Drobno pecivo za velike dogodke
Na praznični mizi ne sme manjkati drobno pecivo. Toskanski cantuccini so enostavni za pripravo in okusni za pod zob.
Priprava enostavnih cantuccinov bo v veselje tako tistim, ki jim po napornih predprazničnih dneh zmanjkuje volje in energije, kot tudi bolj zahtevnim gospodinjam. Vsekakor pa bodo v ponos praznični mizi in v veselje tistim, ki jim jih bomo ponudili.
Recept je Alenka Bole Vrabec našla v italijanski Toskani, eni od svetovnih prestolnic dobre kuhinje. Je enostaven, zato se vedno zelo zaposlena avtorica kuharsko – popotniškega priročnika tudi sama pogosto odloči zanj.
Za pripravo cantuccinov potrebujemo: 30 dag gladke moke, 20 dag sladkorja, 10 dag celih neolupljenih mandeljnov, 2 celi jajci in 1 rumenjak za mazanje, 1 žličko naribane pomarančne lupine (brez belega), 1 žličko janeževih semen, 1/3 vrečke pecilnega praška (ali 4 -5 gramov sode bikarbone), ščepec soli, za en oreh masla.
V posodo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom, dodamo sladkor, sol, pomarančno lupino, janež in mandlje. Dodamo jajca in maslo in zgnetemo gladko testo. Testo oblikujemo v tri valje, ki jih sploščimo tako, da so debeli za 1 in pol prsta ter približno 6 do 7 centimetrov široki. Namažemo jih z rumenjakom. Pečemo 15 - 20 minut na 190 Celzija (pri ventilatorski pečici zmanjšamo temperaturo na okoli 170 stopinj). Še vroče z zelo ostrim nožem poševno razrežemo na dober centimeter debele koščke. Razrezane damo nazaj v pečico še za 5 minut.
Cantuccine hranimo v pločevinasti škatli, da ostanejo hrustljavi. Navzamejo se dobrega vonja, če damo v škatlo tudi lupino neškropljene limone. Pa srečno in dober tek.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

