Kapetan in lastnik ladje Portorož Fredi Gorjan in njegova Romina ter kuhar Robi ter strojnik Daniel (Foto: Tina Dokl)

Dobro jutro, Portorož!

Že tradicionalno smo odkrivali slovensko obalo z malce drugačne perspektive. Razložili so mi, da v Koprskem zalivu nimajo belega morskega psa, pač pa neko svojo vrsto - tržaškega, če sem si prav zapomnila; da po novem plaže v Portorožu nimajo vstopnin, parkirnina pa je več kot evro na uro.

V soboto se je ekipa radijske oddaje Dobro jutro, Slovenija spet odpravila na morje - tokrat v pravem pomenu besede in v že tradicionalno dogodivščino. Z ladjo Portorož smo se popeljali ob slovenski obali.

Pot iz Kranja v Portorož je v sobotnem jutru minila sicer brez večjih problemov, vendar je bila gostota prometa letnemu času primerna. V Portorož smo prispeli pred deveto uro, parkirišča so bila še napol prazna, so se pa zelo hitro začela polniti. Če ne poznate kakih posebnih parkirnih mest – samo vam znanih, se žal plačilu parkirnine ne boste izognili, pa še redarjev je mestece polno.

Na istoimensko ladjo smo se vkrcali na glavnem portoroškem pomolu, se potem najprej ustavili v Izoli, kjer je bilo pol ure za ogled tako imenovane 'akademske četrti', kakor jo je poimenoval Franci Potočnik, idejni oče radijske oddaje Dobro jutro, Slovenija (danes redaktor), katere vajeti je pred nekaj leti v svoje roke vzela Barbara Boh in od takrat oddaja le še pridobiva prepoznavnost.

Z ladje se je ekipa oddaje ves dan oglašala v eter različnih radijskih postaj po Sloveniji, predstavljala goste, predvsem pa jo poslušalci poznajo po dveh glavnih akcijah: poleti izbirajo naj kopališče, pozimi smučišče. Dodali so jim še izbor za naj wellnes, pridružujejo pa se še golfske površine.

Na ladji se nas je na sončno sobotno jutro zbralo kar lepo število povabljenih. Tudi tokrat so nas razvajali. Z pečenimi ribicami, lignji, malvazijo in refoškom, le da je letos za vino in rezanje pršuta skrbel sin Marinka Rodice Matic, ki je znan predvsem slovenskim plesnim krogom. Še posebej pa je bila zanimiva 'glasbena' ponudba tokratnega izleta. Prvi del je bil radijski (bolj atomično obarvan), medtem ko je drugi del sestavljal glasbeni dvojec: pevka Tina Gačnik Tiana in harmonikar Miha; izvedeli smo, da fant igra tudi pozavno, pa verjetno po potrebi še kakšen inštrument. Tiana se je s petjem začela intenzivneje ukvarjati pred tremi leti, srečali smo jo lahko na Emi 2008, slišali na Slovenski popevki 2008, ravnokar predstavlja novo pesem z naslovom Agent 00-la, ki jo lahko poslušate na spletnem festivalu MMC, je pa tudi glavna pevka pri narodno zabavnem ansamblu bratov Štrukelj.

             

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 22. april 2014 / 07:00

Gorenjski glas, št. 32

Gorenjski glas, 22. april 2014, št. 32

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 29. januar 2021 / 19:49

Ema odobrila cepivo AstraZenece proti covidu-19 za starejše od 18 let

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva družbe AstraZeneca proti covidu-19 za osebe, starejše od 18 let. Cepivo mora za prodajo na evrops...

Kranj / petek, 29. januar 2021 / 17:19

V kanjonu Kokre ne bo žarov

Občinski podrobni prostorski načrt za kanjon Kokre v Kraju sprejet: iz odloka so umaknili možnost uporabe odprtega ognja in zvočnih naprav.

Šport / petek, 29. januar 2021 / 17:18

Do točk AVK Triglav

Kranj – V sredo so vaterpolisti AVK Triglav in AVK Branik v Kranju odigrali tekmo rednega dela članskega državnega prvenstva. V izenačeni igri so do nove zmage prišli Kranjčani. Tekma se je končala...

Kultura / petek, 29. januar 2021 / 17:11

Glasba narave in ljudskih zgodb

Kakšna bo nedelja, zadnji dan v letošnjem januarju? Tega ne moremo vedeti povsem natančno, lahko pa predvidimo. Recimo, da nas bo razveselil sneg in se nam bo zazdelo, da v daljavi slišimo glasbo viol...

Kronika / petek, 29. januar 2021 / 17:08

Policija: Potrdili sta pristni

Kranjski policisti v preiskavi vnosa angleškega seva novega koronavirusa s strani državljana Kosova, ki je prišel iz Belgije, niso našli znakov kaznivih dejanj.