Bradač

Bradač se pri nas pojavlja tudi pod imenom barbon ali trlja. Značilna za bradače sta dva dolga mesnata priveska, ki sta videti kot brada, na spodnji čeljusti.

Bradač je manjša riba, ki lahko v redkih primerih zraste tudi do pol metra, čeprav je običajna velikost te ribe med 15 in 20 centimetri. Po hrbtu je bradač rdeče-rjave barve, po boku pa ima rjavo progo. Trebuh je bele barve, po njem pa se vlečejo zlate proge, ki po smrti ribe zbledijo. Telo je pokrito z velikimi luskami. Obstajata dve vrsti bradačev, in sicer progasti ter sivi bradač, obe pa sta v Jadranu dokaj razširjeni in se prehranjujeta z drobnimi talnimi živalcami, ki jih iščeta z »brado«. Bradači živijo na morskem dnu med 5 in 300 metrov globine, razširjeni pa so v celotnem Sredozemlju, Atlantiku in Severnem morju. Bradači se največkrat zadržujejo v jatah, zato jih največ nalovijo z mrežami vlečnicami, velikokrat pa se znajde tudi v vršah. V naših ribarnicah jih najdemo zelo pogosto in spadajo med prvorazredne bele ribe. Njegovo meso je belo in ima nekoliko izrazit vonj po jodu, kar nekatere odbija. Največ ga pripravljajo pečenega na žaru, pogosto pa ga dodajamo tudi v brodet, manjše primerke pa ponavadi ocvremo.

 

Česnova juha s koščki bradača

Za 4 osebe potrebujemo: 5 dag masla, 3 dag moke, 8 strokov česna, 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, 10 dag bradačevega fileja, sol in sesekljan peteršilj.

Na stopljenem maslu prepražite moko. Preden porumeni, dodajte na kolobarje narezan česen in ko le-ta zadiši, zalijte z ribjo juho ali vodo. Juho dobro prevrite, jo zalijte s sladko smetano in jo posolite. Bradačev file narežite na kocke in jih v ponvi hrustljavo zapecite. Juho razdelite po krožnikih in jo posujte s kockami bradačevega fileja ter s sesekljanim peteršiljem.

 

Bradačev file s paradižniki

Za 4 osebe potrebujemo: 8 bradačevih filejev, 2 žlici sveže stisnjenega limonovega soka, 40 dag paradižnika češnjevca, 3 stroke česna, 1 žlico oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 dl sladke smetane, 1 žlico moke, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Bradačeve fileje solite in jih natrite z limonovim sokom, iz njih napravite zvitke ter jih zataknite z zobotrebcem. Paradižnike narežite na četrtine, česen olupite in sesekljajte. Segrejte oljčno olje, dodajte najprej česen in takoj paradižnike. Solite in popoprajte po okusu, zavrite ter zalijte z vinom, v katerega ste zamešali moko in sladko smetano. Zavrite in na paradižnike naložite zvite fileje. Pokrito dušite 10 do 15 minut, potresite s sesekljano baziliko ter postrezite.

 

Bradačev file s kaprami

Za 5 oseb potrebujemo: 10 bradačevih filejev s kožo, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, oljčno olje in sol.

Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač potresite s soljo in ga pokapljajte z oljčnim oljem. Bradačeve fileje s kožno stranjo navzdol naložite po pekaču, jih potresite s kaprami in s sesekljanim peteršiljem, malce posolite ter pokapajte z oljčnim oljem. Postavite v pečico, pecite deset minut ter postrezite.

 

Bradačev file z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 8 bradačevih filejev, sveže stisnjen sok polovice limone, 3 žlice ostre moke, 5 dag masla, 30 dag poljubnih svežih gob, 5 žlic kisle smetane, 2 strta stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Bradačeve fileje solite, popoprajte in jih pokapljajte z limonovim sokom. Povaljajte jih v moki in jih z obeh strani specite na vročem maslu. Preložite jih na ogret krožnik in postavite na toplo. Na preostalem maslu prepražite očiščene in narezane gobe, dodajte česen, kislo smetano, in zavrite ter tako pripravljeno omako prelijte preko ribjih filejev, jih posujte s peteršiljem in postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 15. junij 2018 / 16:33

Na Bledu bo mednarodna regata

Na letošnji že 63. Mednarodni veslaški regati, ki bo od danes do nedelje potekala na Bledu, organizatorji iz Veslaške zveze Slovenije pričakujejo več kot štiristo veslačic in veslačev.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Moško in okusno

Konec decembra je obutveno podjetje Peko v eni izmed ljubljanskih trgovin premierno predstavilo novo linijo čevljev, ki jo je oblikoval Milan Gačanovič. V eni izmed sosednjih izložb pa smo opazili zan...

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Zvezdni turizem

Test: Mercedes-Benz R 320 CDI 4MATIC L

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Prvi trojček

Prvi med tremi sorodnimi lahkimi dostavniki je Citroën Jumpy.

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Naslov za Oplovo corso

V petek zvečer se je z glasovanjem novinarske žirije v avtomobilistično glasbeno obarvani televizijski oddaji končal letošnji, že petnajsti izbor slovenski avto leta, ki so ga skupaj pri...

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Igralski podmladek v Gorjah

Na Osnovni šoli Gorje je med učenci zelo veliko zanimanje za dramski krožek. Tokrat se predstavljajo s predstavama Mojca Pokrajculja in Zajčkova hišica.