Praznično preobilje lahko povzroči uničujoči ples kandide
Konec leta je čas zabav in obloženih miz.
Dobrote, ki se znajdejo na njih, obožuje bakterija, ki potrpežljivo čaka, da »plane« po našem telesu. Gre za sicer v normalnih pogojih povsem nenevarno Candido albicans, ki je bila nekdaj kot povzročiteljica težav pretežno omejena na žensko populacijo (vaginalna kandidiaza, po domače glivično vnetje v nožnici), zdaj pa se seli tudi na dihala, prebavila, kožo … pri vseh, tudi pri moških in otrocih. Če pride v kri, lahko povzroči hude infekcije in sepso.
C. albicans imamo vsi. Živi v tankem in debelem črevesju in je dimorfna, kar pomeni, da lahko živi kot kvasovka ali kot filamentozna gliva. Nujni pogoj, da se C. albicans pretirano razmnoži, je padec odpornosti oziroma »sesutje« imunskega sistema, med vzroki pa prevladuje nekontrolirano in samovoljno jemanje antibiotikov. Antibiotiki uničijo (večinske) mlečno-kislinske bakterije, zaradi česar se poruši ravnovesje črevesne flore, kar omogoči (manjšinski) kvasovki C. albicans, da se razmnoži. To poruši hormonsko ravnovesje in sintezo prostaglandinov. Če bakterijo še obilno hranimo s sladkorji in alkoholom, se hitro znajdemo v težavah. Ocenjujejo, da ima z C. albicans večje ali manjše težave tretjina ljudi, vendar jih večinoma povežejo z drugimi vzroki.
Številni in raznoliki bolezenski znaki
Kandidiaza se izraža z bolezenskimi znaki, ki so tipični za druge bolezni: ponavljajoča se vnetja dihal, sinusov, grla, ušes, nenadne motnje spanja, kronična utrujenost, spremembe v razpoloženju, tesnobnost, razdražljivost, pešanje spomina, težave s prebavo, bolečine v mišicah, kožne spremembe, nepojasnjene alergije, ponavljajoče se infekcije sečil, spolovil … Nekatere posamične študije dokazujejo povezavo med kandido in kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, multipla skleroza, nekatere avtoimunske bolezni. Spremeni se okus – začnejo nam »dišati« ogljikovi hidrati, pa tudi hrana, ki vsebuje druge kvasovke. Bolezenski znaki se poslabšajo ob vlažnem vremenu. Zdravljenje kandidiaze je dolgotrajno. Če uživamo zdravila, začnemo z majhnimi odmerki in postopoma povečujemo dozo. Izboljšanje običajno nastopi po dveh do štirih tednih, za ozdravitev pa je največkrat potrebnih 6 do 9 mesecev. Najbolje je, da kandidiazo preprečimo: uživajmo hrano, bogato s celulozo in hranili, ki vzdržujejo mlečno-kislinsko ravnotežje: zelena zelenjava, soja, oreški, semena, jogurt, ribe, skuta, česen, kislo zelje, repa … ter omejimo ogljikove hidrate, še posebej če so v njih sestavljeni sladkorji.
Kako prepoznamo in preženemo kandidiazo?
Bakterija C. albicans se najprej razbohoti v našem črevesu, lahko pa se naseli tudi v druge dele telesa. Izloča toksine, ki poškodujejo črevesno sluznico, zaradi česar v kri lahko pridejo tudi molekule, ki tja ne sodijo. Hrana v želodcu vre, namesto da bi se prebavila, hranilne snovi pa v zadostni količini ne pridejo v kri. Pogosto pride do pomanjkanja vitaminov A, C, B ter zelo pomembnih mineralov magnezija, selena in cinka. Najbolj zanesljiv test za dokazovanje kadidiaze je mikrobiološki pregled krvi, obstaja pa tudi test, s katerim stanje lahko ugotovimo sami. Zjutraj na tešče pljunemo v kozarec vode in če se po 10 do 15 minutah iz sline spuščajo bele nitke ali kosmi, je to znak, da je v slini kandida. Normalna slina ostane kompaktna. Če se to zgodi in če že imamo težave z zdravjem, je čas za ukrepanje. Za začetek z naravnim zdravljenjem. Iz jedilnika črtajmo sladkor, izdelke iz bele moke in alkohol ter se izogibajmo živilom, ki vsebujejo kvas in velike količine kisa (vložena paprika, gobe, kumarice …), nanj pa uvrstimo zgoraj našteta »preventivna« živila. Namesto z navadnim zelenjavo pripravljajmo z olivnim oljem. Lahko si pomagamo s čistimi mlečnimi fermenti, ki jih dobimo v lekarnah, zelo učinkovit je ekstrakt iz grenivkinih pečk. Bakterija Latobacilus acidophillus, ki je dodana probiotičnim jogurtom, pomaga ponovno vzpostaviti mlečno-kislinsko ravnotežje. Pri težavah s kandidiazo koristi sirotka, bodisi kot koncentrat, ki je na voljo v lekarnah, bodisi kot živilo, ki ga dobimo pri kmetih ali na tržnici. Zdravnik nam bo za zdravljenje običajno predpisal antimikotike in kapsule za obnavljanje mlečno-kislinskih bakterij.