Jedi za praznične dni

Pikantna solata

Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa.

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery.

Priprava: Solato očistimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom, prelijemo pa jo s pripravljenim prelivom.

Močnikova juha

Sestavine za močnik: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode.

Priprava: Iz sestavin naredimo močnik, tako da na hitro zmešamo vse sestavine in ga dobro obdelamo z dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v 1 l in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali pa masla, eno srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.

Rižota z jurčki

Sestavine: 24 dag jurčkov, 2 čebuli, pol dl oljčnega olja, 2 stroka česna, 24 dag riža, pol dl belega vina, 1 banjica rukole, sol, poper, parmezan.

Priprava: Gobe očistimo, operemo in zrežemo na lističe. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Na olju prepražimo čebulo, dodamo še sesekljan česen in gobe. Zalijemo z juho in vinom. Primešamo še dušen riž in nazadnje še rukolo. Jed potresemo s parmezanom in potresemo s svežo rukolo.

Pečena riba po kmečko

Sestavine: 4 postrvi ali kakšne druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj listov slanine; začimbe: sol, celi poper, bazilika, pehtran, rožmarin, olje po potrebi, limona.

Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, gomolj peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe in jih prelijemo še s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe. Postavimo jih v pečico in spečemo. Med peko pa lahko poleg ribe spečemo še mlad krompirček za prilogo in sladko zelje s papriko.

Sladko zelje s papriko

Sestavine: zelje (lahko tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine.

Priprava: Zelje narežemo, ga v slani vreli vodi prevremo. V kozici segrejemo svinjsko mast ali pa olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še kakšno žlico kisle smetane.

Orehove rezine s sladoledom

Sestavine: 60 dag orehov, 60 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 dl beljakov, mleti cimet in klinčki.

Krema: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 dl mleka, 15 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 6 dag moke, rum, vanilin sladkor, 15 dag mletih orehov.

Priprava: Mlete orehe, sladkor, moko in dišave, premešamo in jih skupaj z beljaki zamesimo v testo. Testo naj v hladilniku počiva pol ure, nato ga razvaljamo na nekaj milimetrov debeline. Prenesemo ga na pomokan pekač, kjer ga razrežemo na štiri enake pramene. V ogreti pečici ga svetlo rumeno zapečemo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga z nožem spodrežemo in pustimo stati do naslednjega dne. Za masleno kremo penasto umešamo maslo in sladkor. V kotličku umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo moko in vanilin sladkor, tako da je zmes gladka. Dolijemo nekaj žlic vrelega mleka in gladko zmešamo. V kotliček vlijemo še preostalo vrelo mleko in kuhamo tri- minute, pri tem pa neprestano mešamo s šibo. Ohlajeni kremi primešamo masleno kremo in mlete orehe. S pripravljeno kremo napolnimo rezine in ko se nekoliko strdijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro. Ohlajene rezine narežemo šele pred serviranjem. Poleg ponudimo vanilijev sladoled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 29. oktober 2020 / 12:22

Slovenski gorski tekači med najboljšimi v Italiji

Kranj – Nekaj slovenskih gorskih tekačev se je pretekli konec tedna udeležilo 63. mednarodne tekme v gorskih tekih v Morbegnu Trofeo Vanoni. Znova so potrdili, da so tudi letos dobro pripravljeni....

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 14. oktober 2020 / 22:02

Potrjeno: ukrepi se bodo zaostrili

Od ponedeljka bo pouk od petega razreda osnovne šole dalje, v srednjih šolah in na fakultetah potekal na daljavo.

Razvedrilo / sreda, 14. oktober 2020 / 17:52

Voščil ji je Slavko Ivančić

Enajstega septembra letos je Simona Virant dopolnila petdeset let. Abrahama je tokrat dočakala drugače, kot bi ga, če ne bi bilo novega koronavirusa. Pravi pa, da je bilo vseeno bolje, kot si je zamis...

Kronika / sreda, 14. oktober 2020 / 17:50

Nočni rop v Kranju

Kranj – Kranjski policisti so v soboto ponoči v Kranju obravnavali rop nad dvema občanoma. Obema je bil odtujen manjši znesek denarja, enega od njiju je ropar, ki je uporabil silo, tudi lažje poško...

Bled / sreda, 14. oktober 2020 / 17:50

Znova med najbolj trajnostnimi destinacijami

Bled – Bled se je že tretje leto zapored uvrstil med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu, so po zaključenem spletnem srečanju zelenih destinacij sveta, ki je minuli teden potekalo pod okril...

Zanimivosti / sreda, 14. oktober 2020 / 17:50

Jablana zacvetela jeseni

Železniki – Leopold Nastran iz Železnikov nam je poslal zanimivo fotografijo gorenjske voščenke, ki mu je septembra zacvetela. Posadil jo je spomladi. »Cvetela je mogoče zato, ker se je menjavalo t...