Drobno pecivo za velike dogodke

Na praznični mizi ne sme manjkati drobno pecivo. Toskanski cantuccini so enostavni za pripravo in okusni za pod zob.

Priprava enostavnih cantuccinov bo v veselje tako tistim, ki jim po napornih predprazničnih dneh zmanjkuje volje in energije, kot tudi bolj zahtevnim gospodinjam. Vsekakor pa bodo v ponos praznični mizi in v veselje tistim, ki jim jih bomo ponudili.

Recept je Alenka Bole Vrabec našla v italijanski Toskani, eni od svetovnih prestolnic dobre kuhinje. Je enostaven, zato se vedno zelo zaposlena avtorica kuharsko – popotniškega priročnika tudi sama pogosto odloči zanj.

Za pripravo cantuccinov potrebujemo: 30 dag gladke moke, 20 dag sladkorja, 10 dag celih neolupljenih mandeljnov, 2 celi jajci in 1 rumenjak za mazanje, 1 žličko naribane pomarančne lupine (brez belega), 1 žličko janeževih semen, 1/3 vrečke pecilnega praška (ali 4 -5 gramov sode bikarbone), ščepec soli, za en oreh masla.

V posodo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom, dodamo sladkor, sol, pomarančno lupino, janež in mandlje. Dodamo jajca in maslo in zgnetemo gladko testo. Testo oblikujemo v tri valje, ki jih sploščimo tako, da so debeli za 1 in pol prsta ter približno 6 do 7 centimetrov široki. Namažemo jih z rumenjakom. Pečemo 15 - 20 minut na 190 Celzija (pri ventilatorski pečici zmanjšamo temperaturo na okoli 170 stopinj). Še vroče z zelo ostrim nožem poševno razrežemo na dober centimeter debele koščke. Razrezane damo nazaj v pečico še za 5 minut.

Cantuccine hranimo v pločevinasti škatli, da ostanejo hrustljavi. Navzamejo se dobrega vonja, če damo v škatlo tudi lupino neškropljene limone. Pa srečno in dober tek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 29. junij 2007 / 07:00

V stečaju hranilnice nič novega

Na vsakoletnem srečanju upnikov Slovenske hranilnice in posojilnice Kranj v stečaju s stečajnim upraviteljem so se prvič pojavili tudi ustanovitelji hranilnice.

Objavljeno na isti dan


Gorje / sreda, 28. september 2022 / 18:58

Park prijateljstva in združevanja

V Spodnjih Gorjah bodo uredili nov park s kolesarskim poligonom, vadbenim kozolcem in bralnim gnezdom, ki se bo imenoval Park prijateljstva in združevanja.

Preddvor / sreda, 28. september 2022 / 18:56

Pogovorni večer z ravnateljem Jožetom Povšinom

Preddvor – V petek, 30. septembra, se v grad Dvor vračajo Pogovorni večeri, ki jih moderira Ivka Sodnik. Tokrat bo ob 19. uri gostila ravnatelja preddvorske OŠ Matije Valjavca Jožeta Povšina. Z nji...

Škofja Loka / sreda, 28. september 2022 / 18:54

Ob jubileju pet štipendij

Rotary club Škofja Loka je ob desetletnici podeljevanja štipendij pripravil slovesnost, na njej pa so podelili kar pet novih štipendij.

Tržič / sreda, 28. september 2022 / 18:53

Smer proračuna: varčevanje

»Kar je v proračunu obveznega, smo upoštevali, povsod drugje pa malo odvzeli. Kljub temu proračunskim porabnikom še naprej omogočamo nemoteno, a varčnejše delovanje. Gre za to, da naslednje leto preži...

Šport / sreda, 28. september 2022 / 18:51

Žan Košir kmalu na sneg

Izkušeni Tržičan se pripravlja na novo deskarsko sezono.