Veljko Jan

Stečajev bi moralo biti še več

Tako trdi stečajni upravitelj Veljko Jan, razlog pa je v novem, strožjem zakonu o insolventnosti podjetij, ki je začel veljati pred meseci.

Po novem, t. i. insolvenčnem zakonu morajo biti vsi postopki v zvezi s sodnimi postopki stečajev, prisilnih poravnav ali likvidacije objavljenih na internetnih straneh AJPES ( www.ajpes.si ), zavihek eObjave sodnih zadev. Zadeve so razporejene po tipu dolžnika, postopka, skupina procesnega dejanja, dolžniku, sodišču in podobno. Izbrali smo nekaj najbolj znanih primerov z Okrožnega sodišča v Kranju (nekateri postopki imajo že dolgo brado): Planika Kranj (stečaj), Pekarna, slaščičarna in trgovina Orehek (stečaj), Gorenjska obrtna zadruga Kranj (likvidacija), PMT Klima Commerce (prisilna poravnava), Gradbinec (stečaj), Air Sierra (stečaj), Ekospekter (stečaj), Tekstilindus Kranj, Ekoterm Jesenice (stečaj), Združena lesna industrija Tržič (stečaj), Iskra Terminali (stečaj), A Trade Begunje (likvidacija), Elan (stečaj), Interplast Radovljica (stečaj), Alpmetal Selca (stečaj) …

Slovenija se bori z drugo večjo krizo po osamosvojitvi. Takoj po njej, v začetku 90-tih let prejšnjega stoletja, je šla vrsta gospodarskih družb v stečaj, še pred sedanjo gospodarsko krizo, še posebej pa v zadnjih mesecih pa poteka in se napoveduje nov val stečajev. Med najbolj znane stečaje v Sloveniji in na Gorenjskem, ki se tudi vlečeta najdlje, zagotovo sodita več kot 16-letna kalvarija begunjskega Elana in kranjskega Tekstilindusa. Lani smo spoznali znano zgodbo o likvidaciji skoraj zadnjih velikih tekstilnih podjetij v Kranju – Gorenjska oblačila, Aquasava in Ibi Kranj. Pred kratkim je bila napovedana likvidacija kamniškega Svilanita, v stečaj je šla Pekarna Orehek, še prej Gradbinec, Planika Kranj, …

»Prejšnji zakon je bil narejen v obdobju krize v začetku 90-tih let prejšnjega stoletja in je bil zato relativno mil, novi zakon pa je nastal v konjunkturi. Če bi ga v celoti izvajali, bi danes imeli veliko več postopkov zaradi insolventnosti, saj je zelo strog pri zagotavljanju plačilne discipline,« pravi Veljko Jan, odvetnik z licenco za upravitelja v insolventnih gospodarskih družbah. S tem morda napoveduje tudi večje število stečajnih postopkov, po drugi strani pa bodo prisilne poravnave veliko težje izvedljive.

Kako v stečaj, prisilno poravnavo ali likvidacijo?

Ljudsko za stečaj štejemo vse tri insolventne postopke, ki jih opredeljuje novi Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju – stečaj, prisilno poravnavo in likvidacijo. Kateri postopek je ugodnejši za lastnike, upnike ali delavce? Za prisilno poravnavo in stečaj je pogoj insolventnost, pri likvidaciji pa je odločitev na lastnikih, da povedo, ali podjetje ne izpolnjuje več njihovih interesov, zaradi katerih so ga ustanovili. Pri likvidaciji morajo biti upniki v celoti poplačani, sicer ji sledi stečaj.

Za stečaj ali prisilno poravnavo mora biti izpolnjen vsaj en od dveh pogojev - trajnejša nelikvidnost dolžnika in dolgoročna plačilna nesposobnost dolžnika. »S stališča poplačila delavcev je najboljša možnost likvidacija, saj so vsi upniki poplačani, vendar izgubijo delovno razmerje. V vseh primerih je prednostna terjatev odpravnina, prek jamstvenega sklada delavci dobijo tudi vsaj tri mesečne minimalne plače,« pojasnjuje Jan. Pri prisilni poravnavi ni nujno, da vsem delavcem odpovejo pogodbe o zaposlitvi, seveda pa lahko delodajalec zmanjša njihovo število. Vendar Veljko Jan opozarja: »Po novem zakonu je prisilno poravnavo težko speljati, saj mora imeti dolžnik ob vložitvi predloga že pripravljeno pozitivno oceno podjetja, revizijsko mnenje brez pridržkov in načrt finančne reorganizacije.« Za prisilno poravnavo mora glasovati 60 odstotkov vseh upnikov.

Delavci najšibkejši člen verige

Stečaj običajno predlaga dolžnik, sodišče pa ga uvede brez preverjanja insolventnosti. Delavci pri teh postopkih nimajo nobene besede in so najšibkejši člen verige. »Odločitve v insolventnih postopkih se res lahko dolgo vlečejo (tako kot v primeru škofjeloškega LTH, op. a.), vendar gre za zapletene postopke, s katerimi želijo rešiti podjetje. Čez čas je možno z reorganizacijo, dokapitalizacijo in prek prisilne poravnave ter dogovora med vsemi vpletenimi ohraniti marsikatero delovno mesto,« pojasni Jan. Kljub temu da delavci ne odločajo o postopkih, pa morajo postopek (prek sindikata) potrditi.

Kot smo zapisali zgoraj, postopki lahko trajajo več kot deset let. Zgodb Tekstilindusa in Elana v stečaju se marsikdo niti ne spomni več, stečajni upravitelj Veljko Jan pa meni, da tako dolgotrajnih postopkov ne bo več: »Razlogi za dolgoletne postopke so bili včasih zaradi neurejenih zemljiško knjižnih razmer in denacionalizacije, torej postopkov zunaj stečajnega postopka, vendar so na njega zelo vplivali.« Tako so imela podjetja v stečaju lahko v lasti veliko zemljišč, vendar ne vpisanih v zemljiško knjigo, saj je bilo vse 'naše', družbena lastnina. Danes ima večina podjetij tovrstne zadeve urejene, denacionalizacija je pri koncu, zato teh postopkov, katerih urejanje se je lahko vleklo več let, ni več veliko. Najbolj poznane težave so še vedno pri vpisu etažne lastnine.

Stečajev bo zaradi krize več

Veljko Jan ugotavlja, da bo letos stečajnih postopkov več: »Lani nisem dobil nobenega stečaja, vodil sem le eno starejšo prisilno poravnavo, letos pa so mi bili dodeljeni že trije stečaji. Menim, da bo letos vsaj dvakrat več stečajev kot lani,« pove sogovornik. Povečanje števila postopkov zaradi insolventnosti bo več tudi zaradi uvedbe osebnih stečajev. Te lahko sproži fizična oseba ali njen upnik, ko le-ta trajno ne more več poravnavati obveznosti. Takrat analizirajo premoženje, ugotovijo, da ne gre za goljufijo in po dveh do petih letih je oseba lahko prosta vseh bremen.

 
Kaj s stečajem, likvidacijo ali prisilno poravnavo pridobijo oz. zgubijo lastniki, delavci in upniki

Lastniki

- večinoma izgubijo premoženje, teoretično ga lahko del ostane

+ prisilna poravnava ne pomeni prenehanja podjetja

- lastniška razmerja se pri prisilni poravnavi lahko spremenijo

 

Delavci

+ ob likvidaciji so v celoti in prednostno poplačani

+ pri stečaju imajo lahko za določen čas še delo

- ob stečaju in likvidaciji izgubijo delo

 

Upniki

+ upniki morajo biti pri likvidaciji v celoti poplačani

+ za prisilno poravnavo mora glasovati vsaj 60 odstotkov upnikov

- pri stečaju in prisilni poravnavi običajno niso v celoti poplačane njihove terjatve

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 1. julij 2015 / 10:22

Turizem smo Gorenjci, 5. del

Na prvi strani spletne strani z naslovom Regionalna razvojna agencija Gorenjske piše: »Turizem je na Gorenjskem prepoznan kot ena najpomembnejših razvojnih priložnosti regije.« Pogled se p...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...