Jedi za predpraznične dni
Drage bralke in bralke, tokrat vam priporočam nekaj zdravih jedi za predpraznične dni, da bo naš organizem pripravljen na naporne praznične dni.
Špinača v solati s šampinjoni
Sestavine: 2 srednje velika paradižnika, 30 dag sveže špinače, 20 dag šampinjonov, 4 šalotke, 1 dl oljčnega olja, 1 dl kisa, 4 dag margarine, 10 dag belega kruha, sol, poper.
Priprava: Paradižnike olupimo in narežemo na kocke, dodamo olje, sol, poper in kis, pustimo, da se nekaj časa marinira. Špinačo očistimo in v hladni vodi operemo, narežemo tudi šampinjone. Špinačo damo na krožnik, potresemo jo z narezanimi gobami. Margarino razpustimo, dodamo narezano šalotko in zlato rumeno prepražimo, dodamo na kocke narezan kruh. Vse skupaj premešamo in potresemo po solati skupaj z marinado.
Zelenjavni potpuri
Sestavine: 2 bučki, 2 mala jajčevca, 2 rdeči papriki, pol dl oljčnega olja, sol, poper, origano, bazilika, nekaj listov kreše.
Priprava: Bučki in jajčevca operemo in narežemo na krhlje. Papriki razpolovimo, ju razkoščičimo in narežemo na krhlje. V ognjevarni posodi ali teflonski ponvi vse skupaj opečemo. Nato krhlje zložimo na krožnike, prelijemo z oljem, začinimo s soljo, poprom, z origanom, narezano baziliko in listi kreše. Jed pokrijemo z alufolijo, preden jo postavimo na mizo, pa jo dobro segrejemo v pečici.
Makaroni s sojinimi kockami
Sestavine: 32 dag malih polžkov, 14 dag sojinih kock, 1 dl olja, 12 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag gobic, 6 dag leče, 4 dag ajdove kaše, 6 dag tufuja, 2 kaplji olja s pekočo papriko, 4 dag paradižnikove mezge, 1 konzerva džuveča, malo sojine omake ali tamarija.
Priprava: Polžke skuhamo v slanem kropu. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, česen, dodamo narezane gobice, pekoče olje in paradižnikovo mezgo. Sojine kocke predhodno namočimo skupaj s sojino omako, prevremo in jih nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Nazadnje dodamo še kuhano ajdovo kašo in lečo ter na kocke narezan tufu. Jed začinimo in dobro premešamo ter prevremo. Poleg ponudimo zeleno solato z limonovim sokom.
Jogurtova sadna terina
Sestavine: četrt l tolčene rastlinske smetane, 10 listov želatine, četrt kg jagod, limonov sok, 4 žlice medu, pol l jogurta, četrt breskovega kompota.
Čokoladna omaka: osminka l vode, 1 žlička vanilijevega sladkorja, 6 žlic medu, 10 dag jedilne čokolade, osminka l jogurta.
Priprava: Model za terino splaknemo s hladno vodo in ga obložimo s prozorno folijo. Stepemo sladko smetano, pet listov želatine namočimo v hladno vodo. Jagode očistimo, operemo, osušimo in jih z mešalcem zmiksamo, dodamo limonov sok, med, in četrt l jogurta. Dobro premešamo. Želatino dobro ožmemo, jo zmešamo z malo jagodne mase in vse skupaj postavimo nad soparo, da se želatina razpusti. Odstavimo in zmešamo s preostalo jagodno maso. Masi primešamo polovico stepene sladke smetane. Kremo damo v model in jo za eno uro postavimo v hladilnik. Medtem namočimo preostalo želatino. Breskve dobro osušimo, narežemo na kocke, jih zmešamo z mešalcem in zmešamo s preostalim jogurtom, dodamo še maraskino. Želatino dobro ožmemo, dodamo masi in nad soparo segrejemo, da se želatina razpusti. Preostalo smetano primešamo ohlajeni breskovi masi, ki jo damo na jagodno maso. Terino postavimo na hladno za nekaj ur. Zamrzniti ne sme. Ohlajeno terino zvrnemo na desko, odstranimo folijo in narežemo na kose. Prelijemo jo s čokoladno jogurtovo omako. Omako pripravimo tako, da vodo in vanilin sladkor kuhamo in dodamo jedilno čokolado. Ko se omaka zgosti, jo odstavimo, ohladimo in ji primešamo jogurt.