Za premik dela k znanju

Predstavniki ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministrstva za gospodarstvo so gorenjskim gospodarstvenikom predstavili priprave na razpise sredstev za razvojna vlaganja.

Kranj – V sredo je Območna gospodarska zbornica GZS pripravila zanimiv in dobro obiskan posvet, na katerem so predstavniki ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) ter ministrstva za gospodarstvo (MG) gorenjskim gospodarstvenikom predstavili priprave na razpise sredstev za razvojna vlaganja. Kot je uvodoma poudaril minister Gregor Golobič, ki je vodil predstavitev, je namen posveta dobiti ustrezne odzive na razpise, ki so ključni vzvodi raziskovalno-razvojne pomoči tudi v okvirih kriznih ukrepov, ki jih je pripravila vlada. Gre za prilagoditev in pospešitev razpisov na podlagi izkušenj, ki jih imajo podjetja, in s tem zagotovitev čim kvalitetnejšega črpanja sredstev. Cilj je čim učinkoviteje vložiti sredstva za razvoj v časih, ko so mnoge gospodarske družbe omejene pri lastnih vlaganjih v ta namen. Zelo pomembno je, da je vlada prepoznala, da je v kriznem obdobju nujno ohraniti dolgoročno razvojno perspektivo, kar se kaže tudi s tem, da bodo sredstva po sprejetju rebalansa državnega proračuna sredi aprila podvojena. Gre za okoli sto milijonov evrov. Želijo tudi v večji meri črpati evropska sredstva, pri čemer so se odločili, da sredstva, predvidena v celotni finančni perspektivi, koncentrirajo v letošnjem in prihodnjem letu, pri čemer se še iščejo rešitve za premostitev kasneje izplačanega evropskega denarja. Pri tem je nemajhen poroštveni potencial dobila tudi banka SID. Iščejo se tudi načini za avansiranje sredstev.

Ena od slabosti je tudi ta, da so razpisi razdrobljeni med več ministrstev, zato na teh posvetih sodelujeta dve ministrstvi, ki imata podobne razpise. Na MVZT so se tudi odločili, vsebino razpisov objaviti na spletnih straneh, in tudi tako pravočasno pridobiti pripombe na vsebino, zahteve, merila, postopke. Te želijo s sodelovanjem razpisovalcev čim bolj poenostaviti, za dobro informiranost pa so predvideni tudi informativni dnevi in delavnice. Morda vsega letos ne bo mogoče prilagoditi, saj bodo po sprejemu rebalansa proračuna zelo pohiteli, da bi bil čas za prijave čim daljši, sredstva pa izčrpana še v letošnjem letu. To bo tudi dobra popotnica za pripravo proračuna v prihodnjem letu. Vlaganja v razvoj in strukturne reforme dobivajo značaj temeljnega premika od dela k znanju, k temeljni tehnološki transformaciji družbe.

V nadaljevanju posveta sta že pripravljene in predvidena razpise predstavila generalni direktor direktorata za tehnologijo na MVZT dr. Aleš Mihelič in državna sekretarka na MG mag. Darja Radić, sledila pa je tudi obširna razprava z vprašanji od formalnosti do tudi dolgoročnih vsebinskih dilem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 23. februar 2016 / 13:11

Trilar je vozil pod vplivom alkohola

Kranj – Strokovni pregled telesnih tekočin, odvzetih kranjskemu županu Boštjanu Trilarju po povzročitvi prometne nesreče 10. februarja v Stražišču pri Kranju, je potrdil prisotnost alkohola nad dov...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 30. maj 2019 / 17:24

Nekdanji dijaki ponovno v srednji šoli

Mineva petdeset let, odkar so dijaki generacije 1965–1969 tedanjega Šolskega centra Iskra maturirali in se po opravljenem zadnjem srednješolskem preizkusu odpravili v svet.

Gorenjska / četrtek, 30. maj 2019 / 17:22

Popularna izposoja koles

Kranjski sistem KRsKOLESOM je s kar sedeminosemdesetimi običajnimi kolesi in oseminpetdesetimi električnimi kolesi največji elektrificiran sistem v državi, kolesa pa si je moč izposoditi tudi marsikje...

Nasveti / četrtek, 30. maj 2019 / 17:08

Pomarančni in rožičevi piškoti

Trenutno res ni posebnih praznikov, da bi morali biti na mizi piškoti, vendar trenutno vreme s pogostimi popoldanskimi plohami je kot nalašč za peko piškotov.

Razvedrilo / četrtek, 30. maj 2019 / 17:07

Bobnarska petletka

V medvoškem Klubu Jedro so z nastopi, polnimi energije, znova navdušili nadarjeni učenci glasbene šole znanega bobnarja Klemena Marklja.

Kronika / četrtek, 30. maj 2019 / 17:06

Sodišče oprostilo župana Hrovata

Kranjsko sodišče je odločilo, da kranjskogorski župan Janez Hrovat aprila 2017 ni preprečil uradnega dejanja naravovarstvenemu nadzorniku TNP Radu Legatu, čeprav ga je porinil s poti.