Slovesni jedilnik za silvestrovo

Za najdaljšo noč v letu sem vam pripravil slovesni jedilnik, ki ni preveč zahteven, z vašimi gosti pa boste veselo stopili v leto 2009, v katerem vam želim veliko zdravja, sreče in zadovoljstva.

Slavnostna solata

Sestavine: 2 glavi belgijskega radiča (witlof), 10 dag motovilca, rumena paprika, 2 paradižnika, mala melona, čebula, 10 dag edamskega sira, 10 dag prekajene gnjati, 2 prekajena postrvja fileja, 5 dag tunine iz konzerve, 5 dag rakcev iz konzerve, vejica svežih zelišč, 2 do 3 mlade čebulice, pol dl olja, malo vinskega kisa, malo limetinega soka, sol, poper, nekaj črnih oliv.

Priprava: Radič operemo in razdelimo na posamezne liste. Motovilec očistimo, operemo in odcedimo. Papriko operemo, očistimo in zrežemo na kolobarje. Paradižnik operemo in zrežemo na osmine. Meloni odstranimo peščišče, sadež izdolbemo s posebnim nožem za kroglice ali malo žličko. Čebulo očistimo in narežemo na drobne kolobarje. Sir in gnjat narežemo na trakove. Postrvji file in tunino narežemo na kocke. Rakce oplaknemo in odcedimo. Zelišča operemo, odcedimo in jih z mlado čebulo drobno sesekljamo. Iz olja, kisa in začimb naredimo oljni preliv (dresing). Vse sestavine lepo dekorativno naložimo na krožnik ali v večji kozarec. Prelijemo jo s prelivom. Solato lahko obložimo tudi s popečenimi tankimi rezinami kruha. Okrasimo jo z opranimi olivami.

Kremna juha s školjkami

Sestavine: 40 dag ribjih odrezkov (kosti, plavuti, repov, glav), korenček, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, mala čebula, sol, celi poper, 4 paradižniki, 2 žlici masla ali margarine, malo žafrana, 1/8 l mleka ali sladke smetane, 2 žlici jedilnega škroba, 40 dag v slanico vloženih školjk, 2 rumenjaka, 1/8 l sladke smetane, sesekljani sveži rožmarin, malo sesekljanega peteršilja.

Priprava: Ribje odrezke operemo. Jušno zelenjavo operemo in narežemo na kolobarje. Ribje odrezke in jušno zelenjavo z začimbami pristavimo in nekaj časa kuhamo. Paradižnik olupimo in ga narežemo na četrtine, semenje odstranimo. Čebulo ali šalotko zrežemo. Maslo razpustimo in na njem čebulo ali šalotko osteklenimo. Ribjo juho precedimo k šalotki, dodamo paradižnik in vse skupaj kuhamo nekaj minut. Žafran raztopimo v malo vode. Jedilni škrob zmešamo z mlekom in žafranom, ga vlijemo v juho in nekoliko prevremo. Školjke damo v juho s tekočino. Iz rumenjakov naredimo royal, tako da rumenjake nekoliko razžvrkljamo s sladko smetano in malo vode, da se ne naredijo grudice. Juho odstavimo iz ognja in jo legiramo. Takoj ponudimo.

Zapečeni paradižniki s špinačnim nadevom

Sestavine: 4 enaki paradižniki, 15 dag listov kuhane špinače, 4 dag masla ali margarine, 10 dag trdega sira, sol, poper, česen, oljčno olje za premaz.

Priprava: Paradižnike operemo in jih na vrhu odrežemo. Z žličko odstranimo semenje. Maslo damo v ponev in ga segrejemo, dodamo sesekljano špinačo, solimo, popramo in dodamo stisnjen česen. Paradižnike po zunanji strani posolimo in popramo. Napolnimo jih s pripravljenim nadevom. Potresemo jih z naribanim sirom in zapečemo v segreti pečici.

Steak z gobami po pohorsko

Sestavine: 70 dag pljučnega fileja, 8 dag čebule, 20 dag gob (šampinjonov), 2 dl mesne juhe, 8 dag prekajene slanine, 8 dag maščobe.

Obloga: kruhov cmok v prtiču, ajdovi štruklji s skuto, krompirjevi ocvrtki, dušeno rdeče zelje z jabolki.

Priprava: Pljučni file očistimo kožic, nato narežemo enake steake, jih popopramo, solimo in pokapljamo z oljem (to je začasna mesna marinada). Pustimo jih za krajši čas marinirati, da se prepojijo s sokom. V ponvi segrejemo maščobo, opečemo steake z ene in nato z druge strani. Na istem olju zlato rumeno prepražimo čebulo in gobe. Jed nekoliko pomokamo in zalijemo z juho. Nato vložimo steake in jih nekoliko podušimo. Steaki morajo biti v notranjosti še rožnate barve. Omako začinimo z gorčico, poprom, soljo, dodamo pa lahko še malo worchesterske omake. Na krožnik damo steake, popečene liste slanine, prelijemo jo z gobovo omako. Krožnik obložimo s kruhovim cmokom v prtiču, ajdovimi štruklji, krompirjevimi ocvrtki in rdečim zeljem.

Kruhovi cmoki

Kruh narežemo na kocke, v pečici jih toliko osušimo, da jih med prsti še lahko stisnemo. Posebej na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, jo stresemo h kruhu in malo navlažimo z mlekom ali z govejo juho. Nato dodamo še poper, muškatov orešček in sesekljan peteršilj. Nazadnje dodamo še jajca in maso dobro premešamo. V kuhinjsko krpo zavijemo in v vrelem kropu kuhamo 30 – 35 minut. Kuhane odvijemo in narežemo na primerne komade.

Ajdovi štruklji

Za ajdovo testo potrebujemo: 10 dag ajdove moke, 8 dag bele mehke moke, 1,5 dag kvasa, 1 jajce, malo olja, mlačna slana voda.

Priprava: Ajdovo moko z vrelo vodo nekoliko poparimo, dodamo kvas, belo moko, olje in po potrebi še mlačno slano vodo. Iz sestavin naredimo ne preveč trdo testo. Pustimo ga počivati.

Nadev: 30 dag skute, 6 dag margarine, 3 jajca, sol, poper.

Priprava: Testo razvaljamo, ga pokapljamo z raztopljeno margarino ali premažemo s stepenim jajcem. Preostalo margarino umešamo, dodamo pretlačeno skuto. Iz beljakov naredimo sneg, ga solimo in narahlo primešamo k skuti. Nadev premažemo po testu in zvijemo v štrukelj. Kuhamo 30 minut.

Krompirjevi ocvrtki

Naredimo krompirjevo testo, oblikujemo male ocvrtke in jih ocvremo v vročem olju.

Dušeno rdeče zelje

Oprano zelje narežemo na rezance in ga pokapljamo z limonovim sokom, da ne oksidira. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo in jo rumeno prepražimo, nato dodamo zelje, naribano jabolko, prilijemo vino in solimo. Med dušenjem prilivamo še juho ali vodo, da se jed ne prismodi.

Solnograški žličniki

Priprava: iz treh beljakov naredimo sneg. Vanj postopoma vtepemo 6 dag sladkorja, pridamo rumenjake, presejano moko, naribano limonovo lupinico ter vse skupaj narahlo premešamo. Kovinsko ploščo dobro namažemo z maslom in potresemo z moko ali s kristalnim sladkorjem. Testo oblikujemo na plošči v tri kupčke oz. žličnike. Narahlo jih potresemo s kristalnim sladkorjem in na hitro spečemo v dobro segreti pečici. Poleg ponudimo lahko tudi stopljeno čokolado.

Po polnoči pripravimo še sarmo s kislim zeljem

Sestavine: 20 lepih listov kislega zelja, 80 dag mletega svinjskega mesa, 12 dag čebule, 2 stroka česna, 1 dag ostre paprike, sol, poper, 1 jajce, 15 dag kuhanega riža, 30 dag narezanega kislega zelja, 80 dag prekajenih svinjskih reberc, 2 dl jogurta, 2 dl kisle smetane.

Omaka: 10 dag maščobe, 3 dag moke, sol, ščep sladkorja, 1 dag paprike, 1 žlica paradižnikove mezge, peteršilj.

Priprava: Zeljnim listom odrežemo debela rebra in jih nekoliko potolčemo. Pripravimo mesni nadev in liste nadevamo ter jih zložimo v kozico, ki smo jo poprej potresli s kislim zeljem. Zalijemo jih z juho od prekajenega mesa in kuhamo do mehkega. Sredino pustimo, da bomo kasneje lahko dodali prežganje. Ko je sarma že na pol gotova, naredimo prežganje, ki ga dobro razkuhamo. Vlijemo ga v sarmo in kuhamo še naprej do mehkega. Kuhano sarmo postavimo na hladno. Pred serviranjem jo dobro prevremo. Sarmo serviramo s kislo smetano in jogurtom.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Lukovica / sreda, 3. julij 2013 / 15:14

Godba Lukovica praznovala petnajst let

Lukovica - Godbeniki iz Črnega grabna, ki so pred petnajstimi leti ustanovili svojo Godbo Lukovica, so pred dnevi pripravili jubilejni koncert, na katerega so povabili tudi godbe iz Šenčur...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Skupina NLB širi poslovanje

Ljubljana - Skupina NLB je v Beogradu predstavila novo družbo za dodatno pokojninsko zavarovanje - NLB Novo penzijo. Zakon o prostovoljnih pokojninskih fondih in pokojni...

Žiri / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Borci se bodo zbrali Pr´ Zet

Žiri - Občinsko združenje borcev in udeležencev NOB Žiri to nedeljo, 14. marca, vabi na občini zbor, ki se bo začel ob 14. uri v gostilni Pr' Zet (prej pri Aleksu) na Do...

GG Plus / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Podarjeno za vedno

Zgodba o Nataši

Splošno / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Izboljšati sodelovanje s pihalnim orkestrom

Z januarjem je vršilec dolžnosti ravnatelja Glasbene šole Škofja Loka postal skladatelj in profesor klavirja Peter Kopač.

Splošno / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Zbirka radioaktivnih kamnov pod posteljo

Franc Braniselj je znano škofjeloško ime. Ugledni direktor več podjetij na Škofjeloškem, ki je v petdesetih letih z družino prišel iz Ljubljane, se v pokoju posveča svojemu najljubšemu konjičku, miner...