Vonj in okus po božiču
Na smrečico obesimo pomaranče in limone, ki smo jih narezali na kolobarje, ali pa cimetove palčke, povezane z rafijo ali darilnimi trakovi. Klinčke zapičimo v pomarančo in druge agrume. Omenjene začimbe sodijo seveda tudi v vsako spodobno praznično jedačo in pijačo.
Zvezdasti janež
Zvezdasti janež je izjemno dekorativna začimba, ki je že s svojo obliko kot nalašč ustvarjen za čarobni čas svete in blažene noči. Razumljivo, da je ta zvezda med prazničnimi začimbami, ki navdušuje s svojo prefinjeno aromo in sladkastim okusom, zelo priljubljena v praznični dekoraciji – v adventnih venčkih, božičnih potpurijih, doma izdelanih božičnih voščilnicah, pa tudi v prazničnih piškotih in v božičnih čajih.
Cimet
Kot ustvarjen je za kuhano vino, božične čaje in čokolade, božične piškote in slaščice, potpurije, dišeče sveče. Če bomo v prazničnih dneh pretiravali z jedačo in pijačo, si le privoščimo kakšno skodelico dobrodejnega cimetovega poparka iz žličke sesekljane skorjice. Spijemo do tri skodelice čaja na dan pred obroki.
Klinčki
Slovesne vonjave praznikov lahko v našem domu prebudimo tudi s klinčki oziroma nageljnovimi žbicami. Znani so po antidepresivnem in tolažečem vplivu na človekovo počutje. Čaj iz klinčkov: čajno žličko pekočih in močno dišečih popkov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo pokrito stati deset do dvajset minut, nato precedimo. Spijemo največ tri skodelice čaja na dan.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

