Jedi za poletne dni

Fižolova juha

Sestavine: 0,20 kg fižola, 1,5 l vode ali kostne juhe, lahko pa tudi juho od suhega mesa.

Prežganje: 5 dag maščobe, 4 dag čebule, 2 stroka česna, 4 dag moke.

Začimbe: sol, poper, 2 žlici kisa, lovorov list, vejica rožmarina.

Priprava: Čez noč namočen beli fižol pristavimo in skuhamo z začimbami do mehkega. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo moko in naredimo svetlo prežganje. Vlijemo ga k vsebini v loncu. Juho dobro prevremo ter dokončno začinimo.

Polnjene gobe

Sestavine: 8 srednje velikih gob (po želji), 20 dag gnjati, 10 dag sira edamca, 1 jajce, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici paradižnikove mezge ali 2 srednje velika paradižnika, 5 dag masla ali margarine, sol, pope, 2 žlički parmezana.

Priprava: Gobe dobro operemo in jim odrežemo kocene. Položimo jih v ognjevarno posodo. Kocene sesekljamo in jih s čebulo vred podušimo na maščobi, dokler se tekočina ne pokuha. Malo ohladimo, dodamo stepeno jajce, drobno sesekljano gnjat, sir, sol, poper in malo paradižnikove mezge ali na kocke narezan paradižnik. Vse skupaj dobro premešamo. S pripravljeno maso napolnimo gobe. Po vrhu gob stisnemo še česen. Ostalo paradižnikovo mezgo popražimo z malo česna, dodamo nekaj juhe ali vode in prelijemo po gobah. Na vsako gobo damo nekoliko parmezana in masla, da se parmezan raztopi ter spečemo v pečici pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Še tople ponudimo s paradižnikovo omako.

Paradižnikova omaka: 4 dag olja, 1 dag sladkorja, 3 dag moke, 12 dag paradižnikove mezge, sol, poper, muškatni orešček, rožmarin, lovorov list.

Priprava: Na maščobi zarumenimo sladkor, dodamo moko, jo prepražimo, primešamo še paradižnikovo mezgo. Po potrebi še zalijemo z vodo ali pa z juho. Omako začinimo in kuhamo še nekaj časa. Namesto mezge lahko vzamemo sveži paradižnik.

Jagnječje stegno po istrsko

Sestavine: 1 kg jagnječjega stegna, 10 dag pršuta, 20 dag korenčka, 2 dl vina, 1 jagnječja mrežica, sol, poper, rožmarin, šetraj, bazilika po okusu.

Priprava: Jagnjetino zmeljemo, solimo, popopramo ter dodamo preostale začimbe. Maso oblikujemo v obliko stegna. Tako oblikovanega obložimo s pršutom in povijemo v mrežico (ki je lahko tudi svinjska). V pekaču raztopimo maslo ali margarino, vanj previdno položimo pripravljeno jagnječe stegno. Obložimo ga s korenčkom, narezanim na kolobarje, zalijemo z vinom in dušimo na zmerni temperaturi kakšno uro. Pečeno meso narežemo in zložimo na ovalni krožnik. Soku dodamo nekaj vode, sveže začimbe, malo prevremo omako, precedimo in z njo prelijemo meso. Zraven ponudimo krompir, pečen v alufoliji, z zeliščno skuto in rukolo s sezamovim oljem.

Pečeni krompir

Sestavine: 8 srednje velikih krompirjev, sol, alufolija, 20 dag zeliščne skute, maščoba.

Priprava: Krompir operemo, osušimo in spečemo v pečici. Pečenega solimo, alufolijo namažemo z oljčnim oljem ali margarino, vanjo položimo krompir in dobro zavijemo. Krompir damo v dobro segreto pečico, da se lepo speče. Pečenega odvijemo do polovice, na vrhu krompir zarežemo v obliki črke V, zarezo pa z žlico napolnimo z zeliščno skuto.

Tirolski zavitek

Sestavine: 1 zavitek zamrznjenega listnatega testa, 1 jajce za mazanje testa, sladkor za potresanje.

Nadev: 80 dag jabolk, 8 dag sladkorja, 8 dag orehov, 5 dag rozin, cimet, 1 zavitek vanilijevega sladkorja.

Priprava: Testo nekoliko odtalimo, da ga lažje razvaljamo, razvaljamo ga na približno 3 mm. Na sredino damo v podolgovatem kupčku naribana ali na lističe narezana sladkana jabolka. Potresemo jih s cimetom, grobo narezanimi orehi in očiščenimi, opranimi in v rumu namočenimi rozinami. Testo zapognemo in namažemo z raztepenim jajcem. Po sredini obložimo zavitek z ozkimi trakovi testa. Zavitek pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Tirolski zavitek lahko ponudimo s tekočo vanilijevo kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 11. september 2021 / 14:23

V petek potrdili 1085 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V petek so v Sloveniji ob 5488 PCR-testih potrdili 1085 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih znaša 19,8 odstotka. V boln...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Vsaka naprava je unikat

Rastlinske čistilne naprave so manj znane, a se vse bolj uveljavljajo. Zanje se odločajo lastniki stavb, ki imajo dovolj prostora in so še posebej ekološko ozaveščeni.

GG Plus / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Dan zdravega življenja

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica je na Brdu pri Kranju organizirala Dan zdravega življenja. V okviru dogodka je bila okrogla miza na temo zdravstvenega absentizma.

Nasveti / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Pogledi tedanjih komunistov (4)

Iz prejšnjič omenjenega kratkega zapisa je razvidno, da kljub velikemu številu ljudi, ki so sodelovali na tako imenovanih šenčurskih dogodkih, zborovanje sploh ni bilo iz vidika varnosti ogroženo...

Gospodarstvo / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Znak kakovosti za osem gorenjskih dobrot

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij so znak kakovosti prejeli Miha Golob, Jože Bobnar, Romana in Vinko Kimovec, Tomislav Nastran, Mija Cof, Danijela Dolinar, Mojca Hlebanja in Slavica Šinkovec.

Gospodarstvo / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Novim podjetjem ponujajo Perfekten začetek

Kranj - Gorenjska banka je podjetjem, ki šele začenjajo poslovati, ponudila paket Perfekten začetek, ki združuje bančne in računovodske storitve, Si.mobilovo Popolno pisarno ter...