Gostišču Osvald želi vrniti njegovo staro dušo. (Foto: Kaja Pogačar)

S srcem v gostinstvu

"Če poklica ne opravljaš s srcem, je povsem brez pomena," je prepričana Slavica Jenko, ki že vrsto let vodi Gostišče Osvald na Selu pri Žirovnici.

Selo pri Žirovnici – »Lahko bi rekla, da sem bila gostilniški otrok, saj je že moja mama imela gostilno in sem pravzaprav odraščala v njej,« se spominja Slavica Jenko s Sela pri Žirovnici. Tako ne čudi, da se je na gostinski šoli izučila za kuharico. Gostinstvu je vseskozi predana s srcem, zadnja leta pa je glavna v kuhinji Gostišča Osvald, ki sta ga z zdaj že pokojnim možem vzela v najem leta 1991. Pred tem je enajst let imela v najemu bife Knafelj v Žirovnici.

Gostišče Osvald je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pet let imela v najemu že njena mama, Slavica pa je, kot pravi, že takrat kot mlado dekle v tej gostilni veliko pomagala in se navezala nanjo: »V njej sem pustila svojo dušo.« O Gostišču Osvald, v katerem preživi dobršen del svojega dneva, tako pripoveduje z velikim žarom v očeh. »Od nekdaj težim k temu, da bi obdržala pristen domač stil. Gre namreč za gostilno z dolgoletno tradicijo, včasih je bil to monden penzion, ki je imel veliko večjo ponudbo kot mi. Na jedilniku iz leta 1937 je razbrati, da so imeli vse od a do ž: od zrezkov, biftkov do srne. Že v tistem času so nudili ogrevano sobo s toplo vodo,« pripoveduje Slavica.

Sama je, kot pravi, vedno stremela k dobri, domači kmečki hrani, ki jo je zato uvrstila tudi na jedilnik Gostišča Osvald: »Kmečke jedi so med obiskovalci še posebej priljubljene pozimi; zelo radi imajo kmečke pojedine, pečenice, krvavice, pa tudi gluhe štruklje … Sicer pa imamo prav vse od štrukljev, ajdove kaše z jurčki in bifteka do zrezkov z gobami in rib.« In kaj je njihova specialiteta? »Recimo ciganski golaž, ki je serviran v ciganskem kotličku. Precej priljubljen je tudi med gosti,« pove in doda, da je včasih kar malo razočarana nad željami gostov. »Precej je takih, ki se odločajo za klasične menije, predvsem pečenke ali dunajske zrezke, saj vedo, da s tem ne morejo zgrešiti, redkeje pa se odločajo za tipične slovenske jedi ...«

Slavica, ki sicer izvira iz Domžal, na Selo pa jo je pripeljala ljubezen, danes v Gostišču Osvald zaposluje šest delavcev, na prakso pa vzame tudi dijake radovljiške gostinske šole. Gostinske tradicije zaenkrat ne nadaljujeta njena hčerka in sin, morda pa jo bo nekoč kateri od treh vnukov …

Želi si, da bi se v prihodnje z Društvom upokojencev Žirovnica, ki je lastnik gostišča, uspela dogovoriti vsaj za odkup spodnjega nadstropja. »Če bi bila gostilna v moji lasti, bi jo opremila v kmečkem stilu, kakršnega je imela nekoč, in ponudila resnično domačo hrano. Gostilni bi vrnila njeno staro dušo, hranim še nekaj starih slik nekdanje gostilne,« je pojasnila Slavica. Nad gostilno je enajst skromnih in cenovno ugodnih prenočišč, namenjenih delavcem, ki si jih prav tako želi odkupiti in jih prenoviti v turistične sobe.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / četrtek, 30. junij 2016 / 16:20

Zastava za dvig narodne zavesti

V skalovju na Gosjaku nad Breznico je vpeta velika, od daleč vidna slovenska zastava.

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.