Tone Martinjak; na vrtu kiviju ustreza mesto ob zavetrnem pročelju hiše, kjer ga je ob opori speljal kot vinsko trto. / Foto: Tina Dokl

Kivi bogato obrodil

Štiri gajbice kivija so Martinjakovi iz Velesovega že nabrali, vsaj še dvakrat toliko ga je še na drevesu in ga bodo pobrali te dni.

Velesovo – Z obiranjem se ne mudi tako, ker kivi prenese tudi kakšno »rahlo« stopinjo pod ničlo. Kivi je pri Martinjakovih letos zares obilno obrodil. Kosmati sadež je ne samo je lep na pogled, ko se zmehča, je tudi okusno sladek in poln vitaminov. Devetnajst let je, kar ga je Tone Martinjak posadil. »Pravilno je treba delati z njim, še najpomembnejše je pravilno obrezovanje. Ko bo odpadlo listje, ga bom porezal, čez zimo bo drevo počivalo, nizke temperature lepo prenese. Cveteti bo spet začel po 15. juniju prihodnje leto, poletno rez pa opravim po cvetenju. Rodni so samo prvi štirje zalistniki, ostali naprej samo podivjajo in te obrežem,« je dejal iz izkušenj in dodal: »Kivi je odporen in nima naravnega sovražnika in o kakšnem špricanju ni govora. Edino gnojilo, ki mu ga dodajam, je trava z vrta. Pri sajenju potaknjencev je pomembno, da je koreninski vrat deset centimetrov višji od nivoja zemlje, zato da voda na rastišču ne zastaja. Za gojenje je po­trebna tudi uspešna oprašitev, zato morajo biti v bližini ženskih rastlin, da rodijo, posajene tudi moške. Enega sem precepil avgusta in šele drugo leto bom videl, ali se je prijel. Vendar če vam kivi še četrto leto ne obrodi, ga odstranite ali cepite.« Kivi ima na splošno rad bolj mokra tla, morda je tudi zaradi tega letos tako obrodil. Poleti ne potrebuje pretirane vročine, Tone Martinjak pravi, da ga je ob lanskih visokih temperaturah kar »opeklo«.

V času obiranja morajo biti plodovi še trdi, v hladni, zračni, a ne presuhi kleti bodo počasi dozorevali, tako da jih lahko uživate čez celo zimo. »Ne smejo pa biti skladiščeni v bližini jabolk. Po nekaj jih med jabolka položimo samo takrat, ko jih želimo jesti, da se zmeh­čajo,« svetuje Tone Martinjak. Poleg po svetu najbolj razširjene sorte kivija, Actinidie delicose, imajo Martinjakovi na vrtu še t. i. bavarski kivi. Ta je droban, malce drugačnega a prav tako odličnega okusa. Sajenje in vzgoja potekata enako kot pri »navadnem kiviju«, le da ima bavarski kivi še eno posebno lastnost: je odlično naravno odvajalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 12. april 2007 / 07:00

"Poplava" na vrhu bloka

Ob obnovi strehe bloka v Bezju v Kranjski Gori je voda vdrla v zgornje stanovanje.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Titu Koširju novinarska nagrada Bratstvo resnice 2010

Kranj - V okviru novinarskih dnevov je Društvo novinarjev Slovenije konec tedna v Ankaranu podelilo novinarske nagrade Consortium veritatis - Bratstvo resnice 2010. Med nagrajenc...

Zanimivosti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Od Krsta pri Savici do razstave jaslic

Škofja Loka - Ob 210. obletnici rojstva Franceta Prešerna in v čast dneva samostojnosti župnija Stara Loka pripravlja recital Krsta pri Savici v izvedbi Tanje Jenko in s sodelova...

Tržič / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Cene vrtcev dopolnili

Tržič - Vzgojno varstveni zavod Tržič je pripravil lani izračun cen programov, ki ga je 17. septembra 2009 potrdil občinski svet. Celodnevni program otrok od enega do treh let st...

Tržič / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Dela v Pristavi končujejo

Pristava pri Tržiču - Tudi v naselju Pristava so obnovili vodovod in kanalizacijo ter druge napeljave. Postavili so javno razsvetljavo in pripravili cesto za ponovno asfaltiranje...

Nasveti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Znane osebnosti (6)

Profesor Anton Pavlič, primskovški rojak, slavist, šolnik in bibliotekar, je vidno zaznamoval kranjski kulturni utrip v desetletjih po drugi svetovni vojni. Službo...