Drobno pecivo za velike dogodke
Na praznični mizi ne sme manjkati drobno pecivo. Toskanski cantuccini so enostavni za pripravo in okusni za pod zob.
Priprava enostavnih cantuccinov bo v veselje tako tistim, ki jim po napornih predprazničnih dneh zmanjkuje volje in energije, kot tudi bolj zahtevnim gospodinjam. Vsekakor pa bodo v ponos praznični mizi in v veselje tistim, ki jim jih bomo ponudili.
Recept je Alenka Bole Vrabec našla v italijanski Toskani, eni od svetovnih prestolnic dobre kuhinje. Je enostaven, zato se vedno zelo zaposlena avtorica kuharsko – popotniškega priročnika tudi sama pogosto odloči zanj.
Za pripravo cantuccinov potrebujemo: 30 dag gladke moke, 20 dag sladkorja, 10 dag celih neolupljenih mandeljnov, 2 celi jajci in 1 rumenjak za mazanje, 1 žličko naribane pomarančne lupine (brez belega), 1 žličko janeževih semen, 1/3 vrečke pecilnega praška (ali 4 -5 gramov sode bikarbone), ščepec soli, za en oreh masla.
V posodo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom, dodamo sladkor, sol, pomarančno lupino, janež in mandlje. Dodamo jajca in maslo in zgnetemo gladko testo. Testo oblikujemo v tri valje, ki jih sploščimo tako, da so debeli za 1 in pol prsta ter približno 6 do 7 centimetrov široki. Namažemo jih z rumenjakom. Pečemo 15 - 20 minut na 190 Celzija (pri ventilatorski pečici zmanjšamo temperaturo na okoli 170 stopinj). Še vroče z zelo ostrim nožem poševno razrežemo na dober centimeter debele koščke. Razrezane damo nazaj v pečico še za 5 minut.
Cantuccine hranimo v pločevinasti škatli, da ostanejo hrustljavi. Navzamejo se dobrega vonja, če damo v škatlo tudi lupino neškropljene limone. Pa srečno in dober tek.