Znova slastno grajsko obzidje
Na Bledu so tudi letos spekli največji štrudelj doslej, ki je v dolžino meril kar 42 metrov.
Bled – Na Blejskem gradu so minulo soboto že drugo leto zapored prišli na svoj račun predvsem sladkosnedi obiskovalci. Zavod za kulturo je v sodelovanju s hotelom Astoria namreč tudi letos pripravil prireditev, ki so jo poimenovali XXL štrudelj.
Ob božično-novoletnih pesmih pevskega zbora so najprej prižgali svečke na adventnem venčku, nato pa so zgornje grajsko obzidje prekrili s »štrudljem«, ki je po velikosti oziroma dolžini še presegel lanskega. Tokrat so ga namreč napekli kar 42 metrov, to je sedem metrov več kot lani. Štrudelj so pet ur pripravljali trije kuharski mojstri, zanj pa so med drugim porabili osemdeset kilogramov jabolk, deset kilogramov skute, šest kilogramov sladkorja in tri kilograme rozin. »Letos je bilo manj okusov, a je bil zato daljši,« je pojasnila vodja prodaje v hotelu Astoria Alisa Cerič. Obiskovalci so se lahko posladkali s sirovim, orehovim in jabolčnim štrudljem, trije največji ljubitelji te pri nas najbolj razširjene sladice pa so se pomerili tudi v tekmovanju za naj jedca. Glede na to, da je v želodcu zmagovalca končal precej znatnejši del štrudlja kot pri drugih dveh tekmovalcih, je bilo slišati tudi opazke, da se je verjetno ves dan »šparal«. Štrudelj je bil sicer značilna sladica za celoten avstro-ogrski imperij, kriterije zanj pa je postavil kuhar avstro-ogrskega monarha. Zahteval naj bi namreč, da se testo razvalja tako široko, da bi nanj lahko napisali ljubezensko zgodbo.