Šolo v Podblici obiskuje šestnajst učencev, ki so zbrali kar pol tone pločevink. (Foto: Gorazd Kavčič)

Šestnajst učencev, pol tone pločevink

Na medšolskem tekmovanju v zbiranju odpadnih pločevink so bili najbolj uspešni učenci iz Podblice, Lipnice in Ribnega.

V sredo je družba Interseroh na podružnični šoli v Besnici razglasila rezultate drugega medšolskega tekmovanja v zbiranju odpadnih pločevink v okviru projekta Podari pločevinko. Učenci iz osemnajstih šol iz Gorenjske in osrednje Slovenije so v zadnjih štirih mesecih skupaj zbrali 2420 kilogramov odpadnih pločevink. Ocenjevalna komisija je zmagovalce izbrala, glede na količino pločevink ter izvirnost pri komuniciranju in vključevanju okolice v projekt.

Prvo mesto je dodelila podružnični šoli Podblica, ki jo obiskuje le šestnajst učencev, a se ti lahko pohvalijo s kar pol tone zbranih pločevink. »Obvestili smo vse sorodnike, prijatelje, znance in sosede, da znova tekmujemo. Prava akcija se je začela, ko smo v šoli začeli tekmovanje med razredi. Vreče so prihajale v šolo dopoldne in popoldne. Komaj smo jih sproti nosili v drvarnico. Uživali smo, ker so jih komaj naložili v kombi,« je pojasnila tretješolka iz Podblice Ema Jelenc. »K akciji smo pristopili drugič, potrebna pa je vsakodnevna motivacija,« ugotavlja Metka Herman, vodja projekta v Podblici. Vanj so se vključili tudi starši in številni domačini, ki so jih učenci z reklamnimi letaki prosili, da pločevinke namesto v kontejnerje vozijo kar v šolo. Njihova prizadevanja so obrodila sadove, prvo mesto pa jim je prineslo tudi vrednostni bon za šeststo evrov. Podružnična šola Podblica je sicer skupaj z matično OŠ Stražišče že vrsto let vključena v verigo ekošol.

Komisija je drugo mesto in vrednostni bon za tristo evrov dodelila OŠ Staneta Žagarja Lipnica, tretje mesto in bon za 150 evrov pa OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled - podružnica Ribno. Slednja je prejela še posebno nagrado v višini sto evrov za najbolj izvirno vključitev okolice v projekt. Učenci so namreč obesili plakate in razdelili zloženke lastnikom gostišč, hotelov in turističnih kmetij. Manjše nagrade – stiskalnice za pločevinke – so si prislužile OŠ Cvetka Golarja - podružnica Reteče, OŠ Stražišče - podružnica Besnica, OŠ Žiri, OŠ Vižmarje Brod in OŠ Breg.

Podari pločevinko je ekološko-humanitarni projekt, v katerem podjetja, izobraževalne ustanove in druge organizacije zbirajo pločevinke. Za njihov odvoz in nadaljnjo predelavo skrbi podjetje Interseroh, ki od letno zbrane količine pločevink del sredstev enakomerno porazdeli med tri organizacije: zvezo Sonček, Projektno učenje mlajših odraslih in Kralje ulice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 14. julij 2011 / 07:00

Nekdanji Bitenjčani in okoličani

Odlomek iz članka Lojzeta Zavrla Odlomki iz življenja nekdanjih Bitenjčanov in okoličanov, objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 8. julij 2009 / 07:00

Divjal po gorenjski avtocesti

Policija še vedno zbira informacije o vseh prekrških, ki jih je voznik osebnega vozila Audi A4 povzročil v soboto popoldne med vožnjo po gorenjski avtocesti.

Kronika / sreda, 8. julij 2009 / 07:00

Napada osumljen tudi Škofjeločan

Ljubljana - Ljubljanski kriminalisti so zaradi napada na udeleženca literarnega večera lezbične in gejevske literature Mitjo Blažiča prejšnji teden pridržali Ljubljančana, stara...

Zanimivosti / sreda, 8. julij 2009 / 07:00

Na pomoč z novim gasilskim vozilom

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Bitnje je imelo v soboto slovesnost ob prevzemu novega gasilskega vozila GV1 na prireditvenem prostoru v Srednjih Bitnjah.

Zanimivosti / sreda, 8. julij 2009 / 07:00

Gamsi smučali na ledeniku pod Skuto

Jezersko - Šestnajstega tekmovanja za pokal kristalnega gamsana Vadinah, na ledeniku pod Skuto, ki ga je organizirala LD Jezersko in je potekalo tudi v počastitev občinskega praz...

Slovenija / sreda, 8. julij 2009 / 07:00

Predstavniki vlade v svetu TNP

Ljubljana - Štiriletni mandat šestih predstavnikov vlade v Svetu javnega zavoda Triglavski narodni park (od skupaj dvaindvajsetih) je potekel maja letos. Vlada je kot ustanovitel...