Jedi za predpraznične dni

Drage bralke in bralke, tokrat vam priporočam nekaj zdravih jedi za predpraznične dni, da bo naš organizem pripravljen na naporne praznične dni.

Špinača v solati s šampinjoni

Sestavine: 2 srednje velika paradižnika, 30 dag sveže špinače, 20 dag šampinjonov, 4 šalotke, 1 dl oljčnega olja, 1 dl kisa, 4 dag margarine, 10 dag belega kruha, sol, poper.

Priprava: Paradižnike olupimo in narežemo na kocke, dodamo olje, sol, poper in kis, pustimo, da se nekaj časa marinira. Špinačo očistimo in v hladni vodi operemo, narežemo tudi šampinjone. Špinačo damo na krožnik, potresemo jo z narezanimi gobami. Margarino razpustimo, dodamo narezano šalotko in zlato rumeno prepražimo, dodamo na kocke narezan kruh. Vse skupaj premešamo in potresemo po solati skupaj z marinado.

Zelenjavni potpuri

Sestavine: 2 bučki, 2 mala jajčevca, 2 rdeči papriki, pol dl oljčnega olja, sol, poper, origano, bazilika, nekaj listov kreše.

Priprava: Bučki in jajčevca operemo in narežemo na krhlje. Papriki razpolovimo, ju razkoščičimo in narežemo na krhlje. V ognjevarni posodi ali teflonski ponvi vse skupaj opečemo. Nato krhlje zložimo na krožnike, prelijemo z oljem, začinimo s soljo, poprom, z origanom, narezano baziliko in listi kreše. Jed pokrijemo z alufolijo, preden jo postavimo na mizo, pa jo dobro segrejemo v pečici.

Makaroni s sojinimi kockami

Sestavine: 32 dag malih polžkov, 14 dag sojinih kock, 1 dl olja, 12 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag gobic, 6 dag leče, 4 dag ajdove kaše, 6 dag tufuja, 2 kaplji olja s pekočo papriko, 4 dag paradižnikove mezge, 1 konzerva džuveča, malo sojine omake ali tamarija.

Priprava: Polžke skuhamo v slanem kropu. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, česen, dodamo narezane gobice, pekoče olje in paradižnikovo mezgo. Sojine kocke predhodno namočimo skupaj s sojino omako, prevremo in jih nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Nazadnje dodamo še kuhano ajdovo kašo in lečo ter na kocke narezan tufu. Jed začinimo in dobro premešamo ter prevremo. Poleg ponudimo zeleno solato z limonovim sokom.

Jogurtova sadna terina

Sestavine: četrt l tolčene rastlinske smetane, 10 listov želatine, četrt kg jagod, limonov sok, 4 žlice medu, pol l jogurta, četrt breskovega kompota.

Čokoladna omaka: osminka l vode, 1 žlička vanilijevega sladkorja, 6 žlic medu, 10 dag jedilne čokolade, osminka l jogurta.

Priprava: Model za terino splaknemo s hladno vodo in ga obložimo s prozorno folijo. Stepemo sladko smetano, pet listov želatine namočimo v hladno vodo. Jagode očistimo, operemo, osušimo in jih z mešalcem zmiksamo, dodamo limonov sok, med, in četrt l jogurta. Dobro premešamo. Želatino dobro ožmemo, jo zmešamo z malo jagodne mase in vse skupaj postavimo nad soparo, da se želatina razpusti. Odstavimo in zmešamo s preostalo jagodno maso. Masi primešamo polovico stepene sladke smetane. Kremo damo v model in jo za eno uro postavimo v hladilnik. Medtem namočimo preostalo želatino. Breskve dobro osušimo, narežemo na kocke, jih zmešamo z mešalcem in zmešamo s preostalim jogurtom, dodamo še maraskino. Želatino dobro ožmemo, dodamo masi in nad soparo segrejemo, da se želatina razpusti. Preostalo smetano primešamo ohlajeni breskovi masi, ki jo damo na jagodno maso. Terino postavimo na hladno za nekaj ur. Zamrzniti ne sme. Ohlajeno terino zvrnemo na desko, odstranimo folijo in narežemo na kose. Prelijemo jo s čokoladno jogurtovo omako. Omako pripravimo tako, da vodo in vanilin sladkor kuhamo in dodamo jedilno čokolado. Ko se omaka zgosti, jo odstavimo, ohladimo in ji primešamo jogurt.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 27. avgust 2012 / 07:00

Indijo moraš doživeti

V kranjski Mestni knjižnici je bilo pred nedavnim predavanje Bojana Gorenca o Indiji. Izvedeli smo veliko o tamkajšnjem življenju, pa tudi o srečanjih z duhovnim učiteljem Satjo Sai Babo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 28. april 2012 / 07:00

Borovlje, cvetoče mesto ob Dravi

Borovlje/Ferlach so središče Roža in eno od najhitreje razvijajočih se mest na južnem Koroškem. Prihodnost gradijo na sožitju z naravo.

GG Plus / sobota, 28. april 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / sobota, 28. april 2012 / 07:00

V imenu ljudstva (2)

Evgen še zmeraj hrani izvod časopisa, v katerem je bil njegov oglas objavljen. Tedni, ki so sledili, so bili zapolnjeni s poštarjevimi obiski in številnimi pismi, ki so prispela na nje...

GG Plus / sobota, 28. april 2012 / 07:00

Zvestoba

Biti zvest je včasih hudo naporna zadeva. Biti zvest nekomu ali čemu, je dostikrat na preizkušnji, vendar ljudje vseeno v principu ostajamo zvesti. Če si zvest (vendar ne v smislu nauk...

Slovenija / sobota, 28. april 2012 / 07:00

Ob teku poskrbeli tudi za dobrodelnost

Ljubljana - Nekdanji smučar iz Mojstrane Jure Košir, ki z družino sedaj živi na Bledu, je s športno trgovino Forma F+ že četrto leto zapored v Tivoliju priredil dobrodelni...