Brata Matej (v dolgih rokavih) in Jure Oman po odločitvi sodišča ostajata v priporu. (Foto: Gorazd Kavčič)

Pomemben je heroin, ne ljudje

Na sojenju bratoma Mateju in Juretu Omanu ter Albancu Ardianu Canu zaradi domnevne organizacije prevoza desetih kilogramov heroina bodo zaslišali vse kriminaliste, ki so v Albančevem avtomobilu iskali heroin.

Kranj – Po mesecu in pol premora se je na kranjskem okrožnem sodišču z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje zoper brata Mateja in Jureta Omana iz Žabnice ter v Avstriji živečega Albanca Ardiana Cano, obdolžene sodelovanja v kriminalni združbi, ki naj bi avgusta lani s Kosova v Slovenijo pretihotapila deset kilogramov heroina. Ker Canov odvetnik Peter Volgemut na zadnji obravnavi ni bil zadovoljen z odgovori kriminalista Boštjana Glaviča o poteku hišne preiskave avtomobila njegovega klienta, v katerem so našli heroin, so tokrat zaslišali tedanjega vodjo oddelka za organiziran kriminal na Policijski upravi Kranj Boštjana Lindava, sedaj šefa gorenjskih kriminalistov.

»Pri preiskavi avtomobila nisem sodeloval, zato predlagam, da zaslišite vse, ki so navedeni v zapisniku, da so pri njej sodelovali,« je dejal Lindav in obramba je senatu takoj predlagala, naj tako tudi postopa. »Kolikor mi je znano, ta hišna preiskava ni potekala nič drugače kot druge. Prisoten je bil tudi tehnik, ki je potek preiskave snemal, kaj točno je treba posneti, pa tehnik sam presoja,« je še pojasnil Lindav. Na vprašanje odvetnika Volgemuta, zakaj je poklical kriminalista Glaviča, da je bil Cani prevajalec v nemški jezik, je Lindav odgovoril, da ima Glavič potrdilo, da tekoče govori nemški jezik. Na dodatno vprašanje, zakaj je isti kriminalist sodeloval tudi pri sami preiskavi, pa je povedal, da je Glavič uradna oseba s polnimi pooblastili. Lindav tako kot nihče od že zaslišanih kriminalistov ni vedel povedati, kdo je vodil preiskavo Albančevega avtomobila. »Kdo je vodja hišne preiskave, se v zapisnik ne zapiše, ker zakon o kazenskem postopku tega niti ne veleva. V zapisniku so tako navedeni le vsi sodelujoči preiskovalci in sestavljavec zapisnika,« je še povedal Lindav, ki ni znal odgovoriti, zakaj je Glavič zaveden samo kot prevajalec, ne pa tudi kot preiskovalec.

Kriminalistični tehnik Borut Koselj je kasneje pojasnil, da je bila njegova naloga dokumentiranje preiskave, naloge drugih udeležencev preiskave pa ga niso zanimale. »Sam se odločim, kako bom dokumentiral preiskavo. Praviloma fotografiram, lahko pa tudi snemam, kakor je potekalo tudi v tem primeru. Ključne zadeve sem fotografiral, nekatere detajle pa tudi posnel,« je pojasnil. Na vprašanje odvetnika Volgemuta, zakaj ni posnel obrazov preiskovalcev, ki so potegnili heroin iz rezervoarja, pa je odgovoril, da to za potek preiskave ni bilo pomembno.

Sojenje se bo nadaljevalo 19. junija, ko naj bi zaslišali vse sodelujoče pri hišni preiskavi Canovega avtomobila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 14. julij 2008 / 07:00

Evropsko krmilo sedaj v rokah Francije

Z osvetlitvijo pariškega Eifflovega stolpa z modro barvo in dvanajstimi rumenimi zvezdami, kar sta s pritiskom na stikalo zadnjo junijsko noč opravila francoski in slovenski zunanji minister Bernard K...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Noč čarovnic

Škofja Loka - V Sloveniji se vse bolj uveljavlja noč čarovnic oziroma halloween, praznik, ki izhaja iz starega keltskega običaja, komercialno vrednost, podobno kot valentinovo, pa so mu da...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Gorenjci ne tvegajo

V Hypo Alpe-Adria-Bank ugotavljajo, da Gorenjci niso pripravljeni veliko tvegati in da radi varčujejo v banki.

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Nova vzajemna sklada

Kranj - Raiffeisen Banka, ki poleg domačega sklada Skala (v upravljanju Krekove družbe) trži že dvajset investicijskih skladov Raiffeisen Capital Management, je 1. oktobra začela tržiti nov...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Zgodovinski dosežki v Acroniju

Po dvomesečnih težavah z reorganizacijo Slovenske industrije jekla in prilagajanju ruski skupini Koks pripravljajo nove projekte. Acroni je dosegel zgodovinske rezultate, konfliktov z državo ni.

Škofja Loka / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Doma s kar štirimi odličji

Škofjeloški namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta si na evropskem prvenstvu za invalide v Kranjski Gori skupaj priborili kar štiri odličja.