Matevž Vukotič je v ledeni steni v Mlačci drvel 2. mestu naproti. (Foto: Črt Slavec)

V ledu najhitrejši Rusi

Slovenija je v soteski Mlačca prvič gostila tekmo svetovnega pokala v lednem plezanju. Med odlične Ruse se je uspelo uvrstili le bratoma Vukotič z Bleda. Matevž je bil drugi, Jernej pa šesti.

Mojstrana – V soboto je v soteski Mlačca pri Mojstrani prvič potekala tekma svetovnega pokala v hitrostnem lednem plezanju. Udeleženci so tekmovali na 15-metrski ledeni steni. Nastopilo je 23 tekmovalcev, od tega kar 15 iz Rusije.

V boju za najvišja mesta sta bila tudi edina Slovenca, brata dvojčka Vukotič z Bleda, ki sta v nedeljo dopolnila 19 let. Zanimivo tekmo si je prišlo ogledat kar precej gledalcev, največ navijačev pa je imel Matevž Vukotič, ki so ga glasno spodbujali tudi sošolci z gozdarske šole v Postojni. Oddolžil se jim je na najlepši način, saj se je uvrstil v super finale, kjer pa je bil od njega hitrejši Rus Pavel Batušev. »Mato« je bil zelo blizu zmagi. Finale se je namreč začel s poškodbo in padcem Rusa, vendar so sodniki padec dosodili tudi Vukotiču. Oba sta tako morala v steno še dvakrat in vrha obeh smeri se je kljub poškodovani roki kot prvi dotaknil Batushev, ki je dejal, da je zmago načrtoval in hvalil organizacijo. »Občutki so fenomenalni. Publika je bila odlična. Zelo sem vesel drugega mesta,« pa je bil po tekmi zadovoljen Matevž Vukotič, lanski svetovni prvak v hitrostnem lednem plezanju, ki ga sedaj čaka še tekma v Romuniji (branil bo trenutno skupno tretje mesto), o načrtih po sezoni pa pravi: »Čim več plezati. Prvi cilj pa mi je padalstvo. Upam, da bom letos naredil licenco za športnega padalca.« Tretji je bil Rus Pavel Guljajev. Matevžev vsega pet minut mlajši brat Jernej je končal na 6. mestu. Zanimivo, da sta bila brata Vukotič sploh edina konkurenčna ruskim tekmovalcem. V deseterici jih je bilo namreč kar osem. Pri ženskah so bile pod ledeno steno štiri Rusinje, najhitrejša pa je bila Maria Tolokonina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / četrtek, 23. februar 2017 / 08:32

Aljaževa hiša živi, ni muzej

V rojstni hiši Jakoba Aljaža v Zavrhu potekajo številni dogodki. Domačija je opremljena, v njej pa je na ogled tudi nekaj originalnih predmetov znanega triglavskega župnika.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 15. september 2020 / 23:37

Zazrti v severno obličje Karavank

Psinski vrh/Sinacher Gupf (1577 m n. m.) – Severno od Stola in Vrtače leži lahko dostopen vrh, ki pa se lahko pohvali s precejšnjo strmino. Drugačno videnje severnega obraza Karavank.

Radovljica / torek, 15. september 2020 / 23:19

V spomin Alenki Bole Vrabec

Radovljica se je v petek zvečer poklonila spominu na marca preminulo rojakinjo, dramsko igralko, režiserko in igralko Alenko Bole Vrabec. Spominsko kulturno slovesnost so pripravili na Vurnikovem trgu...

Gospodarstvo / torek, 15. september 2020 / 23:18

Priprto okno v svet

Večkrat slišimo, da je brniško letališče naše okno v svet. Če je prispodoba primerna, sta ga stečaj Adrie Airways in nato kriza ob pandemiji covida-19 precej priprla.

Slovenija / torek, 15. september 2020 / 23:17

Monika Ažman ostaja na čelu Zbornice – Zveze

Ljubljana – Na petkovih volitvah Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) so odločil...

Kamnik / torek, 15. september 2020 / 23:15

O grajskih vrtnarjih

Kamnik – Medobčinski muzej Kamnik vabi na predavanje z naslovom O grajskih vrtnarjih – iz arhiva družine Rojc s Hudega pri Radomljah, ki bo v sredo, 16. septembra, ob 18. uri v prostorih muzeja na...