Božična toplina znanih tekočin

Grog - tradicionalna topla zimska pijača, ki poleg čaja, sladkorja, cimetove skorjice ali kakšne druge praznične začimbe vsebuje tudi temni rum in še eno ali dve drugi žgani pijači, denimo sadjevec ali brinovec. Glavni sestavini groga sta sicer čaj in rum, a nekateri ga pripravljajo tudi tako, da čaj nadomestijo s kuhanim vinom ali pa jabolčnim sokom. Če grog zaužijemo v majhnih količinah, naj bi odpravljal prehlad. Grog ponudimo v primernem kozarcu, ki smo ga okrasili z rezino limone in cimetovo skorjico.

Kuhano belo vino - v decembrskem času navadno pogosteje kot sicer posegamo po najbolj priljubljenem zimskem toplem napitku. Poleg toplega čaja, seveda. Receptur zanj je veliko, zelo priljubljena je tudi sledeča: v lonec vlijemo en liter kakovostnega belega vina, pol litra vode, trideset dekagramov sladkorja, dve cimetovi palčki, deset klinčkov in limono, narezano na kolobarje. Vse skupaj premešamo, tik preden zavre, pa pripravek odstavimo z ognja.

Kuhano rdeče vino - številnim sede tudi rdeče kuhano vino, ki ga prav tako lahko pripravimo na sto in en način. Danes vam zaupamo precej priljubljeno recepturo: v posodo vlijemo liter dobrega rdečega vina, šest decilitrov vode, trideset dekagramov sladkorja, dve vejici rožmarina, deset klinčkov, dve cimetovi palčki in pomarančo, narezano na tanke kolobarje. Vse skupaj premešamo in segrevamo, še preden zavre, odstavimo z ognja, precedimo in postrežemo. Za boljši okus, lahko dodamo še žlico temnega ruma.

Božične čajne mešanice in praznična kava - okusno in duhovni naravnanosti božiča primerno čajno mešanico, ki v blaženi noči marsikomu pogreje srce, si pripravimo iz cimetove in vaniljine skorjice, klinčkov, pomarančne lupine, suhih jabolk, hibiskusa in šipka. Če nimamo vseh sestavin, lahko kakšno tudi izpustimo. Kdor prisega na domača zelišča, naj skupaj zmeša cvet plavice, poprovo meto, vrtnico, šipek in lipo, ali pa kamilico, limonino travo, ki jo lahko nadomesti tudi s citronko, in lipo. Poskrbimo, da bo v prazničnem času nekaj posebnega tudi naša kava – dodajmo ji cimet, vanilin sladkor ali skorjico ter pomarančno lupino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 11. avgust 2023 / 10:27

Sanjski poklici mladih

Mladi danes že od zgodnjih let oblikujejo svoje karierno razmišljanje ter se odločajo o sanjskih poklicih, ki jih želijo opravljati v prihodnosti. O najbolj privlačnih poklicih in nenavadnih delovnih...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:06

V Seawayu spet delajo

Na Zgoši so v torek po večmesečnem premoru zaradi stečaja podjetja vendarle spet zagnali stroje. Trenutno je zaposlenih dvajset delavcev, Zincenko upa, da jih bo že jeseni še enkrat toliko.

GG Plus / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:04

Jakob Aljaž in stolp na Triglavu

Duhovnik in skladatelj, župnik na Dovjem Jakob Aljaž je brez dvoma eden najvidnejših svetlih junakov slovenske preteklosti. Rodil se je 6. julija 1845 v Zavrhu pod Šmarno goro, umrl pa je...

Kranj / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:01

Proti podeljevanju koncesij

Pri občinski organizaciji SD Kranj so prepričani, da bi namesto koncesij zasebnim vrtcem morali pospešiti prenovo nekdanjih šol in tako rešiti prostorsko stisko.

Gorenjska / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:58

Pripravljeni na hudo vročino

Iz gorenjskih zdravstvenih domov in jeseniške bolnišnice so sporočili, da kaj večjega obiska pacientov v zadnjih dneh hude poletne vročine v ambulantah niso imeli. Zdravnik Mitja Mohor je dodal še nek...

Kultura / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:52

Dve svetovni vojni v eni razstavi

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici so prejšnjo soboto odprli novo stalno razstavo z naslovom Bohinj in Bohinjci 1914–1918, 1941–1945.