Jedi za jesenske dni

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper.

Priprava: Hobotnicam odstranimo drobovino ter jih v vreli vodi kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo (če dodamo zamašek iz plute, se prej zmehčajo). Še toplim odstranimo kožo ter jih pustimo, da se ohladijo. Narežemo jih na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže sesekljani peteršilj, strt česen, ter solimo in popopramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo v tej marinadi ali jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe, lahko iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: Mesno juho segrejemo, vanjo zakuhamo dobro opran in v kuhinjski krpi osušen riž in nazadnje še jogurt, zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na nižji temperaturi. V ponvi na maslu prepražimo metine liste in juho po okusu še začinimo s soljo, poprom, mleto sladko papriko. Juho ponudimo z na maslu popečenimi kockami kruha.

Postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane jušne zelenjave, (korenje, por, zelena, peteršiljeva korenina), 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag masla, 1 limona.

Priprava: V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih malo podušimo. Maslo v ponvi razpustimo, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj malo popečemo. Na segrete krožnike naložimo narezano jušno zelenjavo in popečene postrvi, dekoriramo z rezinami limone. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi fileje lososa, ki ga dušimo malo krajši čas. Poleg ponudimo oblikovan krompir.

Polnjen svinjski zrezek s hrenovkami

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna - rože, 4 palačinke, 4 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Meso operemo pod tekočo vodo ali zbrišemo z vlažno kuhinjsko krpo, narežemo na enake zrezke, potolčemo na eni strani in porežemo žilice. Nato jih popopramo in posolimo. V palačinko zavijemo oprano hrenovko. Zavito hrenovko položimo na sredino zrezka, dodamo na maslu sotiran grah in zrezek zvijemo v rulado, zrezke lahko povežemo z vrvico ali jih zašpilimo kot ražnjiče. Zrezke po okusu še solimo in v pekaču z malo olja in masla pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija, tik pred koncem temperaturo nekoliko povečamo, da se zrezki lepo zlato rumeno zapečejo. Med pečenjem jih pridno polivamo s sokom od peke, po potrebi prilijemo nekaj goveje juhe ali vode. Pečene ruladice narežemo na rezine. Ponudimo jih s kuhanimi in odcejenimi testeninami ali kuhano in z maslom zabeljeno zelenjavo.

Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, poljubno narežemo na rezance ali kocke, nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popopramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Orehova rezina s sladoledom

Sestavine: 60 dag orehov, 60 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 dl beljakov, mleti cimet in klinčki.

Krema: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 dl mleka, 15 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 6 dag moke, rum, vanilin sladkor, 15 dag mletih orehov.

Priprava: Mlete orehe, sladkor, moko in dišave premešamo in jih skupaj z beljaki zamesimo v testo. Testo naj v hladilniku počiva pol ure, nato ga razvaljamo na nekaj milimetrov debeline. Prenesemo ga na pomokan pekač, kjer ga razrežemo na štiri enake pramene. V ogreti pečici ga svetlo rumeno zapečemo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga z nožem spodrežemo in pustimo stati do naslednjega dne. Za masleno kremo penasto umešamo maslo in sladkor. V drugem kotličku umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo moko in vanilin sladkor, tako da je zmes gladka. Dolijemo nekaj žlic vrelega mleka in gladko zmešamo. V kotliček vlijemo še preostalo vrelo mleko in kuhamo tri minute, pri tem pa neprestano mešamo s šibo. Ohlajeni jajčni kremi primešamo masleno kremo in mlete orehe. S pripravljeno kremo napolnimo rezine in ko se nekoliko strdijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro. Ohlajene rezine narežemo šele pred serviranjem. Poleg ponudimo vanilijev sladoled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 12. avgust 2014 / 09:51

V Šenčurju brez zmagovalca

Nogometaši Domžal zmagali še četrtič in so prepričljivo na prvem mestu lige Telekom. Kranjski Triglav je tekmovanje v 2. slovenski nogometni ligi začel s porazom, Šenčur in Roltek Dob sta se razšla z...

Objavljeno na isti dan


Tržič / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:58

Lomski pevci v Sankt Peterburgu

Pevke in pevci iz Loma pod Storžičem so se na povabilo ruskih restavratorjev, glasbene in zborovske šole M. I. Glinka udeležili strokovne ekskurzije v ruskem Sankt Peterburgu.

Razvedrilo / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:57

Vaški dan v Ratečah

V soboto so Rateče v Zgornjesavski dolini gostile že dvaindvajseti Vaški dan. Živahno dogajanje v središče kraja vsako leto privabi večje ali manjše število obiskovalcev, med katerimi je bilo letos ve...

Kronika / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:55

Ogledali so si delo naslednikov

Pri društvu GRS Jesenice so se odločili, da svojim starejšim članom in članom drugih gorenjskih GRS predstavijo delo letalske policijske enote, prekaljeni gorski reševalci pa so uživali tako ob obujan...

Nasveti / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:54

Planinarjenje

Živimo obdani s hribi. Vsak hip mi pogled odnese na Grintavce, proti Storžiču in na Julijce. Pogosto prosti čas preživljamo v hribih. Bi ga še več, pa se zvrstijo še druge stvari. Za tokra...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:33

Že šesti Semenj na rokovo

V Cerkljah bodo v soboto znova obudili nekdanjo tradicijo priljubljenega Semnja na rokovo. Poleg bogate ponudbe izdelkov na stojnicah se obeta tudi pester spremljevalni program.