Božična toplina znanih tekočin

Grog - tradicionalna topla zimska pijača, ki poleg čaja, sladkorja, cimetove skorjice ali kakšne druge praznične začimbe vsebuje tudi temni rum in še eno ali dve drugi žgani pijači, denimo sadjevec ali brinovec. Glavni sestavini groga sta sicer čaj in rum, a nekateri ga pripravljajo tudi tako, da čaj nadomestijo s kuhanim vinom ali pa jabolčnim sokom. Če grog zaužijemo v majhnih količinah, naj bi odpravljal prehlad. Grog ponudimo v primernem kozarcu, ki smo ga okrasili z rezino limone in cimetovo skorjico.

Kuhano belo vino - v decembrskem času navadno pogosteje kot sicer posegamo po najbolj priljubljenem zimskem toplem napitku. Poleg toplega čaja, seveda. Receptur zanj je veliko, zelo priljubljena je tudi sledeča: v lonec vlijemo en liter kakovostnega belega vina, pol litra vode, trideset dekagramov sladkorja, dve cimetovi palčki, deset klinčkov in limono, narezano na kolobarje. Vse skupaj premešamo, tik preden zavre, pa pripravek odstavimo z ognja.

Kuhano rdeče vino - številnim sede tudi rdeče kuhano vino, ki ga prav tako lahko pripravimo na sto in en način. Danes vam zaupamo precej priljubljeno recepturo: v posodo vlijemo liter dobrega rdečega vina, šest decilitrov vode, trideset dekagramov sladkorja, dve vejici rožmarina, deset klinčkov, dve cimetovi palčki in pomarančo, narezano na tanke kolobarje. Vse skupaj premešamo in segrevamo, še preden zavre, odstavimo z ognja, precedimo in postrežemo. Za boljši okus, lahko dodamo še žlico temnega ruma.

Božične čajne mešanice in praznična kava - okusno in duhovni naravnanosti božiča primerno čajno mešanico, ki v blaženi noči marsikomu pogreje srce, si pripravimo iz cimetove in vaniljine skorjice, klinčkov, pomarančne lupine, suhih jabolk, hibiskusa in šipka. Če nimamo vseh sestavin, lahko kakšno tudi izpustimo. Kdor prisega na domača zelišča, naj skupaj zmeša cvet plavice, poprovo meto, vrtnico, šipek in lipo, ali pa kamilico, limonino travo, ki jo lahko nadomesti tudi s citronko, in lipo. Poskrbimo, da bo v prazničnem času nekaj posebnega tudi naša kava – dodajmo ji cimet, vanilin sladkor ali skorjico ter pomarančno lupino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 22. julij 2010 / 07:00

Veliko znanja, izkušenj in idej

Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije je v okviru projekta Bioužitek pripravila na Krišljevi kmetiji v Hotemažah t. i. dan s kontrolorjem.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Kronika tedna

Ovadeni zaradi nezakonitega lastninjenja Kriminalisti so na koprsko sodišče podali kazensko ovadbo zoper četverico, ki naj bi nezakonito lastninila hotelsko in turist...

Prosti čas / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Eva Moškon za odprtim mikrofonom v Kranju

Danes, v soboto, ob 21.30 bo zasedba E.V.A. s pevko Evo Moškon na čelu v kranjskem Klubaru odprla akustični večer Odprti mikrofon, ki je namenjen ljubiteljem dobrega druženja in razgibaneg...

Zanimivosti / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Prihodnji teden bo zimski smučarski sejem

Kranj - Združenje učiteljev in trenerjev smučanja Kranj bo od četrtka, 18. novembra, do nedelje, 21. novembra, pripravilo tradicionalni, letos že 36. zimski sejem. Potekal bo v g...

Bohinj / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Spominski pohod do Krnskega jezera

Bohinjska Bistrica - Ob Krnskem jezeru se bodo tudi letos spomnili obletnice konca prve svetovne vojne, ki je s Soško fronto zaznamovala tudi Krnsko pogorje. Danes bodo tako prip...

Kronika / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Vozniki se pripravljajo na zimo

Izjemen odziv voznikov na akcijo "Čista stekla in dober profil za večjo varnost pozimi" v Kranjski Gori.