Sladoledi
Prihajajo vroči dnevi in čas, ko se je zelo prijetno osvežiti s sladoledom, če je domač, še toliko bolje.
Izum je že star; že Kitajci in Rimljani so se sladkali z njim. V vseh teh letih se je spremenila le tehnika priprave. Dandanes poznamo več vrst sladoledov: kremne, desertne, penaste sladolede, kasate, granite, parfaite in sorbete. Sladoled je lahko samostojen posladek ali pa ga z dodatki pripravimo v živobarvno in dekorativno sladico. Pri tem lahko uporabimo različne vrste svežega in konzerviranega sadja, pecivo, sadne in čokoladne oblive, lešnike, orehe, sladkorne okraske in podobno.
Vaniljin kremni sladoled
Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vaniljinega sladkorja, 2 lista želatine, 0,5 l sladke smetane.
Jajci, rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano, nalijte v model in zamrznite.
Limonin sladoled
Potrebujemo: 5 limon, 15 dag sladkorja, 2 dl sladke smetane, 0,5 l mleka.
Limone ožemite, dodajte sladkor in zavrite, da se sladkor povsem stopi. Sirup ohladite, primešajte stepeno sladko smetano in mleko. Mešanico zlijte v strojček za pripravo sladoleda ali v model in med občasnim mešanjem zamrznite.
Borovničev sladoled z jogurtom
Potrebujemo: 0,5 kg borovnic, 8 žlic sladkorja, sok dveh limon, 1 jogurt, 0,5 l sladke smetane.
Borovnice zmeljite z mešalnikom, dodajte sladkor in limonin sok ter na štedilniku prevrite. Maso ohladite, primešajte jogurt in stepeno sladko smetano ter zamrznite v modelu ali strojčku za sladoled.
Kavna granita
Potrebujemo: 0,5 l ekspres ali odcejene turške kave, 10 dag sladkorja, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 1 žličko kakava v prahu.
V še vročo kavo zmešajte sladkor, vaniljin sladkor in kakav v prahu. Vse skupaj ohladite, prelijte v model in zamrznite. Vsake pol ure kavo premešajte. Granita je zelo osvežujoč, zmrznjen in zdrobljen sladek sirup, ki so mu slavo nadeli na Siciliji in v okolici Neaplja.
Pomarančni sorbet
Potrebujemo: 4 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, sveže iztisnjen sok ene limone, 15 dag sladkorja, 1 beljak.
Sladkor skuhajte v enem decilitru vode in ohladite. Primešajte pomarančni in limonin sok, nalijte v model in zamrznite. Maso občasno premešajte, in ko začne kristalizirati, primešajte še sneg iz beljaka. Sorbet je izboljšana granita in je postal obvezna točka klasičnega francoskega menija.
Jagodov parfait
Potrebujemo: 0,5 kg svežih jagod, 0,5 l sladke smetane, 4 jajca, 6 žlic sladkorja.
Jagode pretlačite, smetano stepite, jajčne rumenjake skupaj s tremi žlicami sladkorja stepite v penasto zmes, iz beljakov pa stepite trd sneg ter mu vmešajte preostale tri žlice sladkorja. Vse sestavine skupaj narahlo zmešajte in z maso napolnite poljuben podolgovat model ter čez noč zamrznite. Parfait je najbolj kremast med sladoledi in je tudi brez mešanja zelo rahel.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

