Omega-3 maščobne kisline
Na vsakem koraku nas ves čas opozarjajo, kako nevarne in nezdrave so maščobe. Vendar pa so nekatere maščobe tudi koristne in nujno potrebne za naše telo, tako da jih ne smemo vseh metati v isti koš.
Nasičene maščobne kisline so kemijsko gledano zelo obstojne in kot take tudi pri segrevanju ne spreminjajo bistveno svoje strukture, tako da ne tvorijo telesu škodljivih in strupenih produktov. Takšne maščobe telo uporabi za energijo ali pa za skladiščenje energije v telesu, ki jo shrani v podkožno maščobo. Vnašanje nasičenih maščobnih kislin pa povzroči dvig slabega holesterola v krvi in negativno vpliva na naše zdravje. Zato takim maščobam pravimo, da so nezdrave. Nasičene nezdrave maščobe prepoznamo po tem, da so pri sobni temperaturi v trdnem stanju.
Nenasičene maščobne kisline so kemijsko gledano zelo neobstojne na temperature, zato se pri segrevanju spremeni njihova struktura. Nenasičenih maščobnih kislin ne smemo izpostavljati svetlobi in kisiku, ter jih segrevati, saj oksidirajo in pri tem nastanejo prosti radikali, ki so za telo škodljivi. Vendar pa nenasičene maščobe poleg tega, da telesu dajejo energijo, znižujejo slabi holesterol in tako znižujejo tveganje za nastanek srčnih obolenj. Prednost nenasičenih maščobnih kislin je tudi ta, da zmanjšujejo potrebo po inzulinu. Zato tem maščobam pravimo, da so zdrave.
Nenasičene maščobne kisline lahko razdelimo na Omega-9, Omega-6 in Omega-3 maščobne kisline. Omega-9 maščobne kisline so oleinske kisline, ki jih najdemo v lešnikih in oljčnem olju, njihov vnos pa ni nujno potreben, a vseeno zaželen. Omega-6 maščobne kisline so linolne kisline, ki so v bučnem, sojinem in sončničnem olju. Omega-6 maščobnih kislin telo ne more same proizvajati, zato jih moramo v telo vnašati sami. Vnos te maščobe ni problematičen, saj jo dobimo dovolj že s polnovredno nepredelano prehrano.
Omega-3 maščobne kisline so linolenske kisline, ki jih najdemo v konopljinem, bučnem, lanenem in ribjem olju. Odličen vir Omega-3 maščob so »mastne« ribe, kot so losos, sardine, skuše. Od tod tudi izraz, zdrav kot riba. Omega-3 maščobe moramo v telo vnašati s hrano, saj jih naše telo ne proizvaja. Naše telo potrebuje Omega-3 maščobe, da iz njih tvori še dve drugi maščobni kislini, to sta EPA in DHA, ki jih najdemo v ribah. Za vnos teh maščob lahko jemljemo tudi prehranska dopolnila v obliki kapsul z ribjim oljem.
Omega-3 maščobne kisline so zelo pomembna preventiva za preprečevanje kardiovaskularnih bolezni, ki nastanejo kot posledica zvišanega slabega holesterola, in tako zmanjšujemo možnost infarkta. Poleg tega Omega-3 maščobe še nadzorujejo raven holesterola v krvi, znižujejo povišan krvni tlak, preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, izboljšujejo delovanje inzulina in tako uravnavajo krvni sladkor, izboljšujejo delovanje srca, živčevja in imunskega sistema, pozitivno pa vplivajo tudi na naše razpoloženje.