Želijo manj prometa ob jezeru

Triglavski narodni park (TNP) in Turizem Bohinj sta prejšnji teden v Bohinjski Bistrici pripravila okroglo mizo na temo okolju prijazne mobilnosti v okviru projekta Parkiraj in doživi naravo, ki ga bodo izvedli s sofinanciranjem Norveškega finančnega mehanizma.

V okviru projekta bodo nadgradili šest parkirišč v bližini Bohinjskega jezera s parkomati in zapornicama in vzpostavili dve točki za izposojo koles.

Bohinjska Bistrica – Na okroglo mizo so povabili bohinjske turistične delavce, ki so predstavili tudi številne predloge, kako trajnostno mobilnost pripeljati na še višjo raven.

Kot je poudaril Davorin Koren, vodja oddelka za trajnostni razvoj v TNP, ki koordinira projekt, je namen projekta prek povečanja možnosti obiskovanja naravnih vrednot parka z različnimi oblikami mehke mobilnosti zmanjšati obremenitev narave z avtomobilskim obiskom. Po besedah Urške Smukavec iz Turizma Bohinj bodo v sklopu projekta nadgradili šest parkirišč v bližini Bohinjskega jezera s parkomati in zapornicama, poskrbeli za informiranje glede obiskovanja območja Bohinjskega jezera z mehko mobilnostjo in vzpostavili dve točki z infrastrukturo za izposojo koles. »Vzpostavljeni bosta tudi aplikacija za mobilne telefone in informacijska tabla, kjer bo mogoče dobiti ažurne informacije o prostih parkirnih mestih in alternativnem transportu z javnimi prevoznimi sredstvi.« Na primorski strani bo v sklopu istega projekta urejeno parkirišče za šestdeset avtomobilov s prostorom za obračanje avtobusov pod planino Kuhinja. V Bohinju v prihodnjih letih načrtujejo tudi nadgradnjo kartice Gost Bohinja.

Kot so na posvetu poudarili turistični delavci, razbremenitev jezerskega območja podpirajo, tako so predlagali nagrajevanje parkiranja na bolj oddaljenih parkiriščih z bistveno nižjimi cenami ter bolj fleksibilno politiko parkirnin. Prihodnost vidijo tudi v povečanju števila električnih vozil in v spodbujanju kolesarstva. Kot je po zaključku posveta poudaril direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, je ta projekt prišel kot naročen, saj gre za nadgradnjo bohinjskih prizadevanj za mehko mobilnost. »Bohinj želi postati destinacija trajnostne mobilnosti kot pilotna regija v Sloveniji. Projekt z inteligentnim transportnim sistemom bo uporabnikom pokazal, da so v Bohinju lahko mobilni tudi brez avtomobila. Padel pa bo tudi očitek parkirnine, saj želimo pokazati, da gre za privilegij parkirati v delu Slovenije, ki je celo pod nacionalno zaščito s Triglavskim narodnim parkom.« Kot je dodal Davorin Koren, ga veseli, da se lokalno okolje zaveda problema prometa in tega, da prednosti, ki jih ponuja park, lahko postanejo tudi turistične prednosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 24. julij 2007 / 07:00

Zapor za oba izsiljevalca

Sodišče je Samirja Gluhiča in Luftija Maličija spoznalo za kriva izsiljevanja podjetnika Draga Šubica.

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 15. januar 2015 / 13:17

Soriška planina ni na Hrvaškem

Pridi, popotnik, smučar, sankač, smučarski tekač, pohodnik, postoj, se naužij! In smo se naužili – na tekaški progi in na smučišču ...

Razvedrilo / četrtek, 15. januar 2015 / 13:09

Za petdeset let petdeset gostov

Marjan Hafnar, samostojni podjetnik iz Bitenj, ki je v začetku januarja dopolnil petdeset let, je praznično srečanje z Abrahamom slavil s petdesetimi gosti. Vsi sicer niso vztrajali do konca, so se pa...

Rekreacija / četrtek, 15. januar 2015 / 12:55

Premikanje po snegu

Snega v dolinah se najbolj razveselijo smučarski tekači.

Razvedrilo / četrtek, 15. januar 2015 / 12:49

Gasilcev ne bo

V zadnji oddaji oziroma na velikem finalu šova Slovenija ima talent decembra lani so POP TV-jevci s kar precej pompa najavili novo oddajo Gasilci: Enota 14. Vendar kot kaže, letos gasilskega realistič...

Kronika / četrtek, 15. januar 2015 / 12:45

Roparja je posnela kamera

V petek zvečer so oropali poslovalnico Pošte Slovenije na Tavčarjevi cesti na Jesenicah. Dva storilca – eden je imel orožje – je posnela kamera.