Tone Martinjak; na vrtu kiviju ustreza mesto ob zavetrnem pročelju hiše, kjer ga je ob opori speljal kot vinsko trto. / Foto: Tina Dokl

Kivi bogato obrodil

Štiri gajbice kivija so Martinjakovi iz Velesovega že nabrali, vsaj še dvakrat toliko ga je še na drevesu in ga bodo pobrali te dni.

Velesovo – Z obiranjem se ne mudi tako, ker kivi prenese tudi kakšno »rahlo« stopinjo pod ničlo. Kivi je pri Martinjakovih letos zares obilno obrodil. Kosmati sadež je ne samo je lep na pogled, ko se zmehča, je tudi okusno sladek in poln vitaminov. Devetnajst let je, kar ga je Tone Martinjak posadil. »Pravilno je treba delati z njim, še najpomembnejše je pravilno obrezovanje. Ko bo odpadlo listje, ga bom porezal, čez zimo bo drevo počivalo, nizke temperature lepo prenese. Cveteti bo spet začel po 15. juniju prihodnje leto, poletno rez pa opravim po cvetenju. Rodni so samo prvi štirje zalistniki, ostali naprej samo podivjajo in te obrežem,« je dejal iz izkušenj in dodal: »Kivi je odporen in nima naravnega sovražnika in o kakšnem špricanju ni govora. Edino gnojilo, ki mu ga dodajam, je trava z vrta. Pri sajenju potaknjencev je pomembno, da je koreninski vrat deset centimetrov višji od nivoja zemlje, zato da voda na rastišču ne zastaja. Za gojenje je po­trebna tudi uspešna oprašitev, zato morajo biti v bližini ženskih rastlin, da rodijo, posajene tudi moške. Enega sem precepil avgusta in šele drugo leto bom videl, ali se je prijel. Vendar če vam kivi še četrto leto ne obrodi, ga odstranite ali cepite.« Kivi ima na splošno rad bolj mokra tla, morda je tudi zaradi tega letos tako obrodil. Poleti ne potrebuje pretirane vročine, Tone Martinjak pravi, da ga je ob lanskih visokih temperaturah kar »opeklo«.

V času obiranja morajo biti plodovi še trdi, v hladni, zračni, a ne presuhi kleti bodo počasi dozorevali, tako da jih lahko uživate čez celo zimo. »Ne smejo pa biti skladiščeni v bližini jabolk. Po nekaj jih med jabolka položimo samo takrat, ko jih želimo jesti, da se zmeh­čajo,« svetuje Tone Martinjak. Poleg po svetu najbolj razširjene sorte kivija, Actinidie delicose, imajo Martinjakovi na vrtu še t. i. bavarski kivi. Ta je droban, malce drugačnega a prav tako odličnega okusa. Sajenje in vzgoja potekata enako kot pri »navadnem kiviju«, le da ima bavarski kivi še eno posebno lastnost: je odlično naravno odvajalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 27. december 2013 / 12:00

Od zadaj

Slovenija išče novega nadškofa. Če kdo pozna še kakšnega Frančiška, naj to nemudoma javi na naslov Slovenske škofovske konference.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 31. oktober 2014 / 12:33

Lovil zmago in rekord

Rok Puhar iz Šenčurja je z dvaindvajsetimi leti najmlajši zmagovalec ljubljanskega polmaratona, s prvim mestom pa je postal tudi letošnji državni prvak v teku na enaindvajset kilometrov.

Zanimivosti / petek, 31. oktober 2014 / 12:28

Kivi bogato obrodil

Štiri gajbice kivija so Martinjakovi iz Velesovega že nabrali, vsaj še dvakrat toliko ga je še na drevesu in ga bodo pobrali te dni.

Zanimivosti / petek, 31. oktober 2014 / 12:25

Darkov varnejši korak

Odziv na dobrodelno akcijo Za Darkove nove noge je bil tako dober, da je Darko Đurić novi nožni protezi že dobil na testiranje.

Gospodarstvo / petek, 31. oktober 2014 / 12:22

Težave zaradi upada naročil

V kranjskem Iskraemecu imajo letos zaradi zamud pri uvajanju pametnih števcev na evropskem trgu manj naročil, kot so načrtovali. Med številnimi ukrepi za znižanje stroškov je prišlo na vrsto tudi odpu...

Gorenjska / petek, 31. oktober 2014 / 12:18

Praznika reformacije in spomina na mrtve

Konec tedna bo za dan daljši, za današnji državni praznik. Sledi mu 1. november, dan spomina na mrtve, skupaj z nedeljo se bodo prilegli dela prosti dnevi, s katerimi se končujejo tudi letošnje jesens...