Šparglji za gurmanske užitke in za boljše zdravje

Njegovo veličanstvo beluš

Beluš oz. špargelj, ki je zelo cenjen v spomladanski kulinariki, si je že davno tega prislužil ime kraljeva vrtnina. Malo manj kot gurmanske poznamo njegove zdravilne odlike. Bogat je z vitamini in minerali, učinkovito čisti kri in žene na vodo.

Vrtnina, ki se prodaja za drag denar

Da je beluš (Asparagus) kralj »zelenjadij«, je že pred dobrim stoletjem zapisal Janez Koprivnik v priročniku Domači vrtnar. V njem lahko preberemo tudi, da daje priljubljeno »zelenjadno« jed, in da ga pri nas poznajo že več kot štiri stoletja. Čeravno, ugotavlja, ni za navadno kmečko mizo, bi ga vendar naj imeli tudi po kmečkih vrtovih, ker se zelo lahko proda za drag denar. In še danes je tako. Podjetne primorske branjevke lahko s to okusno zgodnjespomladansko zelenjavo zaslužijo marsikakšen evro. Beluši so bili že v času Egipčanov, Grkov in Rimljanov dragi ko žafran in so veljali za aristokratsko jed.

Beluši ali šparglji

Beluši (Asparagus) so ena prvih vrst zelenjave, ki spomladi požene v slovenski Istri in na Krasu. Najprej nabirajo divje šparglje, ki so bolj redki in kot taki dražji od gojenih špargljev. Poznamo zelene beluše, ki so navadno divji in so bolj grenkega okusa, in bele, ki so gojeni in bolj blagega okusa. Glede imena je precej zmede. Na splošno naj bi veljalo, da zelenim rečemo šparglji, belim pa beluši oz. obeljeni šparglji. Nekateri menijo, da je stvar povsem preprosta: gojeni so beluši, divji pa šparglji.

Afrodizične lastnosti, da ali ne …

Kot zdravilo so šparglje uporabljali že v času Hipokrata, tam nekje štiristo let pred našim štetjem. Menili so, da dvigujejo spolno moč in libido (k takemu mišljenju jih je verjetno spodbudila oblika mladih poganjkov) ter zdravijo ledvična obolenja. Že v srednjem veku so jih uporabljali za čiščenje telesa, odvajanje vode iz telesa in zbijanje povišane telesne temperature. Korenino so kuhali tudi v vinu in jo držali v ustih pri zobobolu.

Pospešijo izločanje urina

Podzemna korenika beluša črpa iz tal precej učinkovin. Bogata je denimo s provitaminom A, ki je dobrodejen za sluznice, dober vid, varovanje celic, in vitamini skupine B, zlasti s folno kislino. Beluši naj bi pomlajevali celice, pospeševali nastajanje krvi, pomagali pri slabi koncentraciji in spominu, krepili imunski sistem, preprečevali vnetja, lenost črevesja in zaprtje. Znano je, da povečajo dejavnost ledvic in pospešujejo izločanje urina. Za to je odgovorna učinkovina v beluših, poznana kot asparagin. Njeni razgradni produkti dajejo urinu močen in neprijeten vonj. A ta rahla neprijetnost nas ne bi smela odvrniti od uživanja te slastne zelenjave. Zdrav človek lahko vsak dan brez skrbi poje porcijo belušev, ne da bi to slabo vplivalo na njegovo zdravje. Uživanje morajo omejiti ljudje, ki so nagnjeni k nastajanju ledvičnih kamnov in tisti, ki imajo povečano vsebnost sečne kisline. Pri njih lahko večje količine belušev izzovejo napad protina.

Beluši s trdo kuhanimi jajci

Ljubitelji belušev najraje uživajo sveže, nabrane in pripravljene istega ne. Poglejmo enega izmed mnogih receptov za pripravo te slastne zelenjave: olupljene beluše (bele olupimo, zelene olupimo samo na spodnjem delu, divjih ne lupimo) povežemo v snop in previdno skuhamo. Skuhane beluše narežemo na tri centimetre dolge koščke. Narežemo nekaj trdo kuhanih jajc. Oboje zmešamo in zabelimo z mešanico kisa, olivnega olja, soli in popra. Postrežemo s toplo polento. Lahko ponudimo tudi kot solato.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 16. april 2019 / 14:19

Lep uspeh športnih plezalk in plezalcev

Kranj – Konec tedna sta na drugi tekmi svetovnega pokala v balvanih v Moskvi Janja Garnbret in Jernej Kruder zmagala, medtem ko sta Lučka Rakovec in Anže Peharc v svojem prvem članskem finalu osvoj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dobrodelnost v Strahinju

Strahinj - Dijaki in profesorji Srednje šole Biotehniškega centra Naklo so konec novembra pripravili dobrodelni večer, ki so ga poimenovali Z obrazi in s srci. Svoje vrstnike, st...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Mešetar

Oktobra se je cena mleka še malo zvišala Po podatkih tržno informacijskega sistema, ki deluje pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, je oktobra povprečna...

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Labirint življenja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Začinimo zimo

Zakaj si ne bi hladnih zimskih dni popestrili z uporabo nekaterih začimb in zelišč, ki pogrejejo in poživijo naše telo in dušo. V času praznikov, ko načeloma zaužijemo več jedače in pijače, poskrbijo...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Zahtevajo še večjo natančnost

Evropska komisija zahteva od Slovenije še večjo natančnost pri plačilih na površino. Kmetje bodo v drugi polovici januarja prejeli izpiske posodobljenih Gerkov.