Vonj in okus po božiču
Na smrečico obesimo pomaranče in limone, ki smo jih narezali na kolobarje, ali pa cimetove palčke, povezane z rafijo ali darilnimi trakovi. Klinčke zapičimo v pomarančo in druge agrume. Omenjene začimbe sodijo seveda tudi v vsako spodobno praznično jedačo in pijačo.
Zvezdasti janež
Zvezdasti janež je izjemno dekorativna začimba, ki je že s svojo obliko kot nalašč ustvarjen za čarobni čas svete in blažene noči. Razumljivo, da je ta zvezda med prazničnimi začimbami, ki navdušuje s svojo prefinjeno aromo in sladkastim okusom, zelo priljubljena v praznični dekoraciji – v adventnih venčkih, božičnih potpurijih, doma izdelanih božičnih voščilnicah, pa tudi v prazničnih piškotih in v božičnih čajih.
Cimet
Kot ustvarjen je za kuhano vino, božične čaje in čokolade, božične piškote in slaščice, potpurije, dišeče sveče. Če bomo v prazničnih dneh pretiravali z jedačo in pijačo, si le privoščimo kakšno skodelico dobrodejnega cimetovega poparka iz žličke sesekljane skorjice. Spijemo do tri skodelice čaja na dan pred obroki.
Klinčki
Slovesne vonjave praznikov lahko v našem domu prebudimo tudi s klinčki oziroma nageljnovimi žbicami. Znani so po antidepresivnem in tolažečem vplivu na človekovo počutje. Čaj iz klinčkov: čajno žličko pekočih in močno dišečih popkov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo pokrito stati deset do dvajset minut, nato precedimo. Spijemo največ tri skodelice čaja na dan.