Jedi za zimske dni

Mineštra

Sestavine: 1 por, 1 stebelna zelena, 1 korenček, 1 strok česna, 6 olupljenih paradižnikov brez semen, 1 rdeča paprika, 10 dag stročjega fižola, 1 mala jedilna bučka, 25 dag mladega belega zelja, 4 jedilne žlice oljčnega olja, 10 dag jušnih testenin.

Priprava: Paradižnike na drobno narežemo. Por, zeleno, zelje, korenček in česen prav drobno sesekljamo, v kozici na olju dušimo, prilijemo zelenjavno juho. Počakamo, da zavre, in kuhamo pet minut, dodamo papriko, majhno jedilno bučko in stročji fižol ter kuhamo še pet minut. V juho zakuhamo še testenine in kuhamo še pet minut. Na koncu dodamo paradižnik. Začinimo z malo oljčnega olja in mletim poprom. Po želji ponudimo poleg nariban parmezan.

Srnin file v pomarančni omaki

Sestavine: 60 dag srninega hrbta brez kože in kosti, 20 dag masla, 1 vejica rožmarina, 2 vejici timijana, 1 šalotka, 2 stroka česna, 5 brinovih jagod, sol, poper.

Pomarančna omaka: 1 večja rdeča čebula, 1 žlica masla, 1 dl brusničnega in pomarančnega soka, 3 dl divjačinskega fonda, 40 ml likerja cointreau, 4 žlice stepene smetane.

Priprava: Maslo v ponvi segrejemo in na njem opečemo srnin file. Dodamo rožmarin, timijan, šalotke in brinove jagode, solimo in popramo. Meso vzamemo iz ponve in ga obložimo z začimbami, povijemo v alufolijo in damo na pekač. Pekač postavimo v pečico, segreto na 120 stopinj Celzija. Pečemo 20 minut. Za omako na maslu prepražimo na lističe narezano čebulo. Dodamo brusnični in pomarančni sok, divjačinski fond in liker cointreau. Nekoliko kuhamo. Omako pretlačimo skozi gosto cedilo. Če je omaka preredka, jo zgostimo z malo škrobne moke, začinimo še s soljo, poprom, dodamo tudi malo medu. Pred serviranjem dodamo še sladko smetano. Poleg ponudimo gratinirane bučke in sezonsko solato.

Gratinirane bučke

Sestavine: 4 male bučke, 2 jajci, 10 dag moke, olje za cvrtje.

Preliv: 2 dag masla, 3 dag moke, 1 dl mleka, 2 jajci, sol, poper, 2 dag parmezana, bazilika, 1 žlica kisle smetane, muškatni orešček.

Priprava: Bučke po dolžini prerežemo, posolimo, povaljamo v moki in jajcih ter ocvremo v vročem olju. Bučke naj ostanejo še čvrste. Tako pripravljene bučke preložimo v dobro pomaščen pekač, prelijemo s prelivom, po vrhu potresemo z naribanim parmezanom in v pečici zapečemo.

Preliv: Na maslu prepražimo moko, ji prilijemo mleko in gladko razmešamo. Dodamo začimbe, rumenjake, smetano in gladko primešamo trd sneg beljakov.

Makove rezine

Testo: 18 dag namenske moke, 1 žlička pecilnega praška, 6 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 jajce, 12 dag masla ali margarine.

Makov nadev: četrt l mleka, 20 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 2 žlici medu, 35 dag mletega maka, 1 žlica ruma, 1 noževa konica cimeta, nekaj rozin.

Priprava: Moko presejemo na desko in jo pomešamo s pecilnim praškom. Na sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor, vanilin sladkor, dodamo jajce in premešamo. Nato dodamo maslo ali margarino in na hitro pognetemo v gladko testo. Če se testo prijemlje, ga postavimo za nekaj časa na hladno. Polovico testa razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Za nadev zavremo mleko, dodamo mak, sladkor, rum, cimet in rozine in dobro prevremo. Dobro premešamo in ohlajen nadev premažemo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo nadev. Z zobotrebcem nekajkrat prebodemo zgornjo past testa. Rezine postavimo v pečico segreto na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Tik pred koncem pečenja rezine premažemo še z raztopljenim maslom. Ko so rezine pečene, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 3. julij 2007 / 07:00

Šuštar, človek dobrote in sprave

Upokojenega ljubljanskega škofa Alojzija Šuštarja so v ponedeljek popoldne pokopali v ljubljanski stolnici. Pogreb naj bo čim bolj skromen, je zapisal v oporoki.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 14. februar 2010 / 07:00

Valentinovo naj bo večkrat na leto

Valentinovo je pred vrati. Preverili smo, kako ga bodo preživeli znani Slovenci in kaj menijo o prazniku zaljubljencev.

Kronika / nedelja, 14. februar 2010 / 07:00

Na turno smuko nikdar sami

Za varno turno smuko nista dovolj le telesna pripravljenost in ustrezna oprema, ampak tudi dobra obveščenost o lokalnih vremenskih in snežnih razmerah ter poznavanje terena. Na turno smuko se nikdar n...

Humor / nedelja, 14. februar 2010 / 07:00

Ko Madžari vodijo 1:0

Hudič je, če domači nogometaši izgubljajo z ekipo iz sosednje države. Romuni proti Madžarom ali Slovenci proti Hrvatom. Ni velike razlike.

Kranj / nedelja, 14. februar 2010 / 07:00

Plesali na opernem plesu

Gorenjska plesna para Nataša Vouk in Miha Borišek ter Ana Blažič in Sebastjan Erlah sta nastopila na opernem plesu v Gradcu.

GG Plus / nedelja, 14. februar 2010 / 07:00

Nasmeh kot izhodna strategija

Nasmeh vladnega predsednika Boruta Pahorja in njegovih ministrov in ministric v javnosti in za javnost, ne bo dovolj za izhod iz vsesplošne svojevrstne slovenske krize; gospodarske, socialne, sin...