Regrat

Regrat verjetno poznamo prav vsi, saj je eden prvih znanilcev pomladi in raste prav za vsakim plotom.

Tu ni zavistnih pogledov, ker je regrata dovolj za vse in to zastonj, le z nožkom in posodo se je treba odpraviti na najbližji travnik. Nabiramo mlade, nežne, rumenkaste poganjke, ki jih odrežemo tik nad korenino, da lističi ostanejo v šopku. Večje lističe narežemo oziroma natrgamo; so nekoliko bolj grenki, kar jim daje nekoliko drugačen, a ne slabši okus. Če ga kupujemo, kupimo očiščenega. Obstajajo pa tudi gojene različice regrata, ki naredijo bolj košate rozete in jih običajno belijo. Regrat za shranjevanje ni primeren in le izjemoma lahko sveže nabranega, očiščenega ter temeljito odcejenega do 24 ur hranimo v hladilniku. Poleg regratovih listov, ki jih večinoma pripravljamo v solatah, so odlična zelenjava tudi mladi regratovi socvetni popki, ki jih skuhamo in zabelimo skupaj s še kakšno drugo zelenjavo. Dobri pa so tudi kuhani regratovi listi pripravljeni kakor blitva s krompirjem. Regrat vsebuje veliko železa, vitaminov in beta karotena, pa zanemarljivo malo kalorij. Sicer pa je regrat odlično splošno krepčilo, ki spodbuja delovanje jeter in drugih žlez, pripomore k boljši prebavi in presnovi ter pospešuje razstrupljanje telesa.

Regrat z gobami in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag očiščenega regrata, 30 dag svežih šampinjonov, 10 paradižnikov češnjevcev, 15 dag parmezana, ekstra deviško oljčno olje, balzamični kis, 1 strok česna, sol, sveže mlet poper in sladkor.

Šampinjone očistite, narežite na tanke lističe in jih v ponvi z malce olja na hitro popražite. Parmezan narežite na zelo tanke rezine. Nekaj žlic oljčnega olja in balzamičnega kisa zmešajte, dodajte stisnjen česen ter začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Regrat, šampinjone in prerezane paradižnike zmešajte, prelijte s polivko, potresite s parmezanom in takoj postrezite.

Krompirjeva juha z regratom

Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 3 stroke česna, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico koruzne moke, 1,5 dl sladke smetane, 40 dag očiščenega regrata, sol in sveže mlet poper.

V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem 5 minut pražite čebulo in na kolobarje narezan česen. Zalijte z juho, dodajte krompir in kuhajte dvajset minut. Dodajte sesekljan regrat in sladko smetano, v katero ste zmešali koruzno moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in popoprajte po okusu, kuhajte še nekaj minut ter postrezite.

Regratova rižota

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 40 dag očiščenega regrata, 2 žlici oljčnega olja, 40 dag arborio riža za rižote, 3 dl rdečega vina, 8 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo. Dodajte opran in grobo narezan regrat. Vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo.

Mlačna svinjska ribica na regratu

Za 3 osebe potrebujemo: 50 dag svinjske ribice, malo olja, 30 dag očiščenega regrata, 30 dag paradižnika češnjevca, 8 dag parmezana, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja 3 žlice balzamičnega kisa, sol in sveže mlet poper.

Svinjsko ribico začinite s soljo in poprom ter jo na vročem olju v pokriti posodi specite in ohladite na 40 stopinj Celzija. Regrat zložite na velik ovalen krožnik in posujte s četrtinami češnjevca, pokapljajte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter solite in popoprajte. Solato obložite z rezinami svinjske ribice, potresite z naribanim parmezanom in takoj postrezite, najbolje s svežim kruhom ali toastom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 1. julij 2022 / 16:08

Sto petnajst let Godbe Gorje

Začetki Godbe Gorje segajo v leto 1907, ko je bila uradno ustanovljena v okviru gasilskega društva, kasneje pa se je podala na samostojno pot. Med obema svetovnima vojnama je njeno delovanje zamrlo, p...

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Anketa: Študij, internet in branje

V torek smo ob dnevu splošnih knjižnic obiskovalce Mestne knjižnice Kranj povprašali, kaj njim pomeni knjižnica in zakaj jo najpogosteje obiskujejo. Ali ob izposoji knjig posegajo tudi po novih tehnol...

GG Plus / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Od majhnih razvad do trdovratnih navad

Grizenje nohtov, sesanje prsta, vrtanje po nosu, navijanje las okrog prsta in podobne "razvade" so lahko znak povečane psihične napetosti pri otroku.

GG Plus / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Književnost kot živa digitalna kultura

"Z nelagodjem in z zadovoljstvom obenem," odgovori prof. dr. Miran Hladnik na vprašanje, kako je sprejel državno nagrado za življenjsko delo na področju visokega šolstva.

Zanimivosti / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Srečanje veteranov gorskih reševalcev

Hotel Kokra je prejšnji petek gostil šesto srečanje veteranov gorskih reševalcev Zveze gorske reševalne službe Slovenije.

Šenčur / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Kanalizacija tudi na severnem delu občine

Občina Šenčur bo prihodnje leto nadaljevala gradnjo kanalizacije na Visokem in v Lužah.