Janez Sirše

V turizem vnesli ustvarjalni nemir

S slavnostno večerjo na Bledu so zaznamovali 15-letnico ustanovitve Nacionalnega turističnega združenja in 10-letnico Mednarodnega inštituta za turizem.

Bled – Z znanjem, strokovnostjo in mednarodnim sodelovanjem prispevati k uspešnemu razvoju, prepoznavnosti in ugledu slovenskega turizma ostaja osnovni cilj Nacionalnega turističnega združenja (NTZ), ki letos praznuje 15-letnico. Omenjeni obletnici se pridružuje še en jubilej, in sicer desetletnica ustanovitve Mednarodnega inštituta za turizem (MIT). »Turizma namreč ne moremo zapirati v ozke meje,« je ob tem poudaril predsednik NTZ in direktor MIT Janez Sirše.

»Nacionalno turistično združenje in pet let pozneje še Mednarodni inštitut za turizem sta z javnimi diskusijami, okroglimi mizami in domačimi ter mednarodnimi konferencami v slovenski turizem vnesla ustvarjalni nemir,« so zapisali ob jubileju. Združenje so po besedah Janeza Siršeta ustanovili iz potrebe, saj se je slovenski turizem po osamosvojitvi znašel v krizi. »Za samostojno državo sta bili veliko večji prioriteti politični in gospodarski razvoj. Slovenski turizem pa je utrpel veliko škodo z izgubo balkanskih trgov, upadanjem mednarodne prepoznavnosti, …« V prvih letih delovanja je tako NTZ slovenskemu turizmu ponudil osnovo za iskanje in oblikovanje razvojnih alternativ, pridobivanje novih znanj, izmenjavo informacij in izkušenj ter združevanje. »Vedeli smo, da znanje in odličnost lahko postavita slovenski turizem na mednarodni zemljevid, zato smo pet let kasneje ustanovili še Mednarodni inštitut za turizem,« je dejal Sirše. Tudi direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar se je strinjala, da turizem na začetku ni bil v ospredju, a se je izkazal za zelo pomebno gospodarsko panogo. »Upam, da bomo v Sloveniji skupaj uspeli ustvariti klimo, da bodo tudi mladi v gostinstvu in turizmu videli priložnost.«

Tako v okviru NTZ kot MIT so v minulih letih organizirali številne programe izobraževanja in usposabljanja ter mednarodne ekskurzije za preko tisoč udeležencev, pri čemer so k sodelovanju pritegnili tudi ugledne mednarodne strokovnjake. Ti so prispevali nova znanja in spoznanja, pomembna za slovenski turizem. Sodelovali so pri nastajanju nacionalnih strateških dokumentov, zakonu o pospeševanju turizma ter programski in organizacijski zasnovi Slovenske turistične organizacije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / / 07:00

Zaradi snega brez elektrike

Kranjska Gora - Zaradi obilnega sneženja so v nedeljo v delu občine Kranjska Gora ostali brez električne energije, poroča Regijski center za obveščanje Kranj. Nekaj po 9. uri je...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 14. maj 2013 / 13:00

Vlomilec se je ranil

Medvode - Medvoški policisti so v soboto okoli 2.30 prijeli 26-letnega moškega, ki je pred tem na Seškovi cesti v Medvodah vlomil v gostinski lokal. Vanj je vstopil z razbijanjem stekla na...

Šport / torek, 14. maj 2013 / 11:00

V Domžalah brez zmagovalca

Domžale - V prvi slovenski nogometni ligi je bil odigran 32. krog, v njem pa je tudi že padla odločitev o državnem prvaku. To je postal Maribor, ki je z 2 : 1 premagal Olimpijo. V Domžalah...

Kronika / torek, 14. maj 2013 / 12:46

Dva umrla, tretji se zdravi

Domnevno zaradi zastrupitve z drogo in zdravili sta v Zgornjih Pirničah umrli dve osebi.

Gospodarstvo / torek, 14. maj 2013 / 14:00

Naftni derivati spet dražji

Od danes so cene naftnih derivatov v Sloveniji spet višje. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 0,2 centa na 1,463 evra, stooktanski bencin za dva centa in sedaj liter stane 1,...

Nasveti / torek, 14. maj 2013 / 12:14

Kromač ni koromač

Dišeči kromač je še ena tistih zdravilnih rastlin, ki so povsem neupravičeno domala povsem spregledana – in to kljub njegovemu izjemno močnemu sladkastemu vonju in okusu, ki spominjata na koromač oz....