Božična toplina znanih tekočin
Grog - tradicionalna topla zimska pijača, ki poleg čaja, sladkorja, cimetove skorjice ali kakšne druge praznične začimbe vsebuje tudi temni rum in še eno ali dve drugi žgani pijači, denimo sadjevec ali brinovec. Glavni sestavini groga sta sicer čaj in rum, a nekateri ga pripravljajo tudi tako, da čaj nadomestijo s kuhanim vinom ali pa jabolčnim sokom. Če grog zaužijemo v majhnih količinah, naj bi odpravljal prehlad. Grog ponudimo v primernem kozarcu, ki smo ga okrasili z rezino limone in cimetovo skorjico.
Kuhano belo vino - v decembrskem času navadno pogosteje kot sicer posegamo po najbolj priljubljenem zimskem toplem napitku. Poleg toplega čaja, seveda. Receptur zanj je veliko, zelo priljubljena je tudi sledeča: v lonec vlijemo en liter kakovostnega belega vina, pol litra vode, trideset dekagramov sladkorja, dve cimetovi palčki, deset klinčkov in limono, narezano na kolobarje. Vse skupaj premešamo, tik preden zavre, pa pripravek odstavimo z ognja.
Kuhano rdeče vino - številnim sede tudi rdeče kuhano vino, ki ga prav tako lahko pripravimo na sto in en način. Danes vam zaupamo precej priljubljeno recepturo: v posodo vlijemo liter dobrega rdečega vina, šest decilitrov vode, trideset dekagramov sladkorja, dve vejici rožmarina, deset klinčkov, dve cimetovi palčki in pomarančo, narezano na tanke kolobarje. Vse skupaj premešamo in segrevamo, še preden zavre, odstavimo z ognja, precedimo in postrežemo. Za boljši okus, lahko dodamo še žlico temnega ruma.
Božične čajne mešanice in praznična kava - okusno in duhovni naravnanosti božiča primerno čajno mešanico, ki v blaženi noči marsikomu pogreje srce, si pripravimo iz cimetove in vaniljine skorjice, klinčkov, pomarančne lupine, suhih jabolk, hibiskusa in šipka. Če nimamo vseh sestavin, lahko kakšno tudi izpustimo. Kdor prisega na domača zelišča, naj skupaj zmeša cvet plavice, poprovo meto, vrtnico, šipek in lipo, ali pa kamilico, limonino travo, ki jo lahko nadomesti tudi s citronko, in lipo. Poskrbimo, da bo v prazničnem času nekaj posebnega tudi naša kava – dodajmo ji cimet, vanilin sladkor ali skorjico ter pomarančno lupino.