Ledena trgatev po gorenjsko
Na prvi zimski dan je Tone Černilec iz Naklega rezal grozde z domače brajde. Ledena trgatev je uspela, dala pa naj bi okrog 40 litrov novoletnega vina.
Naklo – Ob hiši v Turistični ulici v Naklem, kjer živita Tone in Ivanka Černilec, je velik vrt. Z zelenjavnim delom se ukvarja Ivanka, Tone pa skrbi za sadni vrt. V mladosti je bil vajen kmečkega dela, saj izhaja z domačije pri Hlebčarju v Podbrezjah. V Naklem ima ob hiši trto, ki ustvarja senco na pergoli. Daje jim okusno črno grozdje, iz katerega vsako leto nastane tudi nekaj vina.
»Pred več kot tremi desetletji sem posadil ob hiši trs francoske sorte gamaj. Trta se je lepo razrasla in tudi dobro obrodi. Črno grozdje ima drobne, a sladke in okusne jagode. Nekaj ga pojemo sproti ob zorenju, večino grozdja pa stisnem v preši. Vsako leto naredim rdeče vino, s katerim napolnim 80-litrski sod. Kletarjenja sem se naučil v Kranju, kjer sem delal v podjetju Central. Po povezavi z Vinom Kranj sem bil večkrat v njihovi vinski kleti. Veliko nasvetov sem dobil tudi pri vinogradnikih v Jeruzalemu, kamor sem hodil po mošt. Doma sem že poskušal narediti ledeno vino, ampak ni bilo dovolj mraza ob trgatvi. Tri dni zapored mora biti vsaj šest stopinj pod ničlo, da grozdi zmrznejo. Letos smo pustili dovolj grozdov na brajdi in čakali na mraz. Na prvi zimski dan sem se lotil ledene trgatve,« je povedal Tone Černilec, 78-letni upokojenec iz Naklega.
Zunaj je mraz krepko stiskal, zato smo se za pogovor umaknili v klet, kjer ima Tone sode za sok in vino. Pojasnil je zapleten postopek priprave ledenega vina, s katerim bo dobil okrog 40 litrov vina rožnate barve. Imenoval ga bo novoletno vino. Če bo izdelek dober, bo ledeno trgatev še ponovil. Kot je zaupal, je za uspeh gorenjske trgatve nujna zaščita brajde z mrežo pred pticami in s plastično folijo pred gnitjem grozdja v dežju. Letos se je kosov obranil, domačim pa je sveže grozdje kar preveč teknilo. Vina bo malo, a bo to toliko boljše.