Domači kruh iz krušne peči
Nekoč so gospodinje pekle poprtnjak in ga po treh tednih razdelile med družino in živali. Danes gospodinje pečejo sadni božični kruh.
Gospa Vida poprtnjaka ne peče, nam je pa pokazala, kako naredi pravi domači kruh. Za domači kruh potrebujete: 2 kg moke, 1 l vode, kvas in sol. Vida je v mentrgi (miza za vzhajanje kruha) zamesila kruh: »Moko zmešate s soljo, naredite jamico, vanjo vlijete nekaj toplega mleka, žličko sladkorja in kvas. Ko vzhaja, zamesite in dodate žlico olja. Oblikujete v hlebec in pustite vzhajati dve uri.« Medtem je Vida zakurila krušno peč, da se je ta razgrela. Kruh je še enkrat pregnetla, oblikovala v hlebec in stresla v pehar. Vzhajal je še pol ure, ta čas je pomedla žerjavico v peči, nato pa zvrnila kruh na lopar in ga potisnila v peč. Kruh se v peči speče v eni uri.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

