Eva Kobe meni, da bi pogled na sliko pljuč rednega kadilca mlade odvrnile od kajenja.

Počitnice so vedno prehitro minile

Oddaja 24ur bo v poletnih mesecih obarvana s poletnimi rubrikami.

Ta teden ste že lahko spremljali prve rubrike z naslovom Ali veste, kaj delajo vaši otroci?, ki jih je pripravila novinarka Eva Kobe. Julija bo v 24ur čas za t. i. 'turistično patrolo', v kateri bodo notranji dopisniki uredništva pokazali, kam vse se lahko v poletnih dneh odpravite in koliko vas bo to stalo, novinarka Tanja Volmut pa bo avgusta v poletnih rubrikah z naslovom Ali veste, kakšno hrano jeste? prikazala koristno pripravo hrane. Tanja nam je priznala, da ob natrpanih delavnikih pogosto ne najde časa za kuhanje kosila in da se rada razvaja ob mamini hrani, Eva pa nam je med drugim zaupala, kako je sama kot otrok preživljala počitnice.

Eva, zakaj nekateri mladi med počitnicami 'zabredejo'?

»Enega samega odgovora na to ni, ker je zelo odvisno od posameznika, kaj bo nanj najbolj vplivalo in kako. Gotovo pa je eden glavnih razlogov današnji družbeni sistem in način življenja: starši so veliko odsotni, saj delajo vse dlje, ko pa so doma, so zasedeni z domačimi opravili in preutrujeni, da bi se v miru pogovarjali z otrokom. Otroci so tako veliko sami, na voljo imajo neskončen izbor vsebin, na ulici pa možnost postati del katerekoli družbe.«

Se vam zdi, da imajo dovolj možnosti za kakovostno preživljanje počitnic?

»To vsekakor, obstaja cela vrsta organizacij, ki organizirajo delavnice, tečaje, izlete, športne in druge aktivnosti. Težava je le v tem, da je za vse treba plačati in veliko staršev si tega ne more privoščiti.«

Bi bilo po vašem mnenju otroke treba med počitnicami bolj 'zaposliti'?

»Mislim, da so počitnice zato, da si otroci oddahnejo od vseh obveznosti in šole, ki je v Sloveniji res zahtevna in naporna. Se mi zdi pa prav, da med njimi počnejo čim več reči, ki jih veselijo. Mislim, da bi morali za nekaj dni k babicam, sorodnikom, pa s kakšno kolonijo na morje, potem gredo navadno kam še s starši, pa če si starši lahko privoščijo, še na kakšen poletni jezikovni tečaj v tujino. Tako, da imajo ves počitniški čas zapolnjen z rečmi, ki jih zanimajo.«

Kako ste sami preživljali počitnice?

»Vedno so minile, kot bi mignil. Starši so me vsako leto za dva tedna poslali na morje, potem sem šla obvezno k babici v Italijo, s tukajšnjo babico sva hodili na bazen, potem smo šli s starši na počitnice, kasneje, ko sem bila že na srednji šoli, sem šla nekajkrat na jezikovne tečaje v tujino ...«

Kaj bi storili, če bi videli sosedovega najstnika kaditi?

»Ne bi ga želela tožariti staršem, zato bi najbrž stopila k njemu in mu skušala prijazno povedati, da mu to početje ne koristi in zakaj ne. Pokazala bi mu sliko kadilčevih pljuč, tako kot so jo meni, ko sem bila še osnovnošolka, in me je kar zmrazilo. Mogoče zato nikoli nisem kadila.«

Ko smo že pri zdravem načinu življenja, Tanja vi boste avgusta prikazovali koristno pripravo hrane. Ali ob natrpanih delavnikih vsak dan kuhate?

»Ne, moram priznati, da res ne. Ponavadi se priprava in montaža prispevka zavlečeta v večerne ure, tako da bi kvečjemu lahko skuhala večerjo, za kar pa vsak dan nimam energije. Rada pa kuham ob vikendih ali ko sem prosta. Še raje pa se razvajam ob mamini hrani, saj je res odlična kuharica.«

Boste v rubrikah pokazali svoje kuharske spretnosti?

»Ne, kuhanje in razlago o tem bom raje prepustila strokovnjakom. Rada sicer kuham, nisem pa ne vem kakšna kuharica, saj za to preprosto nimam časa. Sicer pa bo v rubrikah poudarek na pravilni pripravi hrane, na primer, kako skuhati zelenjavo, da bo še vseeno polna vitaminov, kje se skriva veliko vitaminov in mineralov. Razložili bomo tudi razliko med bio in eko hrano, obiskali bomo slovensko eko kmetijo …«

Ali prisegate na bio in eko hrano?

»Ja, veliko jo kupujem. V trgovinah sem pozorna na oznake bio in eko. Bio hrana naj bi bila zdrava, pridelana brez kemikalij, a vedno ni tako. Pred kratkim smo na primer poročali, da so inšpektorji v lešnikih nemškega proizvajalca, ki so imeli oznako bio, našli zelo strupene pesticide. In to ni edini primer, za mnoge pa potrošniki niti ne izvemo. Tudi o tem se bomo s strokovnjaki pogovarjali v moji rubriki, pa tudi o pasteh in nevarnostih gensko spremenjene hrane.«

Ste sami naklonjeni takšni hrani?

»Ne, ker naj ne bi bila zdrava. Tudi širša javnost takšne hrane ne odobrava, čeprav je pa res, da je med nami in verjetno tudi na naših krožnikih.«

Kakšno hrano priporočate v poletnih dneh?

»Predvsem lahko hrano, veliko sadja in zelenjave, različne solate, testenine z lahkimi prelivi ter žar.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / četrtek, 19. april 2018 / 08:25

Višegrajske države za zgled

Stranka SDS in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve sta v Preddvoru pripravila okroglo mizo Obramba vrednot in višegrajska skupina. Gosta sta bila tudi veleposlanika Madžarske in Poljske.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Srečanje sosedov na sedlu Rožca

Rožca - V soboto so se na sedlu Rožca, 1587 metrov visoko na meji med Slovenijo in Avstrijo, znova srečali prijatelji z obeh strani meje. Okrog štirideset se jih je povzpelo na s...

Slovenija / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Janezova kapelica pod Kofcami

Zgrajena je bila pred dobrimi osemdesetimi leti, v njej pa so bile do začetka septembra redne nedeljske maše.

Zanimivosti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Največ planincev v trinajstih letih

Ratitovec - Planinsko društvo za Selško dolino Železniki je pred kratkim priredilo tradicionalni, že 33. pohod na Ratitovec, ki se ga je udeležilo največ planincev v zadnjih trin...

Nasveti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Gobe

Prav gotovo je, da je človek nabiral gobe za prehrano že v pradavnini. V kitajski civilizaciji in kulturi so gobe, po nekaterih ocenah, imele pomembno vlogo že pred več kot 7000 leti. Glavna kuli...

Nasveti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Zelena odvaja strupe

Zelena je močno aromatična vrtnina izvrstnega okusa, ki jo vse bolj cenimo tudi zaradi zdravilnih odlik. Vsi njeni deli, najsi imamo v mislih gomolj, steblo, liste ali semena, močno spodbujajo odvajan...