Sedmica: Podalpski cinizem

Končno. Cirkusa je konec. Američani so izvolili štiriinštiridesetega predsednika po vrsti.

Prepričljivo je zmagal demokrat Barack Obama. Od njegovega nasprotnika Johna McCaina ga »vesoljna« javnost v prvi vrsti loči po barvi kože, se pravi po tem, da je temnopolt. Ne pa, recimo, po njegovem političnem programu.

Ameriških predsedniških volitev smo se udeležili tudi Slovenci in v ljubljanskem Cankarjevem domu izvolili Baracka Obamo. To dojemam kot cinizem brez primere. Tako si je mogoče ameriške predsedniške volitve v Cankarjevem domu razložiti v dveh kontekstih: kot soljenje pameti Američanom v smislu, koga potrebuje za predsednika svetovna velesila številka ena; kot posmeh domačim državnozborskim volitvam, ki jih nenavadno velik odstotek državljanov kratko malo prezira. Bodisi zaradi vzvišenosti (deklariranih svetovljanov) nad domačo politiko bodisi zaradi nezanimanja zanjo bodisi zaradi nečesa tretjega. Tako prvo kot tudi drugo in tretje pa je nedržavotvorno, ampak to je druga zgodba. Brez kompleksa »zaplankanosti« pa si je mogoče ameriške volitve v Cankarjevem domu razložiti tudi kot neslano šalo. Povedano drugače, nihče me ne bo prepričal, da je za nas in za našo državo pomembneje, kdo je ameriški predsednik, kot, recimo, kdo je slovenski obrambni minister.

V nasprotju s »poulično« evforijo, češ da so se z zmago temnopoltega kandidata za ameriškega predsednika družbene in politične razmere v deželi čez lužo obrnile v pozitivno smer, da je torej zmaga Baracka Obame zgodovinski, da ne rečem revolucionarni dogodek, je moje videnje in dojemanje ameriške družbene in politične resničnosti precej drugačno. Zelo poenostavljeno in na kratko rečeno, je moje mnenje o sodobni ameriški družbi naslednje: Američani bi volili kandidata zelene barve in z rokama, ki mu rasteta iz ušes, se pravi, Vesoljca, samo da bi bil moškega spola. Se pravi, za moje pojme bodo zgodovinske in revolucionarne tiste ameriške volitve, na katerih bo za predsednico izvoljena ženska. In bojim se, da bo do tega dogodka v Misisipiju preteklo še veliko vode.

Kot rečeno, me bolj kot to, kdo je novi ameriški predsednik, zanima, kdo bo v slovenskem Pentagonu nasledil dosedanjega obrambnega ministra Karla Erjavca? Še zlasti pa sem radovedna, zakaj Karel Erjavec ne more, da ne rečem, ne sme več voditi obrambnega resorja. Navsezadnje še zdaleč ni bil naš najslabši obrambni minister. Tvegala bom pomoto in na glas povedala, kaj si o tej stvari mislim.

Sumim, da mora dosedanji obrambni minister Pentagon zapustiti zaradi zloglasnih finskih oklepnikov. A ne zato, ker bi bilo s tako imenovanim poslom stoletja kar koli narobe, pač pa zato, ker so iz igre izpadli domači ponudniki, pomeni, Sistemska tehnika. Stavim, da bo obrambno ministrstvo dobila stranka Zares oziroma da ne bo obrambni minister nihče drug kot Gregor Golobič. Ampak pustimo se presenetiti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 27. maj 2013 / 10:04

Potrdili le dva svetnika

Kranj - Na sredini seji kranjskega mestnega sveta naj bi dobili tri nove svetnike, vendar pa so potrdili le dva. Z liste Hermine Krt je Alenko Bratušek nadomestil Jakob Piskernik, z liste...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Lahko sem strog urednik

Urednikovanje oddaje ŠKL, ki jo v nedeljo dopoldne predvajajo na POP TV, je v novi sezoni prevzel Kranjčan Adi Omerovič.

Prosti čas / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Prva glaska Gorenjske

Osemletni Ana Skumvač iz Zgornjih Gorij in Aleksandra Vovk iz Mojstrane sta zmagali na prireditvi Prvi glasek Gorenjske 2008.

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Stvarnost fantastike

Za t. i. zdravo pamet je fantastika nasprotje stvarnosti. Med slovenskimi umetniki pa smo imeli enega, ki je fantastiko doživljal kot stvarnost in jo zmogel kot tako tudi naslikati: Franceta Miheliča...

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Črno-belo v barvah

Nejč Slapar je eden tistih kranjskih umetnikov, ki ga poznajo vsi. Ljubitelji likovne umetnosti ne le po sivobradi pojavi, ampak tudi po njegovih delih, na primer črno-belih geometrijah, ki se v optič...

GG Plus / ponedeljek, 10. november 2008 / 07:00

Sedmica: Podalpski cinizem

Končno. Cirkusa je konec. Američani so izvolili štiriinštiridesetega predsednika po vrsti.