Jedi iz jabolk

Telečja jetra z jabolčnimi rezinami

Sestavine: 60 dag telečjih jeter, 3 dag moke, 1 žlica masti ali olja, 3 dag masla ali margarine, sol, poper, 12 jabolčnih rezin, 6 dag masla ali margarine.

Priprava: Jetra narežemo na večje rezine, jih povaljamo v moki in na hitro opečemo na zmerno vroči maščobi, da dobijo zlato rjavo barvo. Potem jih postavimo na toplo. Maslo raztopimo, zalijemo z juho, prevremo in s tem prelijemo jetra, ki jih solimo šele sedaj, sicer postanejo trda, nazadnje jih še popopramo. V ponvi z maslom ali margarino na hitro z obeh strani opečemo rezine jabolk, ki smo jim odstranili pečke. Preden zarumenijo, jih položimo na jetra. Jed učinkuje zelo dekorativno. Zelo primerna priloga je riž ali krompirjev pire. Ponudimo jih lahko tudi z zeleno solato z jabolčnimi krhlji.

Svinjska pečenka z zapečenimi jabolki

Sestavine: 80 dag svinjskega hrbta, 1 dl olja za peko, 8 drobnih jabolk, sol, poper, vejica rožmarina, vejica pehtrana, vejica bazilike, 12 dag brusnične ali kakšne druge pikantne marmelade, 10 dag svežega korenčka, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja.

Priprava: Zarebrnico najprej dobro operemo, ji odsekamo križno kost, da bomo pečeno pečenko lažje rezali. Nato jo nasolimo, lahko tudi popopramo. Česen olupimo in ga tudi natremo in potresemo po zarebrnici. Čebulo, korenček, gomolj zelene in peteršiljevo korenino očistimo in narežemo na večje kose. Prav tako tudi čebulo. Jabolka operemo in jim izdolbemo peščišče. Zelenjavo in čebulo damo na dno pekača, dodamo zarebrnico in vse skupaj prelijemo z vrelo maščobo, da meso in zelenjava zakrkne. Pečemo v pečici 2 uri pri temperaturi 100 stopinj Celzija. Potem temperaturo dvignemo za krajši čas na 180 stopinj Celzija in dodamo še jabolka, ki pa ne smejo biti preveč pečena. Pečena jabolka poberemo iz pekača, jih damo na krožnik in nadevamo z brusnično marmelado. Pečenko damo v drugo posodo in jo pokrijemo z alufolijo. Tudi zelenjavo poberemo iz omake in jo nekoliko narežemo. Omako pomokamo s škrobno moko in nekoliko prepražimo ter zalijemo z juho ali vodo. Ko je omaka dobro prevrela, jo začinimo in prilijemo malo sladke smetane. Meso narežemo, ga damo na krožnik in obložimo z nadevanimi jabolki, zelenjavo in prelijemo z omako. Poleg ponudimo lahko tudi krompirjev pire z okusom jabolčne čežane.

Jabolka v srajčki

Sestavine: 4 srednje velika jabolka, 3 dcl vrele vode, sladkor po okusu, kos listnatega testa, 8 dag marelične marmelade, 1 jajce, 4 klinčki, maščoba za pekač.

Priprava: Jabolka olupimo, jim izdolbemo peščišče in jih damo v okisano vodo, da ne oksidirajo. V kozico damo vodo, jo sladkamo in zavremo. Vanjo damo olupljena jabolka in jih do mehkega podušimo. Jabolka poberemo iz vode in jih nekoliko osušimo. Testo razvaljamo, ga razrežemo na enake kvadrate, premažemo s stepenim jajcem in nanj naložimo jabolka. Marmelado dobro razmešamo, z njo napolnimo jabolka in jih zapremo s testom. Na vrhu zaključimo še s klinčki. Jabolka premažemo s stepenim jajcem in pečemo 30 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečene posladkamo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 21. december 2017 / 19:35

Pevski december

Splošno bolnišnico Jesenice je obiskal Božiček, v kranjskem Beer Pubu je z Malimi oglasi nastopila Lynn Marie Rink, čez nekaj dni pa bomo izvedeli, kdo bo letošnji zmagovalec resničnostnega šova Kmeti...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 14. november 2008 / 07:00

Spominjajo se konca prve svetovne vojne

Ukanc - Letos je minilo devetdeset let od konca prve svetovne vojne. V torek, ob obletnici sklenitve premirja, je bila na vrhu Krna spominska slovesnost, na kateri je okoli dvajs...

GG Plus / petek, 14. november 2008 / 07:00

Liki živali in ljudi v lesu

Pod slemenom v Križah živita zanimiva soseda. Tretje leto ju druži rezbarstvo, ki je njun najljubši konjiček. Svoje izdelke predstavljata na razstavi trzinskih rezbarjev v Tržiču. Peter Guček in Ivan...

Slovenija / petek, 14. november 2008 / 07:00

Zakona proti finančni krizi

Državni zbor je na torkovem nadaljevanju izredne seje sprejel predloga novel zakonov o javnih financah in bančništvu, s katerima se bo država bojevala proti finančni krizi.

Kranj / petek, 14. november 2008 / 07:00

"Selitve nočemo!"

Stari zimski bazen v Kranju, v katerem deluje Alternativno kulturno društvo Izbruh, je vrnjen dedičem družine Majdič. Izbruhovci imajo eno samo željo: da jih ne bi izselili.

Prosti čas / petek, 14. november 2008 / 07:00

Stripi, bruci in Pankrti

Jesen je škofjeloški mladini postregla z vrsto dogodkov. Najbolj odmevno je bilo zagotovo brucovanje domačega študentskega kluba.