.

Medvode / nedelja, 17. marec 2019 / 20:01

Predstavitev krvodajalstva v Medvodah

Medvode – V torek, 19. marca, bo ob 17. uri v Zlatem kotičku v Medvodah, ki je v prostorih Blagovnega centra Mercator, predstavitev krvodajalstva in darovanja organov po smrti. V petek, 5. aprila,...

Kranj / nedelja, 17. marec 2019 / 20:00

Občina prodala delež v Gorenjski banki

Kranj – Minuli ponedeljek so se kranjski mestni svetniki zbrali na izredni seji. Na njej so odločali o prodaji delnic Gorenjske banke, ki so bile v lasti Mestne občine Kranj. Svetniki so se odločil...

GG Plus / nedelja, 17. marec 2019 / 18:39

Bistvo arabske kuhinje so začimbe

V Kamniku vsako leto naštejejo več tujcev, med najbolj znanimi občani, rojenimi na drugem koncu sveta, pa sta zagotovo Američan Noah Charney in Sirec Rami Murad. Nedavno je na zanimivem kulinaričnem v...

GG Plus / nedelja, 17. marec 2019 / 18:38

Odpravil se je na Dunaj in bil sprejet

David Jagodic s Šenturške Gore je začel igrati klavir pri petih letih. Po zaključenih nižji in srednji glasbeni šoli ter končani Škofijski klasični gimnaziji se je vpisal na študij prava v Ljubljani i...