Razstavljal bo Valentin Oman

Galerija Prešernovih nagrajencev, ki deluje pod okriljem Gorenjskega muzeja, vabi na odprtje razstave del akademskega slikarja, nagrajenca Prešernovega sklada Valentina Omana, ki bo v petek, 6. maja 2011, ob 19. uri. Umetnika bo predstavil dr. Lev Menaše.

Valentin Oman je dobitnik številnih uglednih mednarodnih nagrad in priznanj na področju likovnega ustvarjanja, v Sloveniji je leta 1980 prejel nagrado Prešernovega sklada in leta 1997 nagrado Riharda Jakopiča za slikarstvo. Prav tako je leta 1997 prejel naziv častnega doktorja univerze v Celovcu, Slovenija pa mu je leta 2005 podelila Zlati red RS za zasluge za življenjsko delo v likovni umetnosti in prizadevanja za enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem, istega leta ga je odlikoval še avstrijski kancler W. Schüssel z avstrijskim častnim križem za znanost in kulturo 1. reda. Je eden najbolj prepoznavnih umetnikov, ki deluje v Avstriji in v Sloveniji; značilnosti obeh dežel v smislu antropoloških uvidov plemeniti s pogostimi svetovnimi popotovanji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 28. februar 2020 / 08:50

Skrb za zdravje na naraven način

Kropa – Danes zvečer bo v mali dvorani kulturnega doma v Kropi predavanje o tem, kako lahko za zdravje poskrbimo na naraven način. Vstop na predavanje, ki se bo začelo ob 18. uri, je prost.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 18. maj 2015 / 15:01

Najbolj znan je bil »fitipaldi«

V Stebriščni dvorani Mestne hiše je na ogled več kot šestdeset Iskrinih telefonov iz zbirke nekdanjega iskraša Zvoneta Preseka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:56

Prva piščančja klavnica

V piščančji klavnici na kmetiji Ažman na Suhi pri Predosljah, prvi na Gorenjskem, lahko v eni uri zakoljejo do dvesto piščancev. Lani jeseni so se začeli ukvarjati tudi s predelavo mleka v mlečne izde...

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:53

Obramba bi izločila izvedenca

Na sojenju strojevodji Andreju Ponikvarju, obtoženemu povzročitve železniške nesreče na Jesenicah avgusta 2011, obramba zahteva izločitev sodnega izvedenca železniške stroke.

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:29

Izginil golf

Škofja Loka – Škofjeloški policisti obravnavajo krajo osebnega avtomobila volkswagen golf TDI, srebrne barve, reg. št. LJ UV-082. Lastnik, ki je bil s tatvino oškodovan za nekaj tisoč evrov, ga pog...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:26

Študentje za podjetja manj zanimivi

V eŠtudentskem servisu so prvi mesec po uveljavitvi obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaznali 60-odstotni upad študentskega dela.