Jedi za praznične dni

Pikantna solata

Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa.

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery.

Priprava: Solato očistimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom, prelijemo pa jo s pripravljenim prelivom.

Močnikova juha

Sestavine za močnik: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode.

Priprava: Iz sestavin naredimo močnik, tako da na hitro zmešamo vse sestavine in ga dobro obdelamo z dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v 1 l in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali pa masla, eno srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.

Rižota z jurčki

Sestavine: 24 dag jurčkov, 2 čebuli, pol dl oljčnega olja, 2 stroka česna, 24 dag riža, pol dl belega vina, 1 banjica rukole, sol, poper, parmezan.

Priprava: Gobe očistimo, operemo in zrežemo na lističe. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Na olju prepražimo čebulo, dodamo še sesekljan česen in gobe. Zalijemo z juho in vinom. Primešamo še dušen riž in nazadnje še rukolo. Jed potresemo s parmezanom in potresemo s svežo rukolo.

Pečena riba po kmečko

Sestavine: 4 postrvi ali kakšne druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj listov slanine; začimbe: sol, celi poper, bazilika, pehtran, rožmarin, olje po potrebi, limona.

Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, gomolj peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe in jih prelijemo še s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe. Postavimo jih v pečico in spečemo. Med peko pa lahko poleg ribe spečemo še mlad krompirček za prilogo in sladko zelje s papriko.

Sladko zelje s papriko

Sestavine: zelje (lahko tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine.

Priprava: Zelje narežemo, ga v slani vreli vodi prevremo. V kozici segrejemo svinjsko mast ali pa olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še kakšno žlico kisle smetane.

Orehove rezine s sladoledom

Sestavine: 60 dag orehov, 60 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 dl beljakov, mleti cimet in klinčki.

Krema: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 dl mleka, 15 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 6 dag moke, rum, vanilin sladkor, 15 dag mletih orehov.

Priprava: Mlete orehe, sladkor, moko in dišave, premešamo in jih skupaj z beljaki zamesimo v testo. Testo naj v hladilniku počiva pol ure, nato ga razvaljamo na nekaj milimetrov debeline. Prenesemo ga na pomokan pekač, kjer ga razrežemo na štiri enake pramene. V ogreti pečici ga svetlo rumeno zapečemo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga z nožem spodrežemo in pustimo stati do naslednjega dne. Za masleno kremo penasto umešamo maslo in sladkor. V kotličku umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo moko in vanilin sladkor, tako da je zmes gladka. Dolijemo nekaj žlic vrelega mleka in gladko zmešamo. V kotliček vlijemo še preostalo vrelo mleko in kuhamo tri- minute, pri tem pa neprestano mešamo s šibo. Ohlajeni kremi primešamo masleno kremo in mlete orehe. S pripravljeno kremo napolnimo rezine in ko se nekoliko strdijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro. Ohlajene rezine narežemo šele pred serviranjem. Poleg ponudimo vanilijev sladoled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. september 2023 / 09:31

Zaključena pripojitev N Banke

Ljubljana – S prenosom vseh strank in njihovega poslovanja je NLB zaključila operativno pripojitev N Banke k NLB. S tem so komitentom vzpostavili osebni ali poslovni račun, jim posredovali nove kar...

Objavljeno na isti dan


Domžale / sreda, 8. junij 2022 / 19:02

Po dveh letih znova Slamnikarski sejem

Domžale – V središču Domžal (park pri občini) bodo v soboto, 11. junija, organizirali že osmi Slamnikarski sejem, ki bo potekal od 15. ure dalje. Tudi letošnji sejem bo tematski – slama in vse, kar...

Kronika / sreda, 8. junij 2022 / 18:59

Zaspal med vožnjo po avtocesti

Kranj – Gorenjska avtocesta je bila v soboto zaradi prometne nesreče pri priključku Kranj zahod v smeri Ljubljane zaprta približno pet ur. V nesreči je bil samoudeležen voznik tovornega vozila s pr...

Razvedrilo / sreda, 8. junij 2022 / 18:58

Šiki tour

Pevec Mitja Šinkovec se podaja v zakonski stan. Tokrat drugič. In kot se za klenega Gorenjca iz Poljč spodobi, so mu prijatelji pripravili izvirno glasbeno fantovščino, ki so jo naslovili Šiki tour...

Škofja Loka / sreda, 8. junij 2022 / 18:54

Kruha (in piva) za vse

S Historialom so v Škofji Loki minulo soboto čas znova zavrteli za nekaj stoletij nazaj in tako je postala »plac pisanih stoletij«.

Kultura / sreda, 8. junij 2022 / 18:52

Dobrodelni večer za ukrajinsko pianistko

V dvorani Kulturnega doma na Visokem bo v soboto, 11. junija, ob 19.30 koncert pianistke Eve Chemodanove z gostjo, pevko Zalo Hodnik.