Računalnik in jaz: Do službe preko interneta

Iskanje službe. Veliko želja, vizij, potreb, a običajno le malo uresničitve želenega, saj sprejmemo tisto, kar je na voljo.

Ja, z novo službo je res križ, še posebej če so naše zahteve visoke in pričakovanja velika. Ko se naše sanje razblinijo, običajno končate na delovnem mestu, ki je primerno našemu znanju in izkušnjam, nikakor pa to ni sanjska služba. Pa ni nujno, da je tako. Iskanje službe je projekt, kjer moramo natančno vedeti, kaj si želimo. Pri tem pa se lahko in celo moramo posluževati vsega, kar nam je na voljo. Časopisne objave, Zavod RS za zaposlovanje, internet, seveda pa tudi poznanstva.

Najlažje in najhitreje svojo novo službo poiščemo s pomočjo interneta. Tam so zbrani podatki iz več virov, predstavitev informacij je enotna, prav tako pa je omogočena prijava preko elektronskih poti. Ponudniki zaposlitev se vedno bolj poslužujejo interneta in predizbiro kadrov prepuščajo podjetjem za obvladovanje človeških virov, ki bi jim lahko rekli kadrovske agencije. Te naredijo ožjo selekcijo potencialnih kandidatov za zaposlitev kar s pomočjo psiholoških testiranj, preizkusov veščin, določijo osebnostni in strokovni profil, analizirajo vodstvene karakteristike in odzive ob kriznih ter konfliktnih situacijah. Ves postopek testiranj poteka s pomočjo interneta, kjer kandidat izpolnjuje in rešuje teste, sistem pa na podlagi odgovorov pripravi analizo. Seveda je potrebno tudi osebno srečanje, a so rezultati analize tu v veliko pomoč. Tako delodajalec že dobi presejan izbor kandidatov in se nato sam odloči na podlagi le nekaj kandidatov.

Na voljo je kar nekaj spletnih mest, kjer ponujajo bazo razpoložljivih delovnih mest. Eden bolj obiskanih tovrstnih portalov je portal MojeDelo.com, ki ga najdete na naslovu http://www.mojedelo.com/, zelo obiskan pa je tudi portal Kariera.si na naslovu http://www.kariera.si/. Novejši portal na internetu je Najdelo.si na naslovu http://www.najdelo.si/. Vsi portali ponujajo velik nabor možnih zaposlitev. Lahko iščete med bazo celotne ponudbe, lahko pa določate želene karakteristike vaše zaposlitve in tako zožite izbor le na tiste zaposlitve, ki ustrezajo vašim željam, potrebam, izobrazbi in izkušnjam. Prav tako je mogoča elektronska prijava na vsa delovna mesta, ob tem pa lahko s pomočjo spletnega orodja pripravite tudi svoj življenjepis. Tega lahko sproti posodabljate, na voljo pa je tudi vsem ponudnikom zaposlitev, ki vas na ta način lahko sami najdejo. Tovrstni portali so uporabni za vse, tako za iskalce kot tudi za ponudnike zaposlitev. Bogato bazo ponudnikov zaposlitev ima tudi Zavod RS za zaposlovanje, ki jih na internetu najdete na naslovu http://www.ess.gov.si/.

Ker je internet vseobsegajoč in dosega največje število uporabnikov, je zelo prikladen, saj v hipu doseže maso ljudi. Na ta način je nabor možnosti precej širši in izbira bolj bogata. Na internetu najdete kopico informacij o tem, kako napisati uspešno prijavo na prosto delovno mesto, kako napisati življenjepis, kako iskati službo, kako se obnašati na razgovoru za službo in tudi o tem, kakšne metode uporabljati, da boste pri tem kar najbolj uspešni in prodorni. Obstajajo celo strani, kjer vam napišejo vaš življenjepis in vlogo za zaposlitev. A verjetno je vseeno najboljše, če se tega lotite sami, oboroženi z vsemi koristnimi informacijami.

Iskanje službe je celovit proces. Dobiti službo ni tako težko, dobiti dobro službo pa je že veliko večji problem. Naše sposobnosti, znanja in veščine bodo v polni meri prišli do izraza šele v okolju, kjer se bomo počutili dobro in uživali, zato je kakovost zaposlitve še toliko bolj pomembna. Internet nam je pri tem lahko v veliko pomoč, le izkoristiti ga moramo znati. Res nam včasih vse to brskanje, pisanje, izpolnjevanje vzame veliko časa, a na ta način vsekakor lažje dosežemo naše cilje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 19. julij 2018 / 22:26

Gostovali v Franciji

Folklorno društvo Bled in Duo Nota iz Tržiča sta v družbi pevcev s Krasa gostovala v francoskem Amillyju, kjer so uspešno predstavili Slovenijo. Francozi so v čast gostujoči državi pripravili poseben...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 12. februar 2014 / 12:55

Žled v Arboretumu uničil skoraj polovico gozda

Volčji Potok – Žled je naredil veliko škodo tudi v Arboretumu, tako v parku kot v gozdu. V parku je teža žledu lomila vrhove dreves in veje. Veliko dreves ima deformirano krošnjo, nekatera...

Gospodarstvo / sreda, 12. februar 2014 / 12:52

V podjetjih utihnili stroji

Zaradi izpada električne energije je prejšnji teden obstala tudi proizvodnja v nekaterih podjetjih.

Kultura / sreda, 12. februar 2014 / 12:51

Praznični recital

Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika je Mešani pevski zbor Musica viva z gosti priredil zborovski recital Človek ne živi samo od kruha.

GG Plus / sreda, 12. februar 2014 / 12:50

Presegajo stereotipe

V četrtek, dan pred uradnimi informativnimi dnevi bodo po vsej Sloveniji pripravili Dan za punce, v okviru katerega v podjetjih pripravijo vodene oglede za dekleta in jim poskušajo na privlačen nač...

Kronika / sreda, 12. februar 2014 / 12:48

Za padec v prepad kriv sam

Družina devetnajstletnika, ki je pred petimi leti na Voglu nesrečno omahnil v prepad, ni uspela z odškodninsko pravdo na ljubljanskem okrajnem sodišču.