Jedi za postne dni

Rdeči radič z mangom

Sestavine: 60 dag radiča, 2 manga, 8 dag sesekljanih pistacij.

Marinada; 1 kivi, sok 1 limone, 1/2 dl balzamičnega kisa, brizg tabasca, sol, poper, 1/2 dl sezamovega olja.

Priprava: kivi razpolovimo, ga stisnemo in sok precedimo, nato ga začinimo z limoninim sokom, kisom in oljem ter dobro premešamo. Radič otrebimo in 20 listov pustimo za dekoracijo. Preostali radič narežemo na manjše kose, ga operemo v hladni vodi ter dobro osušimo in damo na krožnik. Mango olupimo, ga narežemo na tanke rezine in naložimo na krožnik ter ga pokapamo z malo marinade. Pet listov naložimo dekorativno na krožnik med rezine manga in ga tudi prelijemo z marinado. Ostanek manga sesekljamo v marinado in vse skupaj dobro premešamo ter prelijemo po solati. Na solato potresemo še sesekljane pistacije.

Korenčkova juha z brusnicami

Sestavine: 40 dag korenja,15 dag krompirja, 5 dag sušenih brusnic, 1 koren peteršilja, 2 čebuli, 8 dl zelenjavne juhe, 2 dl kisle smetane, 3 jedilne žlice rastlinske margarine, 1 žlička curry praška, 1/2 čajne žličke kurkume, sol, poper, 1 ščep rjavega sladkorja, 1/2 šopka drobnjaka

Priprava: korenje, krompir in peteršilj operemo in olupimo. Čebulo olupimo. Vse narežemo na kocke. Suhe brusnice grobo sesekljamo. Čebulo na margarini prepražimo, dodamo curry in kurkumo ter vse nekoliko podušimo. Korenje, krompir, peteršiljevo korenino in brusnice dodamo in na hitro podušimo. Dolijemo juho. Zelenjavo v juhi prevremo in s paličastim mešalnikom pretlačimo. Sveže brusnice na preostali margarini še na hitro prepražimo in dodamo v juho. Juho še enkrat zavremo in po okusu jo še začinimo s soljo, sladkorjem in poprom. S sesekljanim drobnjakom potresemo po juhi in dekoriramo s kislo smetano.

Lečina lazanja

Sestavine: 1 paket listov za lazanjo, 20 dag rdeče leče, 2 srednja pora, 40 dag paradižnikovih pelatov, 15 dag korenja, 1 žlica oljčnega olja 1 lovorov list, 5 dl zelenjavne juhe, 2 dl kisle smetane, 2 žlici rastlinske smetane, 10 dag naribanega sira, sol, poper, ščep zelenjavne začimbe, maščoba za pekač.

Priprava: por do 3/4 zarežemo napol in ga pod tekočo vodo operemo in narežemo na enake trakove po dolžini. Korenje olupimo in narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo olje in prepražimo por ter korenje. Dodamo paradižnik, lečo (katero smo poprej sprali pod tekočo vodo) in lovorjev list. Še naprej pražimo. Dodamo juho in kuhamo 15 minut. Nato dodamo še kislo smetano, sol, poper in zeliščno začimbo po okusu. Pekač namažemo z maščobo. V pekač dodamo najprej nekoliko lečine zelenjave, nato liste za lazanjo in nadaljujemo postopek, dokler nam ne zmanjka sestavin ali pekača. Dve žlici margarine, 10 dag kisle smetane zmešamo s sirom in premažemo po lazanji. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija 30 minut.

Glazirane grenivke

Sestavine: 2 rdečkasti grenivki, 4 jedilne žlice kisle smetane, 2 žlički naribane limonine lupine, 2 žlički limoninega soka, 2 žlički mletega koriandra, 4 žličke sladkorja, 8 žlic rjavega sladkorja.

Priprava: grenivko prerežemo na pol, meso v teh polovicah krožno obrežemo od lupine, drži naj se le spodaj na sredini. Prerezano površino lahno popivnamo, naložimo na pladenj in postavimo v zamrzovalnik za 15 minut. Kisli smetani dodamo nastrgano lupino limone, limonin sok, mleti koriander, sladkor in gladko vmešamo. Pokrijemo in damo tudi na hladno mesto. Polovice grenivke vzamemo iz zamrzovalnika, potresemo vsakega z rjavim sladkorjem, postavimo na pekač, tega damo v pečici na zgornjo mrežo in v ogreti pečici pečemo pri 250 stopinj Celzija pet minut, da karamelizira. Serviramo jo skupaj z limonino kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

Klaura je spoštoval slovenščino

Na pokopališču v Železni Kapli so 12. januarja pokopali domačina, arhitekta Eberharda Klauro, častnega predsednika avstrijskega turističnega kluba in dolgoletnega načelnika njegove koroške sekcij...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 21. februar 2022 / 18:44

Mokrišča so ledvice krajine

Čeprav stroka že dolgo pozna in poudarja izjemen pomen, ki ga v našem okolju predstavljajo mokrišča, te ledvice krajine, tamponska območja in biotski supermarketi, kot jim tudi rečemo, v javnosti pogo...

GG Plus / ponedeljek, 21. februar 2022 / 18:37

V Maksovi hiši čokolade

Petindvajsetletni Maks Pogačnik je v Lipnici pri Kropi oživil dejavnost izdelovanja čokoladnih pralinejev, ki nastajajo pod blagovno znamko Molinet hiša čokolade. S svežim pristopom in drznimi zamisli...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. februar 2022 / 18:36

Povezujejo lokalne ponudnike

V podjetju Optifarm s sedežem v Radovljici so razvili aplikacijo, ki na enem mestu povezuje vse deležnike na trgu kratkih prehranskih verig in omogoča enostaven pregled lokalnih ponudnikov in njihovih...

Preddvor / ponedeljek, 21. februar 2022 / 18:35

Prihodnost v družabništvu

Februarja je Dom starejših občanov (DSO) Preddvor dobil novo direktorico, in sicer Lidijo Kos. Zaveda se, da so spremembe nujne, vendar meni, da s prehitrim odločanjem morda ne rešiš problema. Pametno...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. februar 2022 / 11:24

Uspešno leto za Elan

Begunje – Skupina Elan je leto 2021 končala s prodajnimi rezultati, boljšimi od pričakovanj: ustvarili so 93 milijonov evrov prihodkov, kar je tretjina več kot v letu poprej. Zelo uspešna je bila v...