Drobno pecivo za velike dogodke

Na praznični mizi ne sme manjkati drobno pecivo. Toskanski cantuccini so enostavni za pripravo in okusni za pod zob.

Priprava enostavnih cantuccinov bo v veselje tako tistim, ki jim po napornih predprazničnih dneh zmanjkuje volje in energije, kot tudi bolj zahtevnim gospodinjam. Vsekakor pa bodo v ponos praznični mizi in v veselje tistim, ki jim jih bomo ponudili.

Recept je Alenka Bole Vrabec našla v italijanski Toskani, eni od svetovnih prestolnic dobre kuhinje. Je enostaven, zato se vedno zelo zaposlena avtorica kuharsko – popotniškega priročnika tudi sama pogosto odloči zanj.

Za pripravo cantuccinov potrebujemo: 30 dag gladke moke, 20 dag sladkorja, 10 dag celih neolupljenih mandeljnov, 2 celi jajci in 1 rumenjak za mazanje, 1 žličko naribane pomarančne lupine (brez belega), 1 žličko janeževih semen, 1/3 vrečke pecilnega praška (ali 4 -5 gramov sode bikarbone), ščepec soli, za en oreh masla.

V posodo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom, dodamo sladkor, sol, pomarančno lupino, janež in mandlje. Dodamo jajca in maslo in zgnetemo gladko testo. Testo oblikujemo v tri valje, ki jih sploščimo tako, da so debeli za 1 in pol prsta ter približno 6 do 7 centimetrov široki. Namažemo jih z rumenjakom. Pečemo 15 - 20 minut na 190 Celzija (pri ventilatorski pečici zmanjšamo temperaturo na okoli 170 stopinj). Še vroče z zelo ostrim nožem poševno razrežemo na dober centimeter debele koščke. Razrezane damo nazaj v pečico še za 5 minut.

Cantuccine hranimo v pločevinasti škatli, da ostanejo hrustljavi. Navzamejo se dobrega vonja, če damo v škatlo tudi lupino neškropljene limone. Pa srečno in dober tek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 23. december 2011 / 07:00

Pr` jezer

Pr` jezer, 23. december 2011, št. 4

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 6. januar 2022 / 16:40

Borijo se za upanje, podprimo jih

Upanje je tema, ki je v teh časih v vsakdanjem življenju prisotna bolj kot kdajkoli. »Doživljanje tega sedanjega trenutka je primerljivo tudi z družinami, kjer se dogaja dolgotrajno nasilje in v njih...

Bled / četrtek, 6. januar 2022 / 16:39

Prepovedano hranjenje vodnih ptic

Bled – Na Bledu opozarjajo na prepoved hranjenja vodnih ptic. Po podatkih veterinarske uprave je v Sloveniji prišlo do izbruha aviarne influence (tako imenovane ptičje gripe) pri domači perutnini,...

Kranjska Gora / četrtek, 6. januar 2022 / 16:35

Zimska idila v Kranjski Gori

Na zadnji dan starega leta smo obiskali Kranjsko Goro, ki je bila polna turistov. Želeli so se naužiti zimske idile, nekateri so dan izkoristili za rekreacijo na belih strminah, smučarskotekaških prog...

Naklo / četrtek, 6. januar 2022 / 14:40

Gradili bodo balinišče

Kljub epidemiji je Društvu upokojencev (DU) Naklo uspelo uresničevati naloge s področja sociale in rekreacije. Sedaj jih čaka graditev balinišča.

Železniki / četrtek, 6. januar 2022 / 14:38

Dva vzdrževalca

V Javnem zavodu Ratitovec bodo lahko zaposlili dodatnega vzdrževalca športne infrastrukture. Direktor Gregor Habjan je občinskim svetnikom pojasnil, zakaj ga potrebujejo.