Sladoledi
Prihajajo vroči dnevi in čas, ko se je zelo prijetno osvežiti s sladoledom, če je domač, še toliko bolje.
Izum je že star; že Kitajci in Rimljani so se sladkali z njim. V vseh teh letih se je spremenila le tehnika priprave. Dandanes poznamo več vrst sladoledov: kremne, desertne, penaste sladolede, kasate, granite, parfaite in sorbete. Sladoled je lahko samostojen posladek ali pa ga z dodatki pripravimo v živobarvno in dekorativno sladico. Pri tem lahko uporabimo različne vrste svežega in konzerviranega sadja, pecivo, sadne in čokoladne oblive, lešnike, orehe, sladkorne okraske in podobno.
Vaniljin kremni sladoled
Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vaniljinega sladkorja, 2 lista želatine, 0,5 l sladke smetane.
Jajci, rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano, nalijte v model in zamrznite.
Limonin sladoled
Potrebujemo: 5 limon, 15 dag sladkorja, 2 dl sladke smetane, 0,5 l mleka.
Limone ožemite, dodajte sladkor in zavrite, da se sladkor povsem stopi. Sirup ohladite, primešajte stepeno sladko smetano in mleko. Mešanico zlijte v strojček za pripravo sladoleda ali v model in med občasnim mešanjem zamrznite.
Borovničev sladoled z jogurtom
Potrebujemo: 0,5 kg borovnic, 8 žlic sladkorja, sok dveh limon, 1 jogurt, 0,5 l sladke smetane.
Borovnice zmeljite z mešalnikom, dodajte sladkor in limonin sok ter na štedilniku prevrite. Maso ohladite, primešajte jogurt in stepeno sladko smetano ter zamrznite v modelu ali strojčku za sladoled.
Kavna granita
Potrebujemo: 0,5 l ekspres ali odcejene turške kave, 10 dag sladkorja, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 1 žličko kakava v prahu.
V še vročo kavo zmešajte sladkor, vaniljin sladkor in kakav v prahu. Vse skupaj ohladite, prelijte v model in zamrznite. Vsake pol ure kavo premešajte. Granita je zelo osvežujoč, zmrznjen in zdrobljen sladek sirup, ki so mu slavo nadeli na Siciliji in v okolici Neaplja.
Pomarančni sorbet
Potrebujemo: 4 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, sveže iztisnjen sok ene limone, 15 dag sladkorja, 1 beljak.
Sladkor skuhajte v enem decilitru vode in ohladite. Primešajte pomarančni in limonin sok, nalijte v model in zamrznite. Maso občasno premešajte, in ko začne kristalizirati, primešajte še sneg iz beljaka. Sorbet je izboljšana granita in je postal obvezna točka klasičnega francoskega menija.
Jagodov parfait
Potrebujemo: 0,5 kg svežih jagod, 0,5 l sladke smetane, 4 jajca, 6 žlic sladkorja.
Jagode pretlačite, smetano stepite, jajčne rumenjake skupaj s tremi žlicami sladkorja stepite v penasto zmes, iz beljakov pa stepite trd sneg ter mu vmešajte preostale tri žlice sladkorja. Vse sestavine skupaj narahlo zmešajte in z maso napolnite poljuben podolgovat model ter čez noč zamrznite. Parfait je najbolj kremast med sladoledi in je tudi brez mešanja zelo rahel.