Tone Martinjak; na vrtu kiviju ustreza mesto ob zavetrnem pročelju hiše, kjer ga je ob opori speljal kot vinsko trto. / Foto: Tina Dokl

Kivi bogato obrodil

Štiri gajbice kivija so Martinjakovi iz Velesovega že nabrali, vsaj še dvakrat toliko ga je še na drevesu in ga bodo pobrali te dni.

Velesovo – Z obiranjem se ne mudi tako, ker kivi prenese tudi kakšno »rahlo« stopinjo pod ničlo. Kivi je pri Martinjakovih letos zares obilno obrodil. Kosmati sadež je ne samo je lep na pogled, ko se zmehča, je tudi okusno sladek in poln vitaminov. Devetnajst let je, kar ga je Tone Martinjak posadil. »Pravilno je treba delati z njim, še najpomembnejše je pravilno obrezovanje. Ko bo odpadlo listje, ga bom porezal, čez zimo bo drevo počivalo, nizke temperature lepo prenese. Cveteti bo spet začel po 15. juniju prihodnje leto, poletno rez pa opravim po cvetenju. Rodni so samo prvi štirje zalistniki, ostali naprej samo podivjajo in te obrežem,« je dejal iz izkušenj in dodal: »Kivi je odporen in nima naravnega sovražnika in o kakšnem špricanju ni govora. Edino gnojilo, ki mu ga dodajam, je trava z vrta. Pri sajenju potaknjencev je pomembno, da je koreninski vrat deset centimetrov višji od nivoja zemlje, zato da voda na rastišču ne zastaja. Za gojenje je po­trebna tudi uspešna oprašitev, zato morajo biti v bližini ženskih rastlin, da rodijo, posajene tudi moške. Enega sem precepil avgusta in šele drugo leto bom videl, ali se je prijel. Vendar če vam kivi še četrto leto ne obrodi, ga odstranite ali cepite.« Kivi ima na splošno rad bolj mokra tla, morda je tudi zaradi tega letos tako obrodil. Poleti ne potrebuje pretirane vročine, Tone Martinjak pravi, da ga je ob lanskih visokih temperaturah kar »opeklo«.

V času obiranja morajo biti plodovi še trdi, v hladni, zračni, a ne presuhi kleti bodo počasi dozorevali, tako da jih lahko uživate čez celo zimo. »Ne smejo pa biti skladiščeni v bližini jabolk. Po nekaj jih med jabolka položimo samo takrat, ko jih želimo jesti, da se zmeh­čajo,« svetuje Tone Martinjak. Poleg po svetu najbolj razširjene sorte kivija, Actinidie delicose, imajo Martinjakovi na vrtu še t. i. bavarski kivi. Ta je droban, malce drugačnega a prav tako odličnega okusa. Sajenje in vzgoja potekata enako kot pri »navadnem kiviju«, le da ima bavarski kivi še eno posebno lastnost: je odlično naravno odvajalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 4. julij 2014 / 10:34

Celinski pokal se začenja v Kranju

Jutri in v nedeljo bosta na kranjski skakalnici potekali prvi poletni tekmi letošnje sezone celinskega pokala v smučarskih skokih, med nastopajočimi pa ne bodo manjkali domači asi.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 21. september 2017 / 19:44

Bogastvo morja

Za vsako otoško deželo je morje njen stik s svetom, njena obramba in ribe njeno bogastvo. Islandija ni v tem nič drugačna. Temelj gospodarstva so ribe in njihova predelava. Za Islandce pravijo, da...

Mularija / četrtek, 21. september 2017 / 19:40

Spoznali tudi igralce

Še pred rednim prikazovanjem filma Košarkar naj bo v kinu so ga za učence Osnovne šole Šenčur predvajali v Domu krajanov v Šenčurju. Zaključne prizore iz filma so pred letom namreč snemali tudi v njih...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 19:38

Zgodbe vojne vihre

Cuel dei Pez (1943 m) – Vrh, neznan in neopazen, a čudovit; verjetno zato, ker ponudi edinstven, mogočen pogled na Kugyjev Montaž. Gora, kjer je divjala vojna vihra prve svetovne vojne. V spomin in op...

Kultura / četrtek, 21. september 2017 / 19:33

Zrcalce z nagrado

Z mednarodnega lutkovnega festivala World Puppet Carnival, ki se je pred nedavnim odvijal v Astani v Kazahstanu, se Lutkovno gledališče Nebo iz Kranja vrača z nagrado za najboljšo likovno zasnovo lutk...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 15:26

Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata i...